SAD ponovo pred finansijskim kolapsom

SAD ponovo pred finansijskim kolapsom

22 septembra 2013

obama-worried-e1280326723569Spor oko državnog budžeta SAD se sve više zaoštrava. Predstavnički dom, u kome većinu drže republikanci, u petak (20.9.2013.) je sa 230 glasova za i 189 protiv glasao za predlog kojim se vladi u Vašingtonu daju sredstva za rad za samo tri meseca. Vladajuće demokrate su protiv takve odluke. Kako je aktuelni državni budžet SAD važeći samo do 30. septembra, to znači da Kongres ima još samo nedelju dana da reši krizu koja se približava.

Predsednik Barak Obama bio je razočaran ishodom glasanja. „Oni drže celu zemlju kao taoca“, izjavio je prilikom posete saveznoj državi Misuri. Na čelu republikanskog „ne“ budžetu po želji Vašingtona stoje pripadnici pokreta „Tea Party“. Njima nije stalo do blagostanja Amerikanaca, nego samo žele da obore reformu zdravstvenog sistema i dovedu u neprilike predsednika, smatra Obama. Pripadnici pokreta Tea Party kao preduslov za postizanje bilo kakvog kompromisa oko državnog budžeta ističu poništavanje već pokrenute reforme zdravstvenog sistema.

Dvostruki ponor

Na taj način se SAD približavaju „dvostrukoj“ dužničkoj krizi. Ukoliko se demokrate i republikanci ne dogovore, vlada 1. oktobra mora da obustavi sve svoje poslove. Dve sedmice kasnije sledi i druga katastrofa: sredinom oktobra će javni dug SAD dostići zakonsku gornju granicu koja iznosi 16,7 biliona dolara. Vlada nakon toga ne sme da uzima nove kredite. To bi bio jedinstven slučaj u istoriji SAD, ali i u istoriji svetske ekonomije što bi moglo da izazove krizu u celom svetu. Krajem prošle godine SAD su već jednom stajale pred ovom „fiskalnom liticom“, ali je tada dogovor postignut.

Sve je u rukama republikanaca

Nakon završetka glasanja u Predstavničkom domu proteklog petka, republikanci su pozvali svoje kolege u Senatu da glasaju na isti način kao i oni. Republikanci tvrde da će reforma zdravstvenog sistema koju nazivaju „Obamacare“ naneti samo štetu američkoj privredi i porodicama. Portparol republikanaca u Predstavničkom domu Džon Boner je rekao: „Amerikanci ne žele da rad vlade bude obustavljen, a ne žele ni reformu zdravstvenog sistema.“ Prema jednom izveštaju CNN-a republikanci su u Predstavničkom domu već 40 puta na razne načine pokušavali da smanje deo budžeta namenjen reformi zdravstva.

Posmatrači očekuju kako će Senat, u kojem većinu imaju demokrate, ukinuti skraćenja budžeta koja su nametnuli republikanci i tako celi problem ponovo vratiti na raspravu u Predstavnički dom. Poslanici ovog doma tada će stajati pred velikim izazovom: ili će dozvoliti bankrot SAD ili će pristati da finansiraju spornu reformu zdravstvenog sistema.

(Dojče vele)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *