SAD: Šiptar osuđen na četiri doživotne robije

SAD: Šiptar osuđen na četiri doživotne robije

12 маја 2013

Hyson-Sherifi1Sud u Severnoj Karolini osudio je jednog kosovskog Albanca na četiri doživotne robije zbog pripremanja zavere u kojoj bi bili ubijeni svedoci i agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) sa njegovog ranijeg suđenja za terorizam.

Hisen Šerifi (29) jedan je od šestorice muslimana koji su 2011. godine bili osuđeni za planiranje napada na bazu američkih marinaca Kvantiko u Virdžiniji, prenose agencije. On je tada osuđen na 45 godina zatvora. Ubrzo nakon toga, Šerifi je odlučio da se osveti svedocima i agentima FBI koji su govorili tokom procesa.

Ovaj kosovski Albanac, koji je u Ameriku došao 1999. godine i dobio azil, stupio je u kontakt sa drugim zatvorenikom, tražeći pomoć oko organizacije osvete. U celu priču je uvukao i svog mlađeg brata Škumbina Šerifija (23) i svoju devojku Nevin Ali Elšiek, koji je trebalo da daju novac plaćenom ubici.

Međutim, ispostavilo se da je Šerifijev zatvorski cimer vladin doušnik, koji je sve prijavio Federalnom istražnom birou. Agenti FBI su tada organizovali celu akciju sastanka Elšiek i navodnog plaćenog ubice. On je čak doneo i montirane fotografije na kojima se vidi da je prva žrtva ubijena i da joj je odsečena glava.

Pošto su Škumbin Šerifi i devojka njegovog starijeg brata priznali krivicu i pristali da svedoče protiv njega, tužilac je predložio sudu da ih blago kazni.

Na jučerašnjem izricanju presude, Škumbin je osuđen na tri godine zatvora, a Elšiek na tri i po, pri čemu je maksimalna zaprećena kazna bila 10 godina zatvora. Pre nego što je presuda izrečena Hiseniju, on je u izlaganju hteo sudiju da „poduči“ islamskom učenju.

– Kuran je istina koja poništava sve druge religije. Ako mu se ne potčinite, on će vas žestoko kazniti i odvešće vas u pakao – rekao je ovaj kosovski Albanac sudiji.

– To je sve? – upitao ga je sudija Brit.

On je prezicirao da je Hiseni osuđen na četiri doživotne robije i još dodatnih 50 godina zatvora.

– Nema dileme da Hiseni ispunjava definiciju reči terorista. On je bio osnova cele zavere, kapacitet za celokupnu organizaciju, iako sam neodlučan da li da to tako definišem, jer mu dajem više kredita nego što zaslužuje – zaključio je sudija.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u