SAD ostale bez podrške saveznika u vezi Sirije

SAD ostale bez podrške saveznika u vezi Sirije

15 juna 2013

The-White-House-Washington-DCSjedinjene Američke Države odlučile su da počnu snabdevanje sirijske opozcije oružjem, što nije naišlo na odobravanje u većem delu međunarodne zajednice. Pred Obamom je još dug put kako bi ubedio svoje evropske kolege da bi se na taj način okončao krvavi građanski rat u Siriji, navodi se u tekstu ameeričke mreže Si-Bi-Es.

Obamina adminstracija predstavila je dokaze da je režim Bašara el Asada koristio hemijsko oružje više puta protiv sopstvenog naroda, kao izgovor da se ustanicima pruži pomoć u oružju. Međutim, reakcija međunarodne zajednice kreće se od potpunog negiranja amerčkih obaveštajnih podataka do poziva na pregovore pre nego što se oružje isporuči ustanicima.

Skeptici smatraju da je na promenu američke spoljne politike uticalo sve veće prisustvo radikalnih elemenata u na mahove razjedinjenim ustanicima i straha da bi oružje dospelo u pogrešne ruke. Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Ben Rouds ističe da je CIA sposobna da spreči da oružje stigne do ekstremista.

Odnosi u Siriji su drugačiji nego pre šest meseci. To nam daje sigurnost da će oružje stići u prave ruke, ocenjuje Rouds.Međutim, svedočeći pred Kongresom u aprilu, portparol generalštaba Vojske SAD general Martin Dempsi nije delio takvu samouverenost. Kako ocenjuje Si-Bi-Es, dobijanje podrške zapadnih saveznika takođe neće biti lak posao.

Britanski premijer Dejvid Kameron kaže da postoje verodostojni dokazi o višestrukim napadima sirijske vojske hemijskim oružjem. Kameron, međutim, upozorava da elementi povezani sa Al Kaidom takođe nastoje da pribave takvo oružje. On je ponovio da britanska vlada nije donela odluku da naoruža umerenu sirijsku opozciju.

Francuski predsednik Fransoa Oland kaže da upotreba hemijskog oružja od strana Asadovih snaga „potvrđuje potrebu da se izvrši pritisak na sirjiski režim“. Ipak, portparol vlade Filip Lajo nije rekao da li je došao trenutak za naoružavanje ustanika.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun predvodi opozciju protiv amričke odluke da pošalje oružje opozciji. Ban smatra da niko ne može biti siguran da je hemijsko oružje upotrebljeno, dok se ne sprovede istraga na terenu.

U međuvremenu, general pobunjeničkih snaga Salim Idris rekao je da je američkoj adminstraciji poslao listu oružja koje je potrebno njegovim borcima, tvrdi britanski Telegraf. Na spisku se navodno nalazi 200 protivtenkovskih raketa, 100 bazuka, kao i 450.000 okvira municije za „kalašnjikove“, puške i automatsko oružje. List ocenjuje da sirijske pobunjenike u skladištima u Turskoj čeka isporuka oružja iz bivše Jugoslavije, a njihovo dodatno naoružavanje moglo bi da preokrene odnos snaga u toj zemlji.

Početkom godine, pobunjenici su dobili seriju isporuka oružja iz Hrvatske, uključujući protivtenkovske rakete. Takvog oružja ima još mnogo. Njega ga platile zemlje Persijskog zaliva, a nalazi se u skladištima u Turskoj, čekajući na znak SAD da bude isporučeno pobunjenicima, piše Telegraf. Odluka SAD došla je posle nekoliko operacija poraza sirijske opozcije, u trenutku kada je libanski Hezbolah počeo da pruža podršku Asadovim snagama, dok je pomoć iranskog Hezbolaha bila je ključna u zauzimanju strateški važnog Kusaira.

Amerika je do sada pružila pomoć ustanicima u vrednosti od 250 miliona dolara. Obamina adminstracija je saopštila da je 127 miliona potrošeno na naftovod. Portparol Stejt departmenta Dženifer Psaki rekla da je prostalih 123 miliona dolara potrošeno za pancirne prsluke i drugu opremu kao što su naočare za noćno izviđanje. Ta pošiljka je na putu ka Siriji.

(RTS)

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *