САД очитала „буквицу“ Бошњацима због тероризма

SAD očitala „bukvicu“ Bošnjacima zbog terorizma

11 juna 2015

rs-27-Foto-Alen-i-Bakir_620x0General Džon Alen, specijalni izaslanik američkog predsednika Baraka Obame za globalnu koaliciju borbe protiv radikalne organizacije Islamska država, prilikom posete BiH jasno je Bakiru Izetbegoviću i Bošnjacima očitao „bukvicu“ da moraju promeniti odnos prema terorizmu u BiH i sprečiti jačanje radikalnog islama – kažu sagovornici „Novosti“ iz političkih i bezbednosnih krugova u BiH.

– Sprečiti odlazak vehabija iz BiH u redove ID,finansiranje terorista i njihovo vrbovanje na terenu. To su tri konkretna zahteva Alena i SAD prema Bošnjacima u BiH – ističu naši sagovornici.

SAD je shvatila, kažu naši sagovornici, da je problem bošnjačka politika u BiH koja ublažava borbu protiv terorizma i pokušava da neutrališe svaki pokušaj organizovane institucionalne borbe protiv radikalnog islama u BiH.

SDA i Izetbegović moraju da prestanu sa politizacijom bezbednosnih institucija i slabljenjem borbe protiv terorizma u BiH.

– BiH je definitivno označena kao država u kojoj raste podrška Islamskoj državi i to je globalna koalicija, na čelu sa SAD, koja se protiv njih bori prepoznala i očekuje rezultate na terenu, a ne izgovore bošnjačkih političara – kažu sagovornici „Novosti“.

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma, kaže da je poseta Alena veoma ozbiljna.

– Iz poruka Alena se jasno vidi da SAD hoće akciju u BiH protiv terorizma. Takođe su jasno poručili Izetbegoviću da će Islamska država da se okrene i protiv Bošnjaka, ukoliko se pusti da ojačaju u BiH – istakao je Galijašević.

KLJUČNI ČOVEK

SAD su prošle godine na predlog predsednika Obame, zbog jačanja terorističke organizacije Islamska država, inicirale formiranje globalne koalicije koja okuplja više od 50 država sveta. Za čelnog čoveka postavljen je general Džon Alen, koji je bio ključni čovek u borbi protiv islamista u Avganistanu i Iraku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *