САДА ЈЕ ДЕФИНИТИВНО ПУКЛО – ЕРДОГАН БЕСАН: Наши споразуми са АМЕРИКОМ више не вреде

SADA JE DEFINITIVNO PUKLO – ERDOGAN BESAN: Naši sporazumi sa AMERIKOM više ne vrede

5 januara 2018

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je rekao da bilateralne veze i potpisani sporazumi „gube vrednost“ posle presude turskom bankaru u američkom sudu.

Kako je ranije ocenila Ankara, u pitanju je „skandal“ i mešanje SAD u unutrašnja pitanja Turske.

„Potpisano u našim bilateralnim odnosima i međudržavnim sporazumima gubi vrednost. Žao mi je što ovo moram da kažem, ali tako će biti od sada“, rekao je Erdogan u Istanbulu.

Portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ocenio je ranije da je presuda američkog suda turskom bankaru Mehmetu Hakanu Atili „skandalozna odluka u skandaloznom slučaju“.

Erdoganov portparol Ibrahim Kalin rekao je na konferenciji za novinare u predsedničkom kompleksu u Ankari da je cilj američkog suda bilo mešanje u unutrašnja pitanja Turske kroz taj proces, prenosi agencija Anadolija.

„Ova presuda je skandalozna odluka u skandaloznom slučaju. Štaviše, potpuno je jasno da je taj slučaj zavera u cilju komplikovanja turske unutrašnje politike i mešanja u unutrašnja pitanja Turske“, rekao je Kalin.

Njujorški sud je juče osudio Atilu za pomaganje Iranu da izbegne američke ekonomske sankcije, za učešće u zaveri za obmanu SAD i za prevaru američkih banaka, a oslobodio ga optužbe za pranje novca.

Atili (47), zameniku generalnog direktora državne turske Halkbanke, sudilo se po optužbi da je učestvovao u složenom procesu u kojem je Iran prodavao naftu i gas u zamenu za zlato. Deo novca od tih transakcija prošao je kroz američke finansijske institucije bez njihovog znanja.

Glavni svedok tužilaštva bio je tursko-iranski trgovac zlatom Reza Zarab koji je svedočio da je 2012. godine platio više od 50 miliona dolara mita tadašnjem turskom ministru finansija i da veruje da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan znao za te aktivnosti.

KOMENTARI3 komentara

 1. goran says:

  I Turska prisla Rusiji, samo Srbija ne zna ni sta hoce ni kuda ide. E, pleme izgubljeno.

  • Velika Metla says:

   Goran,je li ti to očekuješ da ova montirana vlast u Srbiji nešto odluči? Načekati ćeš se,i nećeš dočekati! Nisu oni postavljeni na vlasti da bilo šta odlučuju! Jedini njihov zadatak je da se što više dopadnu kolonijalnom upravniku!

   • Mali Vuk says:

    Upravo tako. Ucenjeni su i dovedeni na vlast i da sve zahteve izvrsavaju bezprekorno cak se utrkuju da i vise urade nego sto ze od njih trazi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *