САД УПУТИЛЕ РАТНЕ БРОДОВЕ У ТАЈВАНСКИ МОРЕУЗ: Кина шаље бомбардере (ВИДЕО)

SAD UPUTILE RATNE BRODOVE U TAJVANSKI MOREUZ: Kina šalje bombardere (VIDEO)

25 januara 2019

Uprkos kineskim preletima aviona i prethodnim upozorenjima, američka mornarica je još jednom osporila politiku „Jedna Kina“ slanjem svojih brodova kroz Tajvanski moreuz u, kako se navodi, rutinskoj vežbi slobode plovidbe.

Nakon plovidbe u blizini Paracelskih ostrva u Južnom kineskom moru, brod „Mekkempel“ je stigao do još jednog spornog plovnog puta u Pacifiku. Izvodivši ono što je američka mornarica nazvala „rutinskim“ prolazom, raketnoj krstarici se pridružio i brod „Volter S. Dil“ u plovidbi kroz 170 kilometara širok Tajvanski moreuz.

„Prolaz brodova kroz Tajvanski moreuz pokazuje američku posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku“, rekao je pukovnik američke mornarice Tim Gorman.„Američka mornarica će nastaviti da leti, plovi i deluje tamo gde to međunarodno pravo dozvoljava“, dodao je on.

Tajvansko ministarstvo odbrane potvrdilo je prolaz američkih ratnih brodova, posebno ističući da kinesko vazduhoplovstvo drugi dan zaredom nastavlja svoje prelete u regionu. Bombarderi H6 i avioni KJ500 za rano upozoravanje i kontrolu, viđeni su kako lete iznad kanala Baši u četvrtak. Dan ranije, Kinezi su, kako se izveštava, poslali „razne vojne avione“, uključujući borbeni avion Suhoj Su-30 i transportni avion Šanksi I-8 preko plovnog puta koji razdvaja Filipine od Tajvana. Tajpej je reagovao slanjem vojnih aviona i brodova u region.

Ovo je prvi prolazak američkih ratnih brodova kroz Tajvanski moreuz ove godine, i četvrti takav prolazak od oktobra, kada je trgovinski sukob između dve najveće svetske ekonomije dostigao novi nivo. Dok Kina tek treba da saopšti svoj stav o ovom pitanju, u prošlosti je Peking izrazio duboku „zabrinutost“ u vezi američke slobode plovidbe na Pacifiku. Peking je u više navrata pozvao Vašington da poštuje politiku „Jedna Kina“, koja Tajvan smatra sastavnim delom zemlje.

„Odstupanje od principa `Jedna Kina` učiniće situaciju u kriznim odnosima napetijim i haotičnijim“, upozorio je početkom godine kineski predsednik Ksi Đinping.

„Mi ne obećavamo da ćemo se odreći upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da koristimo sve potrebne mere“, rekao je kineski predsednik.

„Ako neko želi da odvoji Tajvan od Kine, kineska vojska će štititi nacionalno jedinstvo po svaku cenu kako bi zaštitila suverenitet i teritorijalni integritet Kine“, rekao je general Li Cuohen, načelnik Generalštaba, kako se navodi američkom admiralu Džonu Ričardsonu, načelniku pomorskih operacija, tokom njegove posete azijskoj zemlji ranije ovog meseca.

(vostok.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. A akoM says:

    Neće proći puno vremena i USA neće smjeti prijeći svojim ratnim flotama sredinu oceana!Isto će vrijediti i za Euro-Aziju!

  2. Cikakure says:

    Bojim se da ce biti nista na kvadrat. Kina kao i Ameri se bore ali na koji nacin i zasto? Kina sve resava preko ekonomije koju ni sama vise nemoze da obuzda u navodno komunistocko turbo kapitalizmom? Kina poseduje 2 Biliona dolara rezerve to je 2000 Milijardi.Sta namerava da kupi za te $? Zato se nemojmo zavaravati da ce se rogati bosti nego imaju izmedju sebe problem sto $ vise neide na stampanje bez pokrica pa se kinescici pitaju sta cemo? Vestacki dici cenu propaloj supersili posto su njeni milijarderi napravili sistem globalnog kolonijalizma gde netreba drzava vec samo LOVA....Stim donose sebi sva potrebna prava ocuvavanja vlasti i u tom slucaju da izvinte narode J..e se njima u kojoj su drzavi njima je jedino njihov novac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *