САД ПРЕТИ КОЛАПС – Америчка министарка финансија упозорава: „Могли бисмо да останемо без новца до 5. јуна“

SAD PRETI KOLAPS – Američka ministarka finansija upozorava: „Mogli bismo da ostanemo bez novca do 5. juna“

27 maja 2023

AMERIČKA ministarka Dženet Jelen izjavila je danas da će njeno ministarstvo ostati bez sredstava do 5. juna, ukoliko kongresmeni ne budu uspeli da podignu ili supsenduju gornju granicu duga Sjedinjenih Država.

– Na osnovu najnovijih dostupnih podataka, sada procenjujemo da Ministarstvo finansija neće imati dovoljno resursa da ispuni obaveze ako Kongres ne podigne ili ne suspenduje gornju granicu duga do 5. juna – rekla je Jelen, prenosi Blumberg.Ona je dodala da će ministarstvo moći da izvrši isplate u vrednosti od 130 milijardi dolara u prva dva dana juna, uključujući one za veterane, socijalno osiguranje i zdravstvenu zaštitu.

– Ove isplate će ostaviti ministarstvo sa malom količinom resursa – rekla je Jelen.

Američki dug trenutno iznosi 31,4 biliona dolara, a Ministarstvo finansija je ranije upozorilo da bi moglo da ostane bez sredstava za pokrivanje svih svojih troškova već od 1. juna, što bi izazvalo katastrofalan ekonomski problem.

Ekonomisti kažu da bi neizvršenje obaveza bilo ekonomski razorno, potresalo bi finansijska tržišta širom sveta, povisilo troškove zaduživanja i izazvalo duboku recesiju u SAD sa rastucom nezaposlenošću.

KOMENTARI3 komentara

 1. Rista Bre says:

  Iste reči slušamo svake godine, već dosta godina zaredom. Ne znam koliko, ali već oko 5 godina uvek isto pišem u vezi štampanja dolara svake godine. Iliti doštampavanja, jer se on neprekidno štampa. Ranijih godina, dok Kina i Rusija nisu bile aktivno i otvoreno napadnute, nisu bile retke reči iz Kine pogotovo ali i iz Rusije - "Amerika ne sme to uraditi! Amerika ne sme srušiti dolar!" Drugim rečima, Ameriko naštampaj te dolare i nemo nas povlačiš u ambisa. Objašnjavam već godinama zašto to izjavljuje većina država Sveta i sada ću napomenuti. Danas ne čujemo takve reči, danas se ne ide javno na dodavanje milijardi dolara iz tih i sličnih država javno, ali sigurno iza kulisa traje taj proces. Zašto? Pa većina država sveta ima svoje rezerve u američkim obveznicama ili dolarima i ako dolar postane bezvredan...Jedne godine je čak prekoračen taj famozni rok za par nedelja i Fedovi radnici su ostali bez plate. Ali ne za dugo, jer su države koje su malo kasnile da ubace milijarde dolara FEDu i MMFu ubrzo shvatile da se mogu naći pred prilično sumornim vremenima i uplatile su pare. Da ne dužim...Amerika će i sada doneti odluku o "visini plafona" i biće prihvaćena u "zadnjem momentu". Ta igra se ponavlja već prilično dugo. A kada Amerika napravi plan kako da izvede "propast dolara" a da nju ne ošteti previše, Amerika će to uraditi. Zato se spremaju i Kina i Rusija i sve države koje to mogu da prođu što bezbolnije taj proces "de dolarizacije". Dedolarizaciju NE pravi samo Istok i Jug, nego i Amerika. (Pošto ovde ima nekoliko idiota koji nisu u stanju ni da shvate ni da razumeju sve što pišem, skratiću da ne nerviram i one koji to znaju. Ovo je samo podsećanja radi. A ti ludak, ne brini o mom Srpskom jeziku i pravopisu. On je daleko iznad tvog poznavanja Srpskog jezika i nemo se previše uzbuđuješ. Da pišeš kao ja, karikirajući neke reči, mogao bi i ti ali samo ako znaš bar pola o Srpskom jeziku, gramatici i jezičkim pravilima od onoga što ja znam. Ti to nećeš znati nikad i zato, ne uzbuđuj se previše. Pogoršaće ti se stanje a ja više nemam nameru da ti pomažem. Kada vidim kako većina "pametnih" komentatora piše latinicom i to još tzv "ošišanom", kako se bacaka sa rečima i ne ispravlja čak ni osnovne greške, onda stvarno nemam nameru da se trudim i zadovoljim neke iskompleksirane primitivce kao što je ovaj ludak i par njegovih kopija)

  • test01 says:

   Tako je Risto vec su se oni dogovorili (to je jedna partija kao i u svim drugim "demokratskim" drzavama) i "plafon" je "rupa bez dna" - printer stalno radi i dug se izvozi u citav svet. Tacno je i da se pripremaju na slom dolara i zele da uvedu tzv digitalnu valutu (koja moze da se programira - koliko traje i sta moze da se kupi) i time bi ocentralna banka (mafija) obezbedila absolutnu kontrolu nad covecanstvom. Naravno sa tim bi sledile bocke, 15 min gradovi (citaj logori), depopulaija...

 2. milorad5 says:

  ma sad su produžili "rok" za uzimanje novog duga:):)..prvi put vidim "poverioca da mili dužnika da se JOŠ zaduži a ZNA da ovaj nema pare ni za ono što je uzeo:):)koja komedija baš kao i zapadne DIRIGOVANE I LAŽNO prenaduvane finansije i navodno slobodno tržište ponude i potražnje..ali SVE su ŠTELOVALI od cena,do potražnje i kamata....I TO NA NAŠU ŠTETU..NA ŠTETU CELOG SVETA NAIVACA PREVARENIH I OPLJAČKANIH.KOJA GAMAD LOPOVSKA SEDI U VAŠANGTONU..."DOGOVORIĆE" SE ONI NA KRAJU JER TO SVE I JESTE DOGOVOR I KOMEDIJA DA SE BUDALE NE DOSETE I NASTAVE DA TRGUJU SA NJIMA...POD NJIHOVIM USLOVIMA DABOME:).ALI MISLIM DA SU NEI ALARMI VEĆ UPALJENI A OVAKVA PREVARA MOŽE DA USPE SAMO AKO SU SVI BUDALE I ZALUDJENI..SAMO JEDAN DA IZADJE IZ ŠEME I CELA ŠEMA DOLAZI U OGROMNU OPASNOST DA SE SRUŠI..ZATO JE TU AMEIRČKA "ARMIJA" BRUTALNA PLAĆENIČKA SILA UBICA DA "ZAVODI RED" I VRATI "ZABLUDELE OVCE U TOR"---JEDINO ME ZANIMA KAKO ĆE TO DA URADE SA MEDVEDOM:):) NEKO MOŽE I BEZ KOŽE DA OSTANE U TOM PASTIRSKOM POSLU..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *