САД тестирале још једну балистичку ракету

SAD testirale još jednu balističku raketu

4 maja 2017

Američko Ratno vazduhoplovstvo je uspešno testiralo interkontinentalnu balističku raketu „minutmen III“, saopštila je američka Komanda za globalne udare.

Raketa je lansirana iz avio-baze Vandenberg u Kaliforniji. Nakon leta od 6.700 km, raketa je pogodila zadatu metu na američkom poligonu na Maršalskim ostrvima u Tihom okeanu.

„Program testiranja interkontinentalne balističke rakete pokazuje borbenu spremnost ’minutmen III‘ i potvrđuje da SAD raspolaže jakim i pouzdanim snagama nuklearnog obuzdavanja koje su ključni elementi osiguranja američke nacionalne bezbednosti i bezbednosti saveznika i partnera SAD“, navodi se u saopštenju američke Komande za globalne udare.

Ranije je saopšteno da je „minutmen III“ jedina interkontinentalna balistička raketa kopnenog baziranja u SAD. Ona postoji u američkoj vojsci od 1970, a krajem 1978. godine prestala je njena proizvodnja.

„Minutmen III“ ima domet 12.000 kilometara. Država raspolaže sa 450 raketa ove klase, koje se nalaze u bazama u državama Vajoming, Severna Dakota i Montana. Ostaće u vojsci bar do 2020. godine.

Ovo je bio drugi test u poslednjih sedam dana. Pukovnik Kris Mos rekao je za prvi test da je bio „važna demonstracija snage američke nuklearne odbrane“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *