САД ПОЈАЧАВА ПРИТИСАK: Болтон СТИЖЕ у Србију и доноси РЕШЕЊЕ ЗА KОСОВСKИ ЧВОР?

SAD POJAČAVA PRITISAK: Bolton STIŽE u Srbiju i donosi REŠENJE ZA KOSOVSKI ČVOR?

6 avgusta 2019

Savetnik američkog predsednika Džon Bolton mogao bi do kraja avgusta, eventualno do početka septembra, da poseti Beograd i Prištinu.

U isto vreme SAD će krenuti u ofanzivu kada je u pitanju rešavanje kosovskog problema, odnosno pokretanje dijaloga sa mrtve tačke.Da li će do ove visoke posete doći zavisi od toga hoće li Priština povući takse od 100 odsto na srpsku robu.

U skladu s tim, nastavlja se agresivna diplomatska aktivnost koja bi trebalo da dovede do ukidanja taksi.

– Ukoliko bude garancija da će takse biti ukinute, doći će. U suprotnom, njegova poseta je malo verovatna, jer naprosto ne želi da bude neuspešan. Pošto situacija sa taksama za sada nije sigurna, nije ni poseta potvrđena – navodi izvor.

Takođe, navodi se da je zbog svega toga sasvim opravdano očekivati pojačane pritiske na Prištinu da bi eventualno do te posete došlo.

Bolton je svojom izjavom da Amerika ne isključuje teritorijalne korekcije pre godinu dana stavio na sto priču o razgraničenju kao potencijalnom rešenju za kosovski čvor, ali i praktično označio promenu politike Vašingtona prema promenama granica na Balkanu.

Zbog toga se ovoj poseti pridaje veliki značaj, a ukoliko do nje dođe, ona će na izvestan način značiti i da se otišlo korak dalje u pravcu kosovskog rešenja.

Sa druge strane, ova poseta nije toliko ni nemoguća, s obzirom da se situacija menja i na KiM ovih dana. Naime, najtvrđi zagovornik taksi, sada već bivši premijer samoproglašene države Kosovo Ramuš Haradinaj, nije više na tom mestu, tako da postoji verovatnoća da će u nekom trenutku takse biti, bar privremeno ukinute.

Tim pre što, osim tek po kog ministra u takozvanoj kosovskoj vladi iz redova njegove stranke, ostali koalicioni partneri, iako su „igrali“ kako on kaže, sada mogu malo da popuste, naročito imajući u vidu najveću stranku čiji je osnivač Hašim Tači, koja nije bila toliko isključiva.

Zato su očekivanja da bi i u tom smislu moglo da dođe do promene kursa, što bi zapravo dovelo Beograd za pregovarački sto.

Potencijalnu Boltonovu posetu pomenuo je i srpski šef diplomatije Ivica Dačić, koji je rekao da će se ona možda dogoditi.

Sa druge strane, evidentno je da Amerika ne sedi skrštenih ruku, bez obzira na to što nije direktno uključena u dijalog Beograda i Prištine. Tamošnji zvaničnici, pa i sam predsednik SAD Donald Tramp, oglašavali su se, mnogi će reći možda i simtomatično puno, kada je reč o rešenju kosovskog čvora.Džon Bolton je među prvima iz američke administracije govorio promenama granica. Nakon toga, nijedan zvaničnik SAD koji se oglašavao u vezi sa Kosovom nije bio isključiv kada je reč o rešenju, a vrhunac je bio pismo koje je Tramp uputio i Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju o tome da očekuje da do kraja godine bude postignut pravno-obavezujući sporazum.

Američko uključivanje u čitav proces Priština svo vreme aktivno traži, ali su se SAD, bar formalno, držale po strani. Iako Boltonova poseta ne bi značila to, bio bi to sasvim jasan znak da je Americi stalo da se problem reši, što pre.

Razlozi tome mogu biti razni, od toga da bi to značilo konačno rešenje jednog ozbiljnog problema na Balkanu, preko toga da bi ono značilo i veliki korak Srbije ka EU, do smanjenja ruskog uticaja u regionu a, neki smatraju, i otvaranje puta ka eventualnoj saradnji sa NATO.

„Žurba“ je i u tom smislu što odsustvo normalizacije odnosa predstavlja prepreku samoproglašenom Kosovu i Srbiji za „planiranje budućnosti“, kako je to pojasnio izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson, dodavši da kosovsko pitanje treba da bude rešeno „sada, u narednih par meseci“.

– Ne postoji neki veštački rok, ali hitno je. Svetska ekonomija se drastično menja, i ceo ovaj deo sveta, Balkan, (tzv.) Kosovo i Srbija će ostati u zapećku. Postoji istorijska šansa, postoje politički lideri koji imaju viziju da to urade i da razumeju koliko je to važno. Tu je i koordinisana podrška Evrope i Vašingtona, čak i kad postoje razlike, SAD i EU žele da budu od pomoći i da poguraju da se to okonča. Sad je momenat, jer svi ulaze u izborne procese, svi žele to da završe pre nego što se pažnja usmeri na izbore – rekao je Vilson za VOA, uz opasku da su kosovske takse na uvoz robe iz Srbije i BiH „sve mnogo poremetile“ i da ih treba ukinuti.

O promeni kursa američke administracije dosta dugo govori i srpski šef diplomatije Ivica Dačić, koji je u nekoliko navrata isticao da je raniji američki stav da je Kosovo „gotova stvar“ promenjen, i da su se ponovo uključili i to na viskom nivou u njegovo rešavanje.

Upravo se Dačić vrlo skoro u Vašingtonu sreo baš sa Boltonom, koji je tada istakao rešenost aktuelne administracije SAD da podrži što skoriji nastavak dijaloga između Beograda i Prištine.

Dačić je pojasnio da je on inicirao sastanak sa Boltonom, koji mu je rekao da je za SAD problem Kosova, „odnosno trajno rešenje za pitanje Kosova visoko na listi za rešenje spoljnopolitičkih prioriteta“.

KOMENTARI8 komentara

 1. SiNiša says:

  Amerika, koja nam je okupirala najvažniji deo države i od njega pravi državu, i koja nas je sa ostalim prijateljima sa zapada žutom revolucijom uvela u demokratiju da bi mogli nekažnjeno da nas pljačkaju i dalje upropašćavaju?!? E ta amerika će da nam objasni kako da rešimo pitanje KOsova i Metohije?!? Ko guta ovu priču neka se obrati za stručnu pomoć u najbližoj nadležnoj medicinskoj instituciji. Dole okupacija! Smrt fašizmu, Sloboda Narodima!

 2. Batina. says:

  Ljudi ciji su preci izvrsili genocid nad Indijancima hoce nekome da kazu sta da rade. Ovaj svijet stvarno trpi svakakav izmet.

 3. Miraš says:

  Amerikanci su sebi pronašli nove Indijance u zemlji Srbiji. Braća Dalton ponovo jašu. I Boltoni su sa njima.

 4. Miodrag says:

  Ne bismo smeli da pristanemo na bilo koju korekciju granica,jer bi to bio opasan presedan,koji bi lancano mogao da dovede do velikih neprilika i u Svetu i kod nas.Na taj moguci primer bi mogli da se pozovu svi separatisticki pokreti.Povladjivanje jednoj nacionalnoj manjini,nedvosmisleno otvara "Pandorinu kutiju",sa istovetnim zahtevima svih ostalih manjina. Amerikanci bi da kod nas kroz tu formulu naprave nova zarishta sa nesagledivim posledicama.To je njihov interes.Zatim,podelom Kosova,bi zadrzali BONSTIL i onaj deo teritorije Kosova, koji su zauzeli zbog enormnih vrednosti rudnih bogatstava.

 5. ! says:

  "SAD POJAČAVA PRITISAK: Bolton STIŽE u Srbiju i donosi REŠENJE ZA KOSOVSKI ČVOR?" Idealno rešenje za kosovski čvor bi bilo da bagra iz Vašingtona izvrši kolektivno samoubistvo!

 6. Marinko says:

  Neka kupe svoje ljude iz Bondstila jer je napravljen na srbskoj zemlji. Kada budu vratili Kosovo SRBIJI onda mogu da budu deo rešenja inače sa Teeoristima nema pregovaranja....

 7. milorad2 says:

  ne verujem da će se ta poseta realizovati, bolton će imati druga posla da radi , preča posla od šetanja po srpskoj zemlji jer čak i ako dodje to će samo biti obična šetnja, turistička poseta.

 8. Budi Bog s nama says:

  Ako već nije dobio moždani udar od Srba, boltonu će pući jajca jer mu je i ime takvo. Amerikanci ne mogu da pošalju ništa bolje do totalnog kretena kome u očima sjaje samo dolari, sve ostalo je kolateralna šteta. Živeli!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *