SAD RUSIJA ODREĐUJE PRAVILA – Gas? Može, ali prvo pare…

SAD RUSIJA ODREĐUJE PRAVILA – Gas? Može, ali prvo pare…

30 oktobra 2014
2-format3Kijev nije dostavio garancije koje govore u prilog tome da će gas biti plaćen unapred. Trilateralni pregovori u vezi sa isporukama gasa u Ukrajinu nastavljaju se u Briselu. Prema rečima ministra energetike RF Aleksandra Novaka, svi dokumenti su spremni i već odobreni- ali, bez garancija, Moskva ih neće potpisati.Reklo bi se da je šema jednostavna. Kijev uplati novac, a Moskva isporuči gas. Ali, odakle Kijevu novac? E, tu je već Evropa pozvana da se o tom problemu brine- upravo je ona veoma zainteresovana za to da plavo gorivo ne nestaje bez traga negde po stepama Ukrajine. O tome je bilo reči na trilateralnom sastanku Kijev- Moskva- Evropska komisija u Berlinu, a sada se o istom govori u Briselu.

Ali, naučeni vrlo gorkim dosadašnjim iskustvom, ruske kolege neće pristati na ucene. „Ako bude novca, biće i gasa“,- rezimirao je ministar Novak.

Zbog ovakve situacije sa gasom, Evropa je dospela u vrlo dvosmislenu situaciju, govori glavni analitičar Fonda nacionalne energetske bezbednosti Igor Juškov:

Raste važnost pitanja o energetskoj bezbednosti samih Evropljana. Amerikanci ovde zauzimaju stranu nasuprot Evrope: oni polaze od toga da ako ne bude isporuka gasa iz Rusije, cene na evropskom tržištu će porasti i Amerikanci sami u budućnosti mogu da nađu svoje mesto tu. Evropljani ostaju, faktički sami – svojim novcem će plaćati sve ekonomske i političke probleme u Ukrajini. Oni to zaista nisu očekivali.

Da, to zaista nisu očekivali. Ali, sada polako Evropa počinje da shvata za šta se zauzimala, povlađujući Vašingtonu i podržavajući „burni razvoj demokratije“ na ukrajinski način… A sume, neophodne kako bi potekao gas su ogromne, govori direktor ruskog Instituta nacionalne energetike Sergej Pravosudov:

Parametri, koje su usaglasili Rusija i EU: to je isplata 3,1 milijarde dolara plus pretplata u iznosu od otprilike 1,5 milijarde za gas. Tada će početi isporuke. Ukrajina ima tih 3,1 milijarde- to im je dao MMF. Sledeći kredit MMF je obećao tek na proleće. Kako bi našli još 1,5 milijarde, bilo bi neophodno, kako je govorila Angela Merkel, omogućiti bridž kredit – novac koji bi oni potom vratili od kredita MMF. Ali svi razumeju da bez plaćanja unapred, gas neće poteći ka Ukrajini i ona će početi da uzima gas koji pripada Evropljanima.

Ipak, postoji verovatnoća da se uspešno završe pregovori. U korist ovoga ide nekoliko faktora. Kao prvo, već je mnogo hladnije i energetska bezbednost Evrope je pod znakom pitanja. Prema proračunima evropske komisije, 24 države od ukupno 28, mogu bukvalno cvokotati bez ruskog gasa. Tako da je za evropskog komesara za energetska pitanja Gintera Etingera ovo principijalno pitanje. Osim toga, novi sastav Evropske komisije uskoro stupa na svoje funkcije i Etinger će „palicu“ predati svom nasledniku Slovaku Marošu Šefčoviču, koji se ovom temom nikada ranije bavio. Na izučavanje tematike otići će mnogo vremena, a Evropa ga nema- počinje hladna zima.

Ali, ruska strana se, prema rečima ministra energetike Novaka, nada da će sada završiti pregovore u Briselu. A ako se dve strane oko nečega dogovre, velika je verovatnoća da će i treću stranu nagovoriti da pristane na dogovor.

(Glas Rusije)

KOMENTARI6 komentara

 1. s@Ša says:

  Želim im dugu i jako hladnu zimu,normalno sa prekidom isporuke gasa!

 2. Rade Bukarar says:

  neka malo i oni cvokocu da vide kako je to i da sa rusijom nema sale uostalom amerika ce im isporuciti gas u bocama

 3. Zoran Tepavčević says:

  Neka malo osjete,šta su oni Srbima činili.

 4. Robert Lucas says:

  Ko jebe UE (ustasku evropu) sve sa ukrajinom. Treba ih nauciti pameti.

 5. života says:

  Vekovima su kolonijalne sile ucenjivale , došlo vreme da i same osete kako to izgleda. SVIĐAJU mi se prethodnio komentari.

 6. Stanko says:

  Na EU i nejzinite im posakuvam prijatni migovi vo studenata zima 2014/2015 bez Ruskiot Blagosloven Gas.Jaki se na zborovi ama koga koga nešto im treba e togaš molite i se kriete kako pi*ki pod košula.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *