SAD: Rusija i Kina poput Severne Koreje i Sirije

SAD: Rusija i Kina poput Severne Koreje i Sirije

20 juna 2013

The-White-House-Washington-DCSAD „prozvale“ Rusiju i Kinu da nisu ispunile minimum u borbi protiv trgovine ljudima, zbog čega ih je Vašington svrstao u grupu sa Severnom Korejom i Sirijom.

Američki Stejt Department je to naveo u svom godišnjem izveštaju o trgovini ljudima u svetu, u kojem rangira 188 zemalja po tome kako su delovale po pitanju borbe protiv trgovine ljudima i drugih oblika eksploatacije.

Na listi koja ima četiri kategorije od kojih je najviša prva, Srbija je svrstana u „Grupu 2“. Zemlje svrstane u „Grupu 2“ imaju „vlade koje u potpunosti ne ispunjavaju standarde.., ali ulažu znatne napore da ih dostignu“.

Za Srbiju se, na početku obrazloženja kaže da je „izvor, tranzitni prostor i odredište za muškarce, žene i decu podvrgnute seksualnoj eksplotaciji i prunudnom radu u kući i prinudnoj prošnji“. U istoj grupi sa Srbijom su BIH, Bugarska, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Rumunija, Grčka, Turska, Kipar, Mađarska, kao i Argentina, Bangladeš, Kongo, Egipat, Japan i desetine drugih zemalja sveta.

U izveštaju je smanjena ocena Uzbekistana zbog njegove upotrebe prisilnog rada tokom godišnje žetve pamuka, uz odborenje države. Rusija i Kina, kao i Uzbekistan, pali su u najnižu kategoriju u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima.S druge strane tri zemlje – Azerbejdžan, Irak i Kongo skočili su na listi zbog „pravog napretka“ ostvarenog u borbi protiv trgovine ljudima i ropstva.

SAD procenjuju da je u svetu 27 miliona ljudi svedeno na robove.

Predsednik SAD Barak Obama ima 90 dana da odluči da li će uvesti sankcije protiv Kine, Rusije, Uzbekistana i još 18 zemalja koje su u izveštaju u trećoj, najnižoj kategoriji zemalja koje ne ispunjavaju ni minimum međunarodnih standarda potrebnih za suzbijanje trgovine ljudima.

Predsednik može da blokira razne oblike pomoći tim zemljama ali, kako navodi agencija AP, malo je verovatno da će Obama to učiniti u slučaju Kine, Rusije i Uzbekistana, zemalja koje imaju strateški značaj za Vašington.

„Savremeno ropstvo se pojavljuje u svakoj zemlji na svetu, uključujući i Sjedinjene Države, i svaka vlada je odgovorna da se s njim obračuna, a ni jedna ne čini dovoljno“, rekao je državni sekretar SAD Džon Keri kada je predstavio ovogodišnji izveštaj.

Stejt department je u izveštaju upozorio Maleziju i Tajland da će iduće godine pasti na skali ako ne poprave svoje napore za borbu protiv trafikinga.U slučaju Pekinga u izveštaju se navodi da postoji velika trgovina migrantima unutar Kine, i nastavlja se prinudni rad u rudnicima uglja i fabrikama. Takođe „politika jednog deteta“ je dovela do odnosa od 118 dečaka prema 100 devojčica, čime se pothranjuje potražnja za trgovinu stranim ženama radi venčavanja s Kinezima ili prostitucije, navodi Stejt department.

U izveštaju su ocenjene i SAD koje su medju 30 zemalja „prve kategorije“ što žnači da su ocenile da ispunjavaju minimum standarda za borbu protiv trgovne ljudima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *