САДА ГАЗЕ СВЕ ПРЕД СОБОМ! Руси потпуно ослободили симбол кијевског режима Работино, Волчанск је пред падом

SADA GAZE SVE PRED SOBOM! Rusi potpuno oslobodili simbol kijevskog režima Rabotino, Volčansk je pred padom

16 maja 2024

ORUŽANE snage Ruske Federacije oslobodile su strateški važno naselje Rabotino u Zaporoškoj oblasti koje je bilo centralna tačka udara prošlogodišnje ukrajinske kontraofanzive.

U njemu već godinu i po nema ni žive duše, a tokom poslednjih šest meseci njegovo groblje bilo je `tvrđava` ukrajinskih snaga.Na tom lokalnom groblju su za pola godine kosti ostavile stotine ukrajinskih vojnika. A iz Kijeva im nisu dozvoljavali da se povuku.

I zato da Rusi – prošavši Rabotino – ne bi krenuli ka strateški važnom Orehovu, posle kojeg bi im se otvorio put ka Zaporožju. I zato što je privremena kontrola nad Rabotinom bila faktički jedini značajniji uspeh fijasko-kontraofanzive.

Ministarstvo odbrane RF je potvrdilo preuzimanje kontrole nad Rabotinom. A takođe: nad naseljima Lukjanci i Glubokoe na harkovskom frontu, sa kojima se broj naselja koja su za nepunih pet dana borbi prešla u ruske ruke popeo na 12.

Kijevski režim je sa Rabotinom izgubio nešto od čega je pravio simbol, ali ga čeka pravi `udarac u pleksus`.

Ruska vojska je duboko prodrla u grad Volčansk (na harkovskom frontu, do rata imao bezmalo 18.000 stanovnika). Bezmalo je već zaposela kvartove koji se nalaze severno od reke Volčja, a njene prethodnice Ukrajincima već zalaze iza leđa i na drugoj strani reke po kojoj grad nosi ime od svog osnivanja (1674-te).

Sa padom Volčanska, a verovatno će uslediti veoma brzo, Rusima će se otvoriti širok prostor za udar na Kupjansk sa nezaštićene satrane, sa severa. Na tom putu moraće da izbace iz igre ukrajinske snage koje će braniti Beli Kolodez.

Sudbina Volčanska zadesiće sigurno i naselje Lipci, posle čijeg pada će u dometu ruske artiljerije biti i milionski Harkov.

I na Zapadu `plaču` povodom ruskih brzih uspeha, pogotovo što su ostvarenih snagama samo četiri „bataljonske grupe“ od po 800 boraca.

Nemački ZDF Heute priznaje da će zauzimanje Volčanska direktno ugroziti levi bok ukrajinskih trupa koje brane Kupjansk.

Nemački Tagesschau `zapomaže` da će ruska ofanziva na harkovskom frontu prisiliti Kijev da povuče snage kojima je dosad zaprečavao prodiranje „Putinovih formacija“ prema Pokrovsku i i Konstantinovki (preko Časovog Jara).

Poznati ruski ratni reporter Aleksandar Sladkov povodom poslednjih događanja je napisao:

„Broj ukrajinskih zarobljenika više se ne može ni prebrojati, svi polažu oružje, od militanata iz Vojne obaveštajne službe (GUR) do običnih graničara.

Sada sve izgleda jednostavno: ceo svet je prognozirao da ćemo krenuti na Harkov. I krenuli smo.

Nemački vojni stručnjaci pomogli su Ukrajincima u izgradnji odbrambenih utvrđenja severno i severoistočno od Harkova. Tačnije, nadgledali su izgradnju, ali su te utvrđene linije probijene.

A kako su bile hvaljene na ukrajinskim TV-kanalima! „Betonski zubi“, protivtenkovski rovovi, minska polja… A sada je sve to prošlost.U Harkovu drže sastanak za sastankom o pitanjima odbrane uz učešće ključnih generala Oružanih snaga Ukrajine i stručnjaka NATO.

Dva puta smo efikasno pogodili hotele u tom gradu u kojima su boravili ti stranci.

Takvo učešće NATO nije pomoglo ukrajinskoj vojsci. Naš štab je taktički pobedio zapadne i ukrajinske štabove.

Neprijatelj drhti i beži.

Kijev i njegovi zaštitnici sve pravdaju nedostatkom municije, a imaju ogroman broj raketa i bespilotnih letelica za napade na Belgorod i taj deo Rusije.

Dakle, svi govore: „Rusi će ići napred sa ciljem da zauzmu Harkov. Krenuli ​​smo, a neprijatelj zasad ne može da nas zaustavi.”

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    Moguće da Rusi okruže Harkov s ozbiljnim mogućnostima-namjerama,a na ostalim dijelovima razbijaju-presijecaju-uništavaju Ukrajinsku vojsku na manje opkoljene dijelove!?! A možda i zašto bi Rusi sad zauzimali Harkov i trošili vrijeme i snage?!?Moguće je da će ga za sada samo uzeti-blokirati u kliješta i ugroziti mu logistiku,a ostalim dijelom snaga produžiti na zapad prema Dnjepru kolko se u ovoj rundi da,i pokušati odsjeći od logistike kompletnu Ukrajinsku južnu armiju i još je napasti s sjevera u leđa,odnosno sendvič-stiskom uz već postojeće napade s preda(s juga)!Ako to uspiju,uništiti će kompletnu Ukrajinsku južnu armiju!A onda mogu lakše puno toga dalje ovisno o planovima i situaciji,a to će biti vjerovatno skori neizbježni direktni rat protiv USA-NATO-Zapada!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *