SAD: Strah od Kju kluks klana

SAD: Strah od Kju kluks klana

4 aprila 2014

kkkU novinskim izveštajima u SAD može se ovih dana naći „Kju kluks klan“. Reklamni listići organizacije su se pojavili u Teksasu, Luiziani, Ilinoisu, Pensilvaniji i na Floridi. Klan poziva Amerikance da stupe u borbu protiv priliva imigranata.

Tamnputi stanovnici malih gradova su više nego uplašeni, vlasti vode istragu. Stručnjaci smatraju da je ovo način da se privuku novi članovi, obzirom da je klan izgubio prethodnu popularnost.

Pojavu reklamnih listića isprepadao je mnoge stanovnike, a među njima najviše tamnopute stanovnike Teksasa:

Kada sam otvorila ovaj listić, zapravo, nisam ni razumela o kakvim je „belim vitezovima“ reč. A potom sam užasnuta shvatila da se radi o „Kju kluks klanu“.

Formalno gledano, distribucija ovakvih reklamnih brošura nije nezakonita. Sam klan u SAD nije zabranjen, bez obzira na rasistički karakter organizacije- nju posredno štiti ustav SAD, gde se garantuje sloboda govora. Ipak, odnos prema klanu, kod većine Amerikanaca je odavno veoma negativan. Sve pamte da su članovi ove organizacije ubijali afroamerikance. U SAD može se naći svega nekoliko država gde se klanu dozvoljavaju šetnje kroz grad jednom godišnje. Čak i najkonzervatvnije južne države se protive pozivima za „belu Ameriku“, govori žiteljka gradića Roum iz države Teksas Sili Fouler:

O! Bila sam šokirana. To je uvredljivo. Mi ne želimo da se nešto ovako dešava u našem kraju. Užasno je što su ti ljudi uopšte bili ovde.

Vlasti onih država gde su se reklamni listići pojavili, već su izjavile da su rešene da istraže ko stoji iza ove akcije. Predstavnik policije Teksasa, kapetan Kevin Benton priznaje :

Nama nisu potrebni ovakvi problemi u našem okrugu. Želimo da sve to ostane iza nas. Želimo da se više nikada ne ponovi.

Prema nekim podacima, u SAD aktivno je više od 100 štabova pokreta. Najpre, oni su bazirani u konzervativno orijentisanim južnim državama i na srednjem zapadu. Posebno su aktivne postale ove organizacije nakon 2008.godine, kada je na čelo SAD po prvi put u istoriji stao tamnoputi političar Barak Obama. Stručnjaci kažu da ipak nema mesta stanovištu da se radi o potpunom povratku Kju kluks klana.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *