САДА ЈАСНО ШТА РУСИ РАДЕ У БАХМУТУ!

SADA JASNO ŠTA RUSI RADE U BAHMUTU!

9 aprila 2023

Ukrajinske vlasti bile su prinuđene da prebace u Bahmut elitne trupe, na koje su računale u kontraofanzivi, a to je dovelo do „strateških troškova“ za Kijev, tvrdi list „Njujork tajms“, pozivajući se na procurela tajna dokumenta SAD o Ukrajini.

– Načelnik ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov predložio je da se na dve nedelje pošalju elitne jedinice pod njegovom komandom kako bi potisnule ruske trupe koje su ugrožavale puteve snabdevanja. Primećeno je da je general Budanov situaciju u Ukrajini u to vreme opisao kao ‘katastrofalnu’ – navodi list.List napominje da je Kijev na kraju poslao pojačanje u Bahmut.

– U bitku su ušle različite elitne jedinice. Ova bitka… bila je uspešna, usled čega su uspeli da potisnu ruske snage dovoljno daleko od puteva, što je omogućilo snabdevanje vojnika u gradu i evakuaciju ranjenih. Međutim, to je dovelo do strateških rashoda za Ukrajinu, koja je nastojala da sačuva svoje najbolje obučene i opremljene trupe za kontraofanzivu koja se očekuje u narednim nedeljama ili mesecima – objašnjava list.

Bahmut (ruski Artjomovsk) se nalazi severno od velikog grada Gorlovke. On je važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske grupe snaga u Donbasu. Za grad se više od šest meseci vode se žestoke borbe.

List „Njujork tajms“ je ranije objavio da su na društvene mreže procurili poverljivi materijali u kojima se opisuje stanje ukrajinske armije i planovi SAD i NATO-a za jačanje Oružanih snaga Ukrajine.

(NY Times)

KOMENTARI2 komentara

  1. mister x says:

    Kakav su to oni uspjeh postigli?ove gluposti iz New York Times-a niko normalan ne može da proguta!ovo je kreiranje virtuelne realnost kao onomad kada su ustaše napale Gradišku a srpske snage ih uništile i odbile napad!Dok smo skupljali tijela stotinjak likvidiranih ustaša oni su emitovali priloge na svojoj televizije gdje su prikazivali ulične borbe u banja Luci!

    • Cetnik says:

      Pa eto, preselili se u Artjomovsk i nece da se vrate da pocnu kontraofanzivu. Nasli su svoj mir tamo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *