САДА ЈЕ ДЕФИНИТИВНО КРАЈ: Дуда упоредио Украјину са дављеником и рекао да неће дозволити да повуче Пољску са собом!

SADA JE DEFINITIVNO KRAJ: Duda uporedio Ukrajinu sa davljenikom i rekao da neće dozvoliti da povuče Poljsku sa sobom!

22 septembra 2023

POLJSKI predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa „davljenikom koji se hvata za slamku“.

Ovo je do juče bilo nezamislivo među glavnim američkim vazalima na istoku Evrope i glavnim državnim inkubatorima rusofobije. Utoliko je indikativnije što je Poljak u nastavku otišao i dalje:„Da li mi treba da se zaštitimo od davljenika (da na sa sobom ne povuče na dno)? Naravno da treba jer ako i mi potonemo -davljeniku neće imati ko da pomogne“.

Tenzije između Varšave i Kijeva pojavile su se nakon što su jeftini ukrajinski poljoprivredni proizvodi prepravili evropska tržište i doveli do bankrota mnogih farmi u Poljskoj.

Varšava je zato uvela zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda. Kasnije su ovaj primer sledile i druge zemlje istočne Evrope. Evropska komisija dala je pravo Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Rumuniji da zabrane uvoz ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta.

Međutim, od 15. septembra je to pravo na zabranu Evropska komisija delimično ukinula. Uprkos tome, Poljska, Slovačka i Mađarska nameravaju da nastave sa restrikcijama.

Zauzvrat, Ukrajina je objavila da će se žaliti Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) i 19. septembra je podnela tužbe protiv Poljske, Slovačke i Mađarske zbog zabrane uvoza njenih žitarica.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *