САДА ЈЕ СВЕ ЈАСНО: Ево ко финансира СВЕПРАВОСЛАВНИ САБОР на Криту!

SADA JE SVE JASNO: Evo ko finansira SVEPRAVOSLAVNI SABOR na Kritu!

23 juna 2016

20160617T0721-952-CNS-ORTHODOX-COUNCIL-BARTHOLOMEW_800-800x500Budžet kritskog sabora iznosio je 2,5 miliona evra, od čega je 1,5 miliona došlo iz SAD, izjavio je za RIA „Novosti“ član organizacionog komiteta sabora, sveštenik Američke arhiepiskopije otac Aleksandar Karlucos.

Po njegovom mišljenju, to nije veliki budžet za tako krupan događaj.

„To je 2,5 miliona evra. Sve su to sredstva dobrotvora, uglavnom Grka koji žive u SAD i Grka iz same Grčke. Dobrotvori iz Amerike dali su 1,5 miliona evra, a oni iz Grčke – jedan milion“, – rekao je sveštenik.

Pritom, po njegovim rečima, novac iz SAD došao je samo iz nevladinih izvora; američka vlada nije imala nikakve veze sa organizacijom i finansiranjem sabora. Takođe, mnoge kompanije dale su značajne popuste.

„Akademija (pravoslavna akademija na Kritu, gde se održava sabor – nap. Red.) ne bi mogla da obezbedi internet za 500 ljudi – članova delegacija. To je, na primer, učinila kompanija Wind, i to sa velikim popustom“, – pojasnio je sagovornik agencije.

Među ostalim značajnim stavkama rashoda on je apostrofirao troškove prevoza. „Doputovalo je mnogo ljudi, mada ne 500, kako je planirano. Potrebno je iznajmiti vozila, platiti vozače. Neophodno je obezbediti zdravstvene usluge, jer ima starijih sveštenika. Potrebni su klima uređaji za pres-centar“, – precizirao je Karlucos.

Osim toga, bilo je neophodno preduzeti i mere bezbednosti, „angažovati privatne kompanije za bezbednost, pošto se policija ne može angažovati za sve – ona ne može obavljati funkcije koje joj nisu svojstvene“. Otac Aleksandar je pritom naglasio da je grčka država značajno pomogla saboru, time što je angažovala znatne policijske snage za održavanje reda, a takođe je ustupila deo voznog parka i infrastrukture.

(Genadij Meljnik, RIA „Novosti“)

KOMENTARI5 komentara

 1. Sale says:

  Vatikanska posla....

 2. M says:

  M:-Znaci,Vatikan je i politicka organizacija,a Pravoslavlje nije?!?Valjda jos samo yogiji u zabitim indijskim sumama nisu politizirani i mozda medju njima ima i Slobodnih.Ako.Tesko je doci do Slobode u ovom svijetu!

 3. stvor says:

  Kao što prorekoše srpska pravoslavna crkva će imati dva centra. Jedan, prosatanski, u beogradu, a pravi pro Hristovski u Kruševcu. Tako će se razdvojiti srpska pravoslavna crkva. Kao što reče Sveti Jovan nailazi vreme progona pravih hrišćana. Ima još mnogo toga ali i ovo je dosta.

 4. Trifun says:

  Braćo Srbi - prst na čelo a pamet u glavu.Posle ovoga sigurno dolazi do rascepa u SrBskoj pravoslavnoj crkvi.Pazimo da ne dozvolimo da nam sadašnja vrhuška iz crkve ne otme i okupira crkve i manastire - kad primetimo da službu Božiju pokušaju da provode po katoličkom/vatikanskom kanonu skupimo hrabrost i isterajmo ih iz NAŠIH crkava i manastira.

 5. VUK says:

  Odsad cu sam sebi svetiti vodicu i kaditi kucu za slavu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *