SAD: Pronađen komandant SS divizija, osumnjičen za zločine

SAD: Pronađen komandant SS divizija, osumnjičen za zločine

15 juna 2013

weapon_kar98_2Jedan od ratnih komandanata nacističke SS jedinice, osumnjičen za spaljivanje sela punih žena i dece, pronađen je u američkoj saveznoj državi Minesoti, gdje je živo od završetka Drugog svetskog rata Mihael Karkoc (94) je američkim vlastima 1949. godine rekao kako nije učestvovao u vojnoj službi tokom Drugog svetskog rata, sakrivši činjenicu da je bio oficir i osnivač SS-ove ukrajinske legije samoodbrane, a kasnije i oficir u SS-ovoj Galicijskoj diviziji, otkrio je AP. I divizija i ukrajinska nacionalistička organizacija našle su se na tajnoj listi organizacija čijim članovima je zabranjen ulazak u SAD, a koju je napravila Vlada SAD-a.

Iako zvanični dokumenti ne prikazuju da je Karkoc direktno učestvovao u ratnim zločinima, izjave ljudi iz njegove jedinice i drugi dokumenti potvrđuju da je on lično komandovao u masakru počinjenom nad civilima. SS-ovi dokumenti pokazuju da su on i njegova jedinica bili umešani i u Varšavski ustanak 1944. godine, u kojem su nacisti brutalno suzbili pobunu Poljaka protiv nemačke okupacije.

Sjedinjene Američke Države su već koristile laži u imigracijskim dokumentima kako bi deportovale brojne ratne zločince. Dokazi koje je pronašao AP potakli su nemačke vlasti da ih istraže kako bi proverili ima li dovoljno materijala za tužbu. U Nemačkoj, nacisti koji su imali „komandnu odgovornost“ mogu biti optuženi za ratne zločine, čak i ako njihova direktna umešanost u zločine ne može biti dokazana.

Karkoc je odbio razgovarati o svojoj ratnoj prošlosti.

Efraim Zurof, vodeći lovac na naciste u Centru Simon Visental iz Jerusalima, navodi da očekuje da će dokazi koji pokazuju da je Karkoc lagao Amerikancima i da je njegova jedinica počinila ratne zločine biti dovoljni za deportaciju i suđenje u Njemačkoj ili Poljskoj.

Karkoc je 1995. godine čak objavio memoare u kojima navodi kako je pomogao osnivanje Ukrajinske legije samoodbrane u saradnji sa SS-ovom obaveštajnom službom SD te da je služio kao komandant jedinice koja je primala naređenja direktno od vrha SS-a, sve do kraja rata. Memoari su dostupni u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu, Britanskoj biblioteci te u elektronskoj ukrajinskoj biblioteci.

Njegovo ime je isplovilo na površinu kada je penzionisani farmaceut, koji je u slobodno vreme istraživao nacističke ratne zločine, potražio članove SS Galicijske divizije koji su emigrirali u Veliku Britaniju. Na internetu je otkrio Karkocevu adresu i informacije prosledio AP-u.

Karkoc, Ukrajinac po nacionalnosti, rođen je 1919. u gradu Lutsku. Nemačkoj armiji se pridružio tokom invazije na Sovjetski savez 1941. godine, a borio se na Istočnom frontu, gde je, prema njegovim memoarima, odlikovan Željeznim krstom.

(IN4S.NET)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *