SAD UZBUĐENE: Rusija našla odgovor na PRO

SAD UZBUĐENE: Rusija našla odgovor na PRO

5 decembra 2013

340x_497px-trident_ii_missile_imageNamere Moskve da popuni nuklearne arsenale zemlje su izazvale u američkoj ekspertnoj zajednici nervoznu diskusiju o obnavljanju nekadašnje vojne moći Rusije. Međutim, u svojoj nedavnoj izjavi je predsednik RF Vladimir Putin pomenuo svega dve desetine raketa nove generacije.

Krajem novembra na savetovanju po pitanjima razvoja raketnih snaga strateške namene (RSSN) Vladimir Putin je saopštio da će već ove godine dva puka dobiti najnovije mobilne komplekse međukontinentalnih balističkih raketa (MBR), dok iduće godine, prema rečima predsednika, RSSN će dobiti 22 takva kompleksa.

Veoma predmetno je prišao modernizaciji RSSN konzervativni časopis The Nacional Interest (SAD). Izdanje poziva da se obnavljanje od strane Rusije svojih raketno-nuklearnih snaga razmatra kao zabrinjavajući znak novog nivoa strateškog suparništva između Moskve i Vašingtona.

Dakle, u čemu je koren zla, koji su našli američki analitičari u ruskom raketno-nuklearnom programu? Kompleks MBR Jars, čije pominjanje su eksperti pogodili u rečima Vladimira Putina, to je modificirana Topola-M. Kako nam je ispričao general-poručnik rezerve potpredsednik Centra političkih istraživanja Rusije Evgenij Bužinski, nova MBR RS-24 je opskrbljena jednim delom na vrhu rakete, koji se deli, te može da bude naoružan sa 4 ili 6 nuklearnih bojevih glava snage od 150 do 300 kilotona. Među glavnim tehničkim novitetima te MBR pominju blokove individualnog usmeravanja prema meti, kao i sistem, koji obezbeđuje prodor u PRO, koji otežava protivniku nalaženje i presretanje Jarsa.

Verovatno borna opskrba Jarsa ugrožava Evro- Pro, koju grade Amerikanci, smatra član društvenog saveta pri Vojno-industrijskoj komisiji vlade RF Mihail Hodarenok.

Reč je o tome da kada sistem PRO pogađa blokove međukontinentalnih balističkih raketa, tamo se ugrađuje takozvana hipoteza o linearnom i ravnomernom kretanju mete. U protivnom slučaju nikakav način usmeravanja je nemoguće realizovati. Ako, recimo, vrh balističke rakete u krajnem delu trajektorije počne neko nepredvidljivo manevrisanje, obezbeđen je sto posto promašaj protivorakete.

Što se tiče broja novih kompleksa, prema rečima Evgenija Bužinskog, dovoljno ih je, uzimajući u obzir čak minimalan broj bojevih glava na svakoj MBR.

Uklapamo se u okvire posledneg ugovora po SON, još nam fali broj bojevih glava. Zato se odvija obična modernizacija kopnene grapacije naše strateške trijade. Postoji činilac kao što je stvaranje od strane Amerikanaca sistema PRO. Zato je nastala neophodnost da nađemo asimetrični odgovor na te akcije, jer dolazi da poremećenog strateškog balansa, dok nuklearno uzdržavanje za sada niko nije ukinuo, ni Amkerikanci, ni mi.

Nažalost, svet bez nuklearnog oruža je veoma daleka perspektiva.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *