SAD odobrile nove pesticide, koji su odgovorni za pomor pčela

SAD odobrile nove pesticide, koji su odgovorni za pomor pčela

14 maja 2013

21215U svetlu izveštaja Ministarstva za poljoprivredu SAD (USDA), o nastavku umiranja pčela, grupe za zaštitu prirode su začuđene zašto je Agencija za zaštitu životne sredine odlučila da dozvoli nove pesticide “visoke toksičnosti”.

Nastavak masovnog ugibanja pčela, poznat pod naučnim nazivom “CCD” (Colony Collapse Disorder” – Poremećaj gubitka kolonije) i “kriza oprašivanja” može da ugrozi proizvodnju preko 100 različitih vrsta useva u SAD, uključujući tu jabuke, tikvice, avokado, šljive. Finansijski gubitak zbog toga je ukupno preko 200 milijardi dolara godišnje.

Kao što je RT (Rusija danas) već objavila, novi izveštaj USDA, (Američko ministarstvo poljoprivrede), objavio je širok pregled o propadanju brojnosti pčelinjih društava u zemlji, ukazujući na strašnu situaciju, da je broj pčelinjih društava opao sa tri miliona društava u 1990–oj, na 2,5 miliona drštava u ovoj godini. Ovime je ukazano da je pad brojnosti kolonija dugotrajni proces, jer postoji podatak u istom izveštaju da je brojnost pčelinjih društava bila šest miliona 1947. godine.

Iako je ovo strašno, u izveštaju se ne daje nikakvo rešenje ove situacije, naučnici i dalje traže razlog za ovu pojavu, masovnog propadanja pčelinjih društava, zbog toga što odrasle pčele napuštaju košnice, ostavljajući kraljicu sa sve zalihama hrane i mladim leglima.

Ovaj izveštaj Ministarstva poljoprivrede, nabraja “višestruke faktore”…uključujući tu i parazite, bolesti, genetiku, lošu ishranu i uticaj pesticida” dok su naveli i sušu kao faktor koji je uticao na pojavu ovog problema.

Mnoge grupe za zaštitu prirode, su ubeđene da su pesticidi glavni faktor koji izaziva propadanje pčelinjih društava. Jedna grupa “Beyond Pesticides” (Bez pesticida) prozvao je EPA (US Environmental Protection Agency) zbog njihove dozvole za proizvodnju insekticida poznatog pod imenom Sulfoxaflor, zbog njegove velike otrovnosti za pčele. (http://www.alanwood.net/pesticides/sulfoxaflor.html)

U aprilu je Evropska unija, glasala da se uvede dvogodišnji moratorijum na korišćenje “neonikotinoidnih pesticida” (Sulfoxaflor se smatra četvrtom generacijom neonikotinoidnih insekticida) upravo zbog pojave štetnog delovanja ovog insekticida na pčele.

Kao i u SAD i u Evropskoj uniji, određen broj zemalja vrši monitoring nad pojavom propadanja pčelinjih društava: Francuska, Holandija, Grčka, Italija, Portugalija i Španija.

Grupe za zaštitu prirode kao što je “Pesticide Action Network” (PAN) su pozdravili ovu odluku.

Za razliku od EU gde zakonodavci nisu bili spremni da rizikuju sa pesticidima, USDA izveštaj navodi veći broj mogućih razloga za masivno uginuće pčela, zbog Masovnog gubitka društava, (CCD) uključujući tu: parazitsku grinju Varoa destructor, bakterijsku bolest “European Foul Brood” (EFB izaziva bakterija Melissococcus plutonius), korišćenje pesticida neonikotinoida i neuroaktivnih hemikalija.

Ipak, skoro paradoksalno, USDA (Američko ministarstvo poljoprivrede) ostavlja budućim studijama vremena, da se procene uticaji na masovno umiranje pčela.

“Sada je preživljavanje kolonija pčela, toliko slabo da ne možemo biti sigurni da bismo uspeli da zadovoljimo potrebu za oprašivanjem poljoprivrednih kultura u SAD”- kaže se u izveštaju USDA.

(Facebookreporter.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *