САДА ЈЕ ДОСТА! РУСИ ДОНЕЛИ ОДЛУКУ – Русија у рат укључује „Шторм“

SADA JE DOSTA! RUSI DONELI ODLUKU – Rusija u rat uključuje „Štorm“

14 maja 2023

U RUSIJI će uskoro biti stvorena specijalna avio-grupa „Štorm“ za rešavanje specijalnih zadataka u zoni NVO.

Ko će leteti u toj elitnoj jedinici, kojim avionima će biti opremljena i koje zadatke od posebnog značaja će obavljati?Među pilotima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije regrutuju se dobrovoljci, uključujući i one koji su penzionisani poslednjih godina, za učešće u novoj jedinici specijalne avijacije.

Pretpostavlja se da će biti u rangu avio-puka.

Razgovara se o mogućnosti da „Štorm“ čine tri eskadrile: jedne sastavljene od lovaca-bombardera Su-34, drugu bi činili frontovski bombarderi Su-24, a treću jurišni helikopteri.

Standardna eskadrila aviona ima 12-16 vozila, eskadrila helikoptera – 16 letelica.

Bombarderi Su-24/34 i helikopteri Ka-52 ili Mi-28 imaju po dva člana posade. Prema važećim standardima, potrebno je oko jedan i po puta više obučenih posada nego borbenih letelica. A ovo podrazumeva regrutovanje više desetina vojnih pilota i navigatora.

Regrutacija u specijalnu jedinicu počela je u aprilu. U njoj će, kako se tvrdi, biti okupljena – elita. Pored penzionisanih asova, u „Štorm“ će biti uključeni i piloti-dobrovoljci koji su u aktivnoj službi, pa i neki od onih koji već ratuju u Ukrajini.

„Takva jedinica je potrebna jer u specijalnoj operaciji broj zadataka za bombardersku avijaciju stalno raste, a vojna industrija aktivno povećava proizvodnju aviona – prokomentarisao je vojni pilot Ruske Federacije general-major u penziji Vladimir Popov. I dodao:

– Biće na dobrovoljnoj osnovi angažovani piloti koji su napustili službu 1990-ih ili kasnije. To su obučeni borci koji imaju ogromno iskustvo. Naravno, moraće da prođu preobuku, ali obuka iskusnog borca je lakša nego obuka kadeta od nule.

U ruskom sistemu kvalifikacije vojnih pilota, najviši nivo profesionalne veštine u borbenoj avijaciji je zvanje „pilot-snajperista“.

Podrazumeva se da će se u „Štormu“ naći pre svega upravo piloti-snajperisti.

Sam „Štorm“ je postao potreban i zbog sve masovnije upotrebe jedrećih avio-bombi.

Poređenja radi, artiljerijski projektil od 152 mm ima bojevu glavu sa samo nekoliko kilograma eksploziva, skupe rakete dugog dometa (Kalibar) sa nekoliko stotina, a avio-bomba UPAB-1500, koje nose lovci-bombarderi Su-34, oko tone eksploziva.

U stanju je da uništi takva utvrđenja koja ne mogu da razore ni artiljerijski projektili ni rakete. A Rusija na skladištima ima desetine hiljada takvih bombi koje su, pored ostalog, i mnogo jeftinije od najnovijih visokopreciznih projektila.

Nalet eskadrile bombardera Su-34 sa takvim bombama omogućavaće da se za vrlo kratko vreme na neprijatelja obruši nekoliko desetina avio-bombi ogromne razorne moći. Međutim, samo visokokvalifikovani piloti mogu da dejstvuju kao deo grupe…

„Štormu“ će zadatke određivati najviše rukovodstvo Generalštaba i Ministarstva odbrane RF.

(Fakti)

KOMENTARI7 komentara

 1. Kulak says:

  Ima li tih crvenih linija kad je V. V. Putin u pitanju? Šta još banderovci treba da urade nakon napada dronovima na Moskvu? Šta još treba da urade da bi on odlučio da digne milionsku vojsku, taktičko i strateško nuklearno oružje i krene ozbiljno?

 2. Max Baum says:

  Sad će penzosi da krenu u samoubilačke misije.

 3. M says:

  Rusi su konačno shvatili da oružje ne znači ništa ako se njime ne zna rukovati, a da se dobro rukovati može samo vježbanjem!Očito nemaju novaca da im svi piloti,tenkisti i svi ostali dovoljno vježbaju, pa su izvukli jednu manju grupu za to!Bolje išta nego ništa, iako je čudno da od toliko nafte kolko imaju,nemaju i dovoljno goriva za svoju vojsku da redovno trenira!A morali bi to jer USA-NATO piloti i svi ostali vojnici im, neusporedivo više treniraju,a ne mlate praznu slamu po kabinetima ili skupljanju čikova po pistama!

 4. mister x says:

  danas su im oborili 4 aviona ili helikoptera!pitam se da nije putin kakav cionisticki agent!ova svo ne lici ni na ta!

 5. Smrdevit Posavski says:

  Nekoliko destenina hiljada bombi od tonu...to tako lepo zvuči za nacističke blentare. Nadajmo se da ce to padati i po EUropi, tamo ima blentara toliko da cak i u Kinu mogu da izvoze :-)))

 6. Petrovgrad says:

  Ako Rusi ne pošalju neku drvenu raketicu na Brisel i okolinu, biće u situaciji da brane Moskvu od NATO kerova. Sprdali smo se kada su iz Makedonije poslali tenkove na Donbas, kada su iz Hrvatske poslali eskadrilu helikoptera a iz Slovenije konvoje vozila, medjutim nije to za sprdnju. To je linija fronta dugačka kao od Beograda do Madrida, tako da tri tenka, dvadesetak helikoptera ili konvoj oklopnjaka mogu da nanesu puno zla Rusima. Rusi nikada neće izgubiti rat sa NATO kerovima, ali da bi ga porazili biće puno žrtava izmedju Rusa i Ukrajinaca, mada lično mislim da su od strane Ukrajine u prvim redovima mobilisani Rusi iz Kijeva, jer što bi slali svoje na front a da ovi sede kući i potencijalno rade za Ruse.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *