SAD STRAHUJU OD RUSA: Pentagon prati aktivnost ruskih aviona

SAD STRAHUJU OD RUSA: Pentagon prati aktivnost ruskih aviona

1 novembra 2014

Su-24 Russia 323Ruski vojni letovi iznad evropskog vazdušnog prostora podižu napetost i predstavljaju potencijalnu pretnju bezbednosti i civilnoj avijaciji, izjavio je danas portparol američke vojske Džon Kirbi.

Kirbi je, kako prenosi Frans pres, rekao da su SAD zabrinute zbog letova ruskih vojnih aviona i prate tu aktivnost „vrlo pomno“.

„Naravno da smatramo da ovaj povećani broj letova i aktivnost ne doprinosti bezbednosnoj situaciji u Evropi. Jasno, one predstavljaju potencijalni rizik eskalacije“, rekao je on.

AFP prenosi Kirbijeve navode da je danas bilo još letova i da je NATO uočio ruske avione iznad Baltika, Severnog mora i Atlantskog okeana.

„Avijacija je uključivala lovce, bombardere i avion-cisternu“, rekao je predstavnik Pentagona, dodajući da SAD žele da Rusija „preduzme korake, konkretne i opipljive korake kako bi se smanjila a ne povećala napetost“.

NATO je ove sedmice saopštio da je rusko vojno vazduhoplovstvo angažovano u obimnim letačkim operacijama u evropskom vazdušnom prostoru i da su avioni Alijanse poslati da ih presreću i identifikuju.

Prema podacima NATO-a, u 2014. je bilo više od stotinu presretanja ruske avijacije, što je približno tri puta više nego prethodne godine.

KOMENTARI3 komentara

  1. ludzbunjen says:

    Prc Milojka!!!!!Lako je bilo gruvati sa 6000 metara po banana državama, da ih vidimo u realnom sukobu.Eeeeeeeeeeeej, jedan avion im neutrališe svu PVO sa broda!

  2. Homer MakeDonski says:

    E pa letece krvopije.. Nema vise sidji do zemlje da ti se majcice napominjem.. Ovo je vojska patriotska bre brani sebe i svoju oadzbinu i to vrlo vrlo

  3. Apis says:

    Udružene snage razbojnika presreću ruske avione. Nemam saznanja da su i jednu rusku letelicu skrenuli sa puta. Realno to znači da ih ne presreću nego da se dive paradi ruske ratne avijacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *