САДА ЈЕ ДОСТА! РУСИ ДОНЕЛИ ОДЛУКУ – Русија у рат укључује „Шторм“

САДА ЈЕ ДОСТА! РУСИ ДОНЕЛИ ОДЛУКУ – Русија у рат укључује „Шторм“

14 маја 2023

У РУСИЈИ ће ускоро бити створена специјална авио-група „Шторм“ за решавање специјалних задатака у зони НВО.

Ко ће летети у тој елитној јединици, којим авионима ће бити опремљена и које задатке од посебног значаја ће обављати?Међу пилотима Ваздушно-космичких снага Русије регрутују се добровољци, укључујући и оне који су пензионисани последњих година, за учешће у новој јединици специјалне авијације.

Претпоставља се да ће бити у рангу авио-пука.

Разговара се о могућности да „Шторм“ чине три ескадриле: једне састављене од ловаца-бомбардера Су-34, другу би чинили фронтовски бомбардери Су-24, а трећу јуришни хеликоптери.

Стандардна ескадрила авиона има 12-16 возила, ескадрила хеликоптера – 16 летелица.

Бомбардери Су-24/34 и хеликоптери Ка-52 или Ми-28 имају по два члана посаде. Према важећим стандардима, потребно је око један и по пута више обучених посада него борбених летелица. А ово подразумева регрутовање више десетина војних пилота и навигатора.

Регрутација у специјалну јединицу почела је у априлу. У њој ће, како се тврди, бити окупљена – елита. Поред пензионисаних асова, у „Шторм“ ће бити укључени и пилоти-добровољци који су у активној служби, па и неки од оних који већ ратују у Украјини.

„Таква јединица је потребна јер у специјалној операцији број задатака за бомбардерску авијацију стално расте, а војна индустрија активно повећава производњу авиона – прокоментарисао је војни пилот Руске Федерације генерал-мајор у пензији Владимир Попов. И додао:

– Биће на добровољној основи ангажовани пилоти који су напустили службу 1990-их или касније. То су обучени борци који имају огромно искуство. Наравно, мораће да прођу преобуку, али обука искусног борца је лакша него обука кадета од нуле.

У руском систему квалификације војних пилота, највиши ниво професионалне вештине у борбеној авијацији је звање „пилот-снајпериста“.

Подразумева се да ће се у „Шторму“ наћи пре свега управо пилоти-снајперисти.

Сам „Шторм“ је постао потребан и због све масовније употребе једрећих авио-бомби.

Поређења ради, артиљеријски пројектил од 152 мм има бојеву главу са само неколико килограма експлозива, скупе ракете дугог домета (Калибар) са неколико стотина, а авио-бомба УПАБ-1500, које носе ловци-бомбардери Су-34, око тоне експлозива.

У стању је да уништи таква утврђења која не могу да разоре ни артиљеријски пројектили ни ракете. А Русија на складиштима има десетине хиљада таквих бомби које су, поред осталог, и много јефтиније од најновијих високопрецизних пројектила.

Налет ескадриле бомбардера Су-34 са таквим бомбама омогућаваће да се за врло кратко време на непријатеља обруши неколико десетина авио-бомби огромне разорне моћи. Међутим, само висококвалификовани пилоти могу да дејствују као део групе…

„Шторму“ ће задатке одређивати највише руководство Генералштаба и Министарства одбране РФ.

(Факти)

KOMENTARI7 коментара

 1. Kulak says:

  Ima li tih crvenih linija kad je V. V. Putin u pitanju? Šta još banderovci treba da urade nakon napada dronovima na Moskvu? Šta još treba da urade da bi on odlučio da digne milionsku vojsku, taktičko i strateško nuklearno oružje i krene ozbiljno?

 2. Max Baum says:

  Sad će penzosi da krenu u samoubilačke misije.

 3. M says:

  Rusi su konačno shvatili da oružje ne znači ništa ako se njime ne zna rukovati, a da se dobro rukovati može samo vježbanjem!Očito nemaju novaca da im svi piloti,tenkisti i svi ostali dovoljno vježbaju, pa su izvukli jednu manju grupu za to!Bolje išta nego ništa, iako je čudno da od toliko nafte kolko imaju,nemaju i dovoljno goriva za svoju vojsku da redovno trenira!A morali bi to jer USA-NATO piloti i svi ostali vojnici im, neusporedivo više treniraju,a ne mlate praznu slamu po kabinetima ili skupljanju čikova po pistama!

 4. mister x says:

  danas su im oborili 4 aviona ili helikoptera!pitam se da nije putin kakav cionisticki agent!ova svo ne lici ni na ta!

 5. Smrdevit Posavski says:

  Nekoliko destenina hiljada bombi od tonu...to tako lepo zvuči za nacističke blentare. Nadajmo se da ce to padati i po EUropi, tamo ima blentara toliko da cak i u Kinu mogu da izvoze :-)))

 6. Petrovgrad says:

  Ako Rusi ne pošalju neku drvenu raketicu na Brisel i okolinu, biće u situaciji da brane Moskvu od NATO kerova. Sprdali smo se kada su iz Makedonije poslali tenkove na Donbas, kada su iz Hrvatske poslali eskadrilu helikoptera a iz Slovenije konvoje vozila, medjutim nije to za sprdnju. To je linija fronta dugačka kao od Beograda do Madrida, tako da tri tenka, dvadesetak helikoptera ili konvoj oklopnjaka mogu da nanesu puno zla Rusima. Rusi nikada neće izgubiti rat sa NATO kerovima, ali da bi ga porazili biće puno žrtava izmedju Rusa i Ukrajinaca, mada lično mislim da su od strane Ukrajine u prvim redovima mobilisani Rusi iz Kijeva, jer što bi slali svoje na front a da ovi sede kući i potencijalno rade za Ruse.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u