SAD: Prvi put u istoriji učenici belci u manjini

SAD: Prvi put u istoriji učenici belci u manjini

13 avgusta 2014

8141718131_4874aa19ea_bOve školske godine u školama SAD će biti više dece sa tamnom kožom i iseljenika iz Latinske Amerike, nego belaca. To j prvi put u istoriji SAD. Situacija preti eskalacijom, jer mnoga deca, praktično, ne govore engleski, a na nekim roditeljskim sastancima prisustvuje i prevodilac.

U jesen 2014. godine u školama SAD će prvi put u istoriji biti manje belaca, nego crnaca i Latinnoamerikanaca, prenosi engleski sajt RT.

Prema podacima Nacionalnog centra za statistiku obrazovanja (NCES), broj studenata belaca će iznositi 49,8% od ukupnog broja. NCES prognozira da će skoro 25% učenika biti Latinnoamerikanci, 15% Afroamerikanci i 5% Aziajti.

Tas prognoza je nastala u uslovima značajnih etničkih izmena, koje se danas dešavaju u SAD. Prema podacima Biroa za popis stanovništva SAD, manjine će sastavljati veći deo američkih građana već 2043. godine. Neki posmatrači smatraju da će takva tendencija uticati na velike promene u raznim sferama života Amerikanaca, uključujući i obrazovni sistem. U nekim školama se već preduzimaju ozbiljne mere za otklanjanje sve češćih problema na rasnoj osnovi.

Osim toga, ova situacija pokazuje i druge poteškoće – na primer, studenti koji kod kuće govore na različitim jezicima, moraju dobijati dodatne časove engleskog jezika za vreme nastave i posle nje. U nekim škoalma na roditeljskim sastancima prisustvuje i prevodilac.

„Mislim da je najvažnija stvar koju treba da shvate škole je da se moraju uzeti u obzir demografske promene i da se ne može raditi isto kao i pre“, tvrdi predsednik Asocijacije roditelja i učenika Ohaja Liza Mak.

Istovremeno, istraživači govore da se deca crnaca i Latinoamerikanaca u SAD, kao i Indijanaca, stalno susreću sa velikim brojem pregrada u građenju svoje karijere. Prema informacijama sociologa, skoro četvrtina latinoameričkih i afroameričkih porodica žive u siromaštvu.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *