SAD – „prijatelj“ koji vas stalno špijunira

SAD – „prijatelj“ koji vas stalno špijunira

10 jula 2014

USA SPY 01Nemačko-američka špijunska afera dobija sve veće dimenzije nakon što je jedan saradnik u Ministarstvu odbrane u Berlinu „radio“ za SAD, piše Dojče vele.

Savezno tužilaštvo Nemačke saopštilo je da postoji sumnja da je jedna osoba koja radi za Ministarstvo odbrane u Berlinu – tajni agent Amerikanaca.

Izvršen je pretres kancelarije i stana osumnjičenog, ali za sada niko nije uhapšen.

„Još je nejasno šta se iza toga krije“, rekla je ministarka odbrane Ursula fon der Lajen za Berliner cajtung.

Prema izveštajima medija, osumnjičeni je bio referent u odeljenju za politiku, tačnije za saradnju u oblasti naoružanja. On je učestvovao u pripremanju bezbednosno-političkih smernica nemačkog ministarstva odbrane.

Prošle nedelje je uhapšen jedan radnik nemačke spoljne obaveštajne službe BND za koga se sumnja da je dupli agent američke obaveštajne agencije CIA. On je priznao da je pre dve godine američkim tajnim službama nudio svoje usluge i da je za 25.000 evra Amerikancima isporučio više od 200 dokumenata.

Američka administracija se nije oglasila povodom najnovijih optužbi u vezi sa špijuniranjem.

Ambasador SAD u Nemačkoj Džon Emerson je po drugi put u roku od samo nekoliko dana bio na razgovoru u ministarstvu spoljnih poslova Nemačke, navodno je ovog puta on tražio razgovor.

U Berlinu vlada veliko ogorčenje zbog najnovijeg razvoja u vezi sa špijuniranjem SAD u Nemačkoj. Mnogi traže da Nemačka samouverenije nastupa u odnosima sa „Velikim bratom“ i to ne samo u oblasti tajnih službi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *