SAD ubeđuju Berlin da odredi datum Srbiji

SAD ubeđuju Berlin da odredi datum Srbiji

11 juna 2013

RikerU napregnutu diplomatsku igru živaca oko dodele datuma Srbiji za početak pregovora sa Evropskom unijom iznenada se uključila i Amerika.

Kako saznaju „Novosti“ u Stejt departmentu, sudbinu evropskih integracija naše zemlje može da prelomi ishod bitke između dve struje u američkoj administraciji.

Prema našim izvorima, tvrđa struja zalaže se da se datum koristi kao „šargarepa“ da bi se od Beograda iznudilo što više ustupaka u implementaciji briselskog sporazuma, dok mekša veruje da bi dalji pritisci bili kontraproduktivni. Ova grupacija zalaže se i da Beograd dobije „zeleno svetlo“ za datum, a Priština specijalni ugovorni aranžman sa EU (dodeljivanje SSP još nije moguće, jer pet država Unije ne priznaje KiM).

Trenutno se razmatra i opcija šatl-diplomatije Vašingtona u ključnim evropskim prestonicama, a posebno u Berlinu, koji i dalje zauzima najtvrđi stav po pitanju integracija Srbije.

Ideja je da u foto-finišu odluke Evropskog saveta posredničku ulogu preuzme Filip Riker, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, koji bi u narednim danima pokušao da ubedi Nemačku da odobri „zeleno svetlo“, što bi bio signal i za ostale države EU, koje se još premišljaju oko datuma.

Na ruku Srbiji ide i činjenica da je pre nekoliko dana došlo i do promene na čelu Biroa za Evropu i Evroaziju. Filip Gordon, koji se zalagao za politiku uslovljavanja Srbije, otišao je na novu dužnost, a trenutno ga, kao v. d. zamenjuje Mari Jovanović, koja je, kako saznajemo, udata za čoveka sa ovih prostora. Na to mesto trebalo bi da bude imenovana portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland, koja se takođe zalaže za objektivniji pristup Vašingtona prema balkanskim državama.

Istovremeno, vrh srpske države sprovodi opsežnu diplomatsku ofanzivu kako bi Brisel u junu otkočio naše evropske integracije.

Potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, koja je u Berlinu imala niz sastanaka – od savetnika kancelarke Angele Merkel do Andreasa Šokenhofa, poslanika vladajuće CDU/CSU, za „Novosti“, kaže da nema novih uslova za Srbiju:

– Stav Nemačke o dodeljivanju datuma zavisiće od primena briselskog sporazuma. Berlin će tu odluku doneti neposredno pre sednice Evropskog saveta, na osnovu onoga što bude implementirano do kraja juna.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *