САДА И ЗВАНИЧНО: Северна Македонија ушла у НАТО

SADA I ZVANIČNO: Severna Makedonija ušla u NATO

27 marta 2020

Severna Makedonija zvanično je postala trideseta članica NATO-a, njena zastava prvi put će biti podignuta u sedištu Alijanse 30. marta, saopštio je državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Prema njegovim rečima, članstvo Severne Makedonije u NATO-u predstavlja dokaz da su vrata Alijanse otvorene i za druge zemlje koje žele da pristupe ovoj organizaciji.On je takođe rekao da će SAD uvek poštovati povljeu NATO-a po pitanju kolektivne odbrane svih njenih članica.

Podsetimo, parlament Severne Makedonije je 11. februara jednoglasno usvojio Zakon o ratifikaciji Severnoatlantskog sporazuma.

Sobranje Severne Makedonije usvojilo je sa 114 glasova za Zakon koji ima odloženo dejstvo i stupiće na snagu kada Španija ratifikuje protokol za članstvo Severne Makedonije u NATO.

Neposredno pre glasanja je predsedavajući parlamenta Talat Džaferi podsetio da „put do NATO-a, koji traje skoro tri decenije, nije bio nimalo lak“ i simbolično čestitao ulazak u Severnoatlantsku alijansu.

„Put Severne Makedonije u NATO započeo je 1993. godine, kada je tadašnji saziv Sobranja doneo odluku za ulazak u članstvo Alijanse. Potom je Sobranje donelo četiri deklaracije podrške ulasku zemlje u NATO, čime su različiti sazivi parlamenta pokazali rešenost za pozicioniranje države u Alijansi“, rekao je tada Džaferi.

KOMENTARI2 komentara

  1. Jovo Veselinovic says:

    sve socijalisticke titine republike kad postanu samostalne bez srba ucice u NATO PAKT, tito je raparca srbsku drzavu i srbski narot,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *