САДА ЈЕ СВЕ ЈАСНО! Ево због чега је отказан састанак у Белој кући – СВЕ ЈЕ БИЛО СПРЕМНО ДА КОСОВО…

SADA JE SVE JASNO! Evo zbog čega je otkazan sastanak u Beloj kući – SVE JE BILO SPREMNO DA KOSOVO…

3 jula 2020

Sporazum koji su Amerikanci predložili Beogradu i Prištini kao rešenje kosovskog pitanja podrazumeva ostanak južne srpske pokrajine u sastavu Republike Srbije.

Ovo je bio i jedan od glavnih razloga zašto je sastanak u Vašingtonu miniran, a iza svega stoje mnogo moćnije strukture od predstavnika kosovskih Albanaca kojima nikakav dogovor na Zapadnom Balkanu ne ide u prilog.Malo je reći da su svi bili iznenađeni kada je predstavnik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio da SAD nude Srbima i Albancima rešavanje egzistencijalnih, odnbosono ekonomskih pitanja stanovništva, dok se politička ostavljaju u drugom planu.

Samo nekoliko dana pre najavljenog sastanka u Beloj kući, Grenel izlazi sa predlogom da se na Kosovu formira posebna ekonomska zona po uzoru na model kineskog Šenžena.

Grenel je, u intervjuu za američku „Njuzmaks“ televiziju, izjavio kako Beogradu i Prištini predlaže kineski model ekonomske saradnje po ugledu na specijalnu ekonomsku zonu u kineskom gradu Šenženu.

Grenelov plan

Prve naznake jasnog sukoba oko rešenja kosovskog pitanja uočljive su iz Grenelovih izjava kojima je osudio pokušaje evropskih zvaničnika da nametnu političko rešenje.

– Odlučili smo da se umešamo jer postoji duga istorija takozvanih eksperata koji su insistirali na političkom pristupu u dijalogu, ignorišući ekonomiju. Kada sam razgovarao sa ljudima i privrednicima u Prištini i Beogradu, jasno je bilo da oni žele ekonomski razvoj, posao za mlade, da žele nadu – rekao je Grenel i podsetio na prve rezultate američkog posredovanja u dijalogu, sporazume o obnavljanju avionskog i železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine.

Američki izaslanik naveo je „ekonomski pristup“ kao prvi korak da bi se došlo do dugotrajnog rešenja za odnose Beograda i Prištine. Grenel ističe da SAD žele formiranje „mini Šenžen zone“, aludirajući na prvu posebnu ekonomsku zonu u Kini.

– Mislimo da je to veoma dobra ideja. Ako možete da kreirate radna mesta, ako možete da dovedete kapital i tako primorate dve strane da se zbliže ekonomski i tržišno, onda su politička pitanja sledeći korak. A politička pitanja su stvar Evrope – rekao je Grenel.

Šta je Šenžen zona?

Specijalna ekonomska zona Šenžen formirana je 1980. godine i bila je prva takve vrste u Kini, a do sada ih je formirano pet po istom modelu.

Prostije rečeno, ovaj model znači da u jednoj zemlji, može postojati više sistema u okviru različitih gradova ili oblasti i igrao je ključnu ulogu u ekonomskom razvoju Kine. Koliki je benefit donela primena ovakvog ustrojstva, svedoči i činjenica da je zahvaljujući ovom modelu, koji je podrazumevao drugačije propise od ostatka Kine u pogledu oporezivanja, stranih investicija i slobode tržišta, Šenžen od nekada malog ribarskog gradića sa oko 30.000 stanovnika, za četiri decenije, postao megalopolis sa 12,5 miliona stanovnika.

Danas su toj zoni stacionirane neke od najvećih svetskih firmi, poput „Huaveja“, a Šenžen je postao primer za razvoj cele države. Zona je omogućila zajednička ulaganja države Kine i stranih investitora kao i veliki izvozni potencijal. Vremenom je još delova teritorije Kine izdvojeno na isti način i uspostavljen je isti model. Danas je suvišno govoriti o ekonomskom razvoju koji je dostigla Kina, a dobar deo zasluga zašto je ova zemlja postala jedna od vodećih svetskih ekonomija, pripada upravo formiranju Šenžen zona širom zemlje.

Međutim, upravo u tome se krije tajna otkazivanja sastanka u Vašingtonu. Iako Grenel nije naglasio koju teritoriju bi obuhvatala ova zona i šta bi podrazumevala, potpuno je jasno da se Šenžen model ne odnosi na dve suverene države, već na model dva različita sistema u okviru iste zemlje.

I upravo tu je počelo sabotiranje sastanka u Beloj kući. Tači je pred odlazak u Vašington najavio da će tražiti pripajanje Preševske doline tzv. Kosovu, ubrzo je Specijalni sud za ratne zločine podigao optužnicu protiv njega, za koju on saznaje u avionu na putu za Vašington. Ubrzo, avion menja pravac i predsednik lažne države vraća se, preko Beča i Tirane u svoje gnezdo, na Kosovu. Interesantan je i trenutak kada Specijalni sud podiže optužnicu, mada to nije zvanično, već se radi samo o predlogu za podizanje optužnice, iako se za Tačija zna ko je i šta je radio.

Ova licemerna i zakasnela pravda, od koje opet neće biti ništa i verovatno će se pretvoriti u farsu, dolazi u trenutku kada Albanci i njihovi sponozori shvataju da od priznanja nezavisnosti i ulaska tzv. Kosova u međunarodne institucije nema ništa. Nema čak ni podrške na koju su navikli, iz Vašingtona. Dolaskom Trampa, nesumnjivo je da se politika SAD promenila, a kako, zašto i u kom pravcu, kao i kakve strukture stoje iza žestokog rata establišmenta u najmoćnijoj zemlji sveta, najverovatnije će nam ostati nepoznato.

Ekonomsko rešenje

No, vratimo se Kosovu. Predlog Amerike nije političko rešenje. Dakle, nema pritiska, nema zavrtanja ruke nijednoj strani, nema bombardovanja, podrške teroristima iz OVK i nema nezavisnosti za Albance. Ima samo mogućnosti saradnje, razvoja ekonomije i nastavka dijaloga koji bi eventualno u budućnosti mogao da donese političko rešenje.

I zaista, teško je poverovati da će se ikada pronaći političko rešenje za Kosovo. Sve i da se Srbi i Albanci dogovore, pitanje je kako bi na to reagovala npr. Rusija. Ako bi Rusija pristala na neki dogovor i otvorila put Kosovu u UN, ostaje Kina, koja to svakako ne bi učinila zbog svojih interesa i principijelne politike. Tu je i niz evropskih država koje nisu priznale Kosovo, a svakako najtvrđa Španija, čiji su zvaničnici odbacili mogućnost priznanja Kosova, čak iako bi to uradila Srbija. Na kraju krajeva, svi mogu da se okrenu, ali činjenica je da kosovsko pitanje ne može biti rešeno dok god Srbija ne odustane od svog prava na južnu pokrajinu.

I sada, dolazimo do niza moćnih struktura kojima ne odgovara nikakva vrsta ugovora, a pogotovo ne ekonomski ugovor po modelu Šenžena koji će omogućiti ekonomski razvoj, posledično i razvoj određene svesti kod Srba i Albanaca o benefitu takve saradnje, ali koji, na neki način, implicira i političko rešenje. Šenžen model je ugovor koji se potpisuje u okviru jedne države i podrazumeva formiranje različitog pravnog poretka na jednom delu njene teritorije. U prvom slučaju, to je bila Kina. U ovom slučaju, to je Srbija.

Paralelni centri moći

Diplomata i bivši ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović kaže da je Amerikancima teško verovati jer su oni i napravili Kosovo, te da do secesije ne bi ni došlo, da nije bilo da nije bilo njihove želje i geopolitike.

Na pitanje u kojoj se meri američka politika prema Balkanu promenila, sagovornik kaže:

– Dolaskom Trampa da li se promenilo? Teško je to reći, jer on ulazi u izbore za sledeći mandat, u protekle četiri godine nije uspeo da pohvata sve poluge upravljanja SAD. U mnogo prilika se pokazao veliki uticaj duboke države. Tamo paralelno egzistiraju dva centra moći, jedan konstitucionalni i zasnovan na Ustavu, i drugi, koji je izvan Ustava, ali raspolaže ogromnom moći. Tramp je prilikom inauguracije saopštio da svaka država treba da ima svoje interese na prvom mestu, da Amerika neće određivati vlade drugih zemalja i mešati se u politiku, ali to, ako je bilo iskreno, nije postalo georealnost, nije postalo stvarnost.Jovanović kaže da je teško praviti dalekosežne zaključke na osnovu izjava Grenela i njegovog saopštenja da želi neki Šenžen sistem, odnosno dva sistema.

– Pitanje je šta podrazumeva pod tim, možda naše rukovodstvo države raspolaže bližim, konkretnim informacijama o tome šta sadrži ta ideja Grenela. Ali što se javnosti tiče, nemamo dovoljno elemenata da slažemo priču, da li je dobro ili loše za Srbiju. Možemo da pretpostavimo da ima onih koji su se zakačili za tu ideju, ali to je klimav teren, proizvoljno je tvrditi da on misli „jedna država Srbija, dva sistema, jedan na Kosovu, jedan u drugom delu Srbije“. Zbog toga ne bi trebalo ići prebrzo u sve to – upozorava Jovanović.

Šahovska tabla i ruska zaleđina

Vratimo se sada na ono što se dešavalo u Srbiji. Posetu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova obeležile su ukratko reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je dobio upozorenje od ruske strane i informacije da postoje određeni planovi koji se spremaju mimo znanja i dogovora sa Srbijom. Rusi su informacije saopštili srpskom državnom vrhu, ali nije poznato da li su se upozorenja odnosila na sastanak u Briselu ili Vašingtonu, ili što je još verovatnije, na oba.

Odlaskom u Moskvu, stvari su se značajno promenile.

Predsednik Vučić je saopštio da je sastanak sa Putinom bio veoma uspešan i da je to dobra vest za Srbiju. Nema sumnje da je Srbija pred odlazak na pregovore sa američkim i evropskim zvaničnicima, obezbedila rusku zaleđinu, tako da bilo kakvi pritisci i nametnuta rešenja, ako ih uopšte i bude, nemaju nikakve šanse, a to je tokom prethodnih godina postajalo sve jasnije.

Diplomatije zemlje u teškoj poziciji, kakva je Srbija, vodi se često po principu šahovske igre, a upravo predsednik Vučić često poredi ovu igru i borbu koja se odvija na međunarodnom planu.

Interesantno je i pisanje američkih medija o predsedniku Srbije. Najpre je AP označio Vučića kao jednog od retkih lidera koji su dali podršku Trampu tokom krize i nereda širom SAD. Nekoliko dana uoči najavljivanog sastanka u Beloj kući, Njujork tajms je pisao da će doći i do zvaničnog susreta Trampa i Vučića. Iako je informacija ubrzo demantovana, postaje jasno da je predsednik Srbije napravio izvesne kontakte u samom vrhu američke vlasti, a podsetnik na to je i činjenica da se tokom nedavne posete SAD, susreo sa najuticajnijim ljudima Trampove administracije.

Da se dešavaju stvari koje bi mogle ići na ruku Srbiji, pokazuje i najnovija izjava predsednika Srbije u kojoj navodi da bi reizbor Trampa bio u većem interesu Srbije.

– Ne verujem u velike promene američke politike, ali verujem u male promene u američkoj politici, što bi za Srbiju bilo od ogromnog značaja – rekao je Vučić.

On je dodao da ne može da govori o detaljima jer bi poziciju Srbije učinio lošijom i jer bih američke partnere doveo u nezavidan položaj.

Politički analitičar i novinar Milovan Jovanović kaže da će rešavanje kosovskog pitanja isključivo zavisiti od SAD jer nesposobna, korumpirana i kompromitovana briselska administracija nije u stanju ništa da uradi, a ovo se na neki način potvrdilo Grenelovim planom.

– Nerešen kosovski problem je najveći rizik i pretnja za Srbiju. Naše rukovodstvo se ponaša odgovorno, strpljivo, pametno i mudro. Prvi put u poslednjih 30 godina kosovski Albanci dobijaju ozbiljna upozorenja od najmoćnije zemlje sveta SAD, dok se istovremeno naša zemlja tretira kao konstruktivan i kredibilan partner – kaže Jovanović.

On je posebno naglasio veliku promenu u pristupu srpske diplomatije i doprinos predsednika Srbije u izgradnji boljih odnosa sa SAD.

– Srbija i njen predsednik uspeli su da ostvare odlične odnose sa ljudima iz Trampove administracije, ali treba istaći i da predsednik Vučić ima sjajan odnos i sa Džo Bajdenom što je veoma važno za našu zemlju. Srbija mora da se trudi da svakim danom što više unapređuje odnose i sa demokratama, i sa republikancima, a to nije nimalo lako – rekao je Jovanović.

Svi čekaju Trampov pad

Međutim, deluje da međunarodne strukture, ali i moćnici iz senke u Vašingtonu čekaju da Tramp padne.

Srpsko-američki publicista, spoljnopolitički analitičar i istoričar Srđa Trifković veruje da će se protesti smiriti, ali nema nikakve nedoumice da se radi o orkestriranoj kampanji moćnika tzv. duboke države protiv Donalda Trampa.

– Trampa su od početka sabotirali. Najpre preko tajnih službi čiji su čelni ljudi postavljeni od strane establišmenta Demokratske stranke. To je rezultiralo istragom o navodnoj vezi Trampa sa Rusima, a kada je taj pokušaj propao, pokrenut je proces impičmenta, odnosno opoziva predsednika SAD. Sve to navodno zbog Trampovog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim gde je tražio da se pokrene istraga protiv fimre u kojoj je radio Bajdenov sin, a onda se ispostavilo da je zapravo Bajden upleten u mrežu korpucije jer je direktno tražio smenjivanje ukrajinskog državnog tužioca – rekao je Trifković.

Trifković kaže da će moćnici iz duboke države ovog puta upotrebiti sva raspoloživa sredstva kako bi se ponovo našli na poziciji sa koje mogu da upravljaju sudbinom sveta i SAD.

– Tramp je uspeo da dođe na vlast jer su se pripadnici duboke države u svojoj bahatosti opustili, ubeđeni u ubedjivu pobedu Hilari Klinton. To ih je koštalo pre četiri godine, ali zato se sada neće libiti da upotrebe sva sredstva kako bi se njihove strukture vratile na vlast.

U slučaju pobede Bajdena, Srbija nema čemu dobrom da se nada, smatra Trifković, dok bi, u slučaju reizbora aktuelnog predsednika SAD, moglo da dođe do nešto kreativnijeg rešenja kosovskog pitanja.

– U slučaju Trampove pobede, vrlo je verovatno da će Grenel zauzeti visok položaj. Oni su izrazili određeni stepen trezvenosti i razumevanja za interese Srbije. Grenelova izjava o mogućnosti promene granica izazvala je veliko negodovanje Angele Merkel, briselskog establišmenta, ali i činovništva u SAD koji je mahom iz demokratske nomenklature – ispričao je Trfiković.

Tramp protiv Merkelove

Bivši šef diplomatije SRJ, u vreme izbijanja kosovske krize i NATO agresije 1999. godine, Živadin Jovanović kaže da postoji jasna i vidljiva podela između politike EU koju predvodi Nemačka i planova zvaničnog Stejt departmenta.

– Istina je to da Amerika ne deli Nemačku politiku i Tramp se ne slaže sa Merkelovom ni oko čega, pa ni oko Kosova. To nije bilo tako ranije, danas je očigledno latentniji sukob politika i ciljeva između Vašingtona i Berlina. Za nas je to važno jer se otvara prostor za dalji napredak. Prvo je nastala jedna crta koja je bila po principu Zapad – Istok, sada se vidi da Zapad ima dve geopolitičke kolone: Jedna je američka, druga je nemačka. Nemačka znači i politika EU. Ako je neka Francuska u toj Uniji, to znači da i ona vodi pronemačku politiku, nema samostalnu politiku. To je sve nemačka politika koji potpisuju unutar svojih interesa.Ko je minirao sastanak u Beloj kući?

Kako deluje to što se sastanak u Vašingtonu otkazao tako naprasno?

– Tu vidim ulogu duboke države. Sad oni koji podržavaju secesiju KiM i koji uopšte, žele da oslabe Srbiju, samo su oni pustili da se objavi ta optužnica. To je optužnica u kondicionalu, to nije ni optužnica, a daleko od toga da je pokrenut postupak, a još dalje da odemo da ga osude… Kada je Bela kuća izašla sa planom, taj plan je ometen. Ko je mogao taj plan da omete? Samo duboka država. Mislim da u ovome ima prstiju duboke države, da oni koji podržavaju secesiju sada optužuju Tačija kao nosioca secesije i kao kriminalca da bi našli razlog da Priština ne može da ide na pregovore. Objavljivanjem te optužnice sprečena je realizacija plana Bele kuće. Kome to koristi, a kome šteti… Može po posledicama da se zaključi ko je to uradio. To je neko kome ne odgovara da se menja politika Klintona, Olbrajtove i Blera, to je moja pretpostavka. Neko ko je želeo da ošamari Belu kuću. Tu su se našli duboka država, Priština i Velika Britanija na istoj strani – zaključuje Jovanović.

On kaže da Srbija ne treba da se nada bilo kakvoj pravdi.

– Mi ne treba da se nadamo bilo kakvom ishodu pravde, od cele optužnice protiv Haradinaja i Veseljija, i to nije zvanična optužnica. To je nelegalno objavljeno, jer još nije osnažena optužnica, overena. Poenta je da se narod obmane, deluje mi dobro što je iz našeg vrha rečeno: Čekajte, nije to neka velika, važna činjenica koja utiče na politiku Srbije.

Poruka na Vidovdan

Jovanović izražava nadu da će se poruka predsednika Vučića na Vidovdan obistiniti.

– Ja bih voleo da bude ovako kako je predsednik Vučić rekao u poruci povodom Vidovdana, gde je rekao da je naša sudbina u našim rukama. Da se ne obaziremo na to šta hoće Tramp, Merkelova, Makron. Mislim da treba da se uzdamo u svoju principijelnu poziciju i oslonimo na principe povelje UN, na Međunarodno pravo i Rezoluciju 1244. To treba da bude u osnovi – kaže Jovanović.

On upozorava da Srbija ne sme nikom verovati.

– Tramp želi da njemu neko rešenje ili pomak bude prilog za reizbor, on želi da ima neki uspeh zvao se on Šenžen ili ovako, onako. Želi da može da zakači za rever uspeh pre izbora u novembru. Pritom, jasna je stvar da Tramp želi neki pomak po pitanju Kosova koji koristi njegovim izbornim šansama. Merkelova želi da kruniše političku karijeru rešenjem za KiM u vidu dve Nemačke. Kad Srbija zaključi sporazum na osnovu koga će omogućiti KiM članstvo u UN, a neće formalno reći priznajemo Kosovo. Nemačka želi soluciju koju će Priština i Zapad okarakterisati kao priznanje nezavisnosti, a istovremeno želi da Srbija ostane tu i kaže: Mi nismo priznali Kosovo i Metohiju. Taj sporazum svako može da interpretira na svoj način. Jasno je da bi to bilo priznanje i u smislu faktičkog stanja i u smilsu pravnog karaktera. Makron ima duboko podeljeno društvo i sada svega oko 20 procenata podrške na unutrašnjem planu. Želi da se umeša u to kao da je doprineo čitavom sporazumu i da ima uspeh na unutrašnjem planu. Svako preko Kosova želi da postigne uspeh na domaćem terenu. Tramp, Merkelova i Makron, žele da iskoriste Kosovo kao predmet za potkusurivanje. Jedan u izborima, druga u završetku karijere da dobije krunu kao kraljica i treći Makron, da sredi rovitu unutrašnju situaciju. To bi bila velika šteta, da Srbija prihvati i ima tu još nešto što bi bio uspeh za pomenute političare a to je: Kad bi Srbija potpisala taj sporazum, onda ne bi bilo razloga da pet članica EU odbijaju priznanje. Jer ako je Srbija saglasna, ona se pomirila sa tim i ne možemo da budemo veći pop od pape – priča Jovanović.

Intresantno je da, plan Nemačke o rešavanju pitanja Kosova po modelu dve nemačke, na neki čudan i simboličan način deluje kao nemačka osveta Jugoslaviji, odnosno Srbiji.

Jedini adut Srbije

Jovanović posebno upozorava na činjenicu da neka nova vlast u Srbiji može pogaziti princip neutralnosti naše zemlje.

– Onog časa kad Srbija potpiše sporazum za koji se Nemačka zalaže, Stoltenberg i NATO to primaju kao naš poziv da se pridružimo NATO. Tada NATO ne bi bio na KiM po odluci Saveta bezbednosti, već preko aranžmana koji je potpisan. Tog trenutka više nema šanse, nikakve za takozvani formalni vojno-neutralni položaj Srbije. Sadašnja vlada će insistirati na vojnoj neutralnosti, ali neće doveka biti na vlasti, lako mogu da se iskonstruišu događaji po nalogu Zapada, da na vlast dođe neko ko će jednostavno potpisati ulazak u NATO – kaže Jovanović i poručuje:

– Jedina brana za nezavisnu, slobodnu i suverenu Srbiju je ostanak na Rezoluciji 1244. Ako neko ne želi taj dokument, a ne žele ga u NATO-u ni u Prištini, to onda samo potvrđuje da je to argument na našoj strani i najveći adut Srbije.

(Alo)

KOMENTARI23 komentara

 1. milorad2 says:

  sve je logično ali trampov pad oni neće gledati,a to menja mnogo toga.Ako ne uspeju da odstrane trampa u USA počinje odmah haos a možda i pre izbora ako zaključe da ne mogu ni da ih našteluju nekažnjeno.(a tramp im sigurno neće pomoći u tome).rešavanje kosova je pre svega vezano sa rešavanjem tzv.duboke države u uSa jer ga je ona i stvorila i ne samo kosovo i SVA današnja politička i vojna žarišta po svetu,sve je vazano sa njima i njihovim kamarilama kako u americi tako i svuda po svetu.(mi ovde imamo priliku da gledamo KO nam je sa strane poslata i odabrana kamarila koja samo čeka priliku da uzjaše vlast, nebitno na koji način, a i videli smo da sve manje uzimaju u obzir bilo kakve legalne metode i zato delovanje nekih likova ovde poprima obeležja terorističkih organizacija a ne političkih stranaka, što je u stvari vlo dobro za ostatak naroda, pošto svi možemo sami da procenimo ko je ko.Izabrali su za srbiju nepouzdane i nesposobne papke a pri tome mi imamo SVI vrlo sveža sećanja na mnoge laži i ujdurme koje smo,progutali ili videli dosada,malo teže je ovde više prodavati politiku duboke države sa zapada).Sve će se rešavati na jesen u USA i zato je i kosovski razgovor u beloj kući miniran, jer duboka država jednostavno nema resurse da spreči trampa u toj priči a ne žele da mu dozvole ni najmanje poentiranje pred izbore, i time su sasvim jasno stavili na znanje trampu ko su šiptari i čiji su oni prijatelji i finansijeri, ako mu to dosad nije bilo jasno SAD mu je jasno:) To OBEĆAVA vrlo teške dane za šiptarsku narko mafiju u SKOROJ BUDUĆNOSTI.Mislim i koliko čujem, priča će početi u ŠVAJCARSKOJ:) i na poćetku će imati veze sa PARAMA:)a POSLE, ko zna gde će to sve da ode....Već krajem jula će početi prve medijske priče u vezi narko kartela u evropi a mnogima u samoj evropi to će DOBRO DOĆI da se obračunaju sa jatacima kosovske narko mafije na vrhu nekih država u EU:) malta je samo početak a bern će biti otvaranje cele užasne istine oko kosovske mafije.

 2. test01 says:

  Gluposti da su hteli da vrate Srpski KiM - ALI doci ce i to na red, samo se prvo treba resiti domacih izdajnika koje je kriminalna duboka drzava dovela na vlast u Srbiju!

  • VUJADIN MIHAJLOVIC says:

   @test01 says: 2020/06/30 3:18 PM U pravu ste u svemu. Smesno je kad jedan "politički analitičar i novinar Milovan Jovanović kaže da je AV u dobrim odnosima i sa Trampovim ljudima i istovremeno i sa srbomrscem Dzo Bajdenom koji je za vreme bombardovanja Si CG govorio da "Srbe treba vratiti u kameno doba..." Nema tu ni novinarstva ni ozbiljne srpske politike kod takvih analitičara!

 3. kk says:

  Ikreno, ja ne verujem Vucicu! Uopste me ne bi iznenadilo da je i on umesan u najavu haske tuzbe protiv Tacija, tj.u miniranje sastanka u Washingtonu!

 4. Kosovac says:

  Poštovani Živadin Jovanović dobro i opširno objašnjava novonastalu situaciju oko Kosova. Ali je napravio dva propusta pri objašnjenju, što može dovesti u sumnju njegove dobre namere. ……………Jovanović pravi zamešateljstvo i deli Zapad na dve geopolitičke kolone: „Jedna je američka, druga je nemačka“. Malo morgen, kaže da „Francuska vodi pronemačku politiku, nema samostalnu politiku“. Glup zaključak, a trebalo bi da glasi ovako: Francuska vodi Sorošoidnu politiku, Nemačka vodi Sorošoidnu politiku, Evropska Unija vodi Sorošoidnu politiku (civilnog društva). To bi bila prva geopolitička kolona. Druga geopolitička kolona bi bila Američka kolona koja se sastoji iz dva dela: Prvi deo vodi Sorošoidnu politiku (Duboka Država), drugi deo vodi Američku politiku (Donald Tramp). Da je Jovanović podelu i objašnjenje ovih sukoba uradio ovako uvođenjem pojma „sorošoid“, svima bi bio jasan taj geopolitički sukob, i niko ne bi mogao da posumnja da Živadin Jovanović nešto muti i štiti sorošoide kao tabu temu. ……………Ona doskočica Živadina Jovanovića „ne možemo da budemo veći pop od pape“ je veoma neprimerena. Za Jovanovića je Papa veći od Popa, jeste za komunjare i ekumeniste je oduvek Papa bio veći od Popa. Ali Srbi nemaju tu poslovicu u svom jezičkom opusu, zato što je neprimereno bilo kakvo upoređenja srpskog Popa sa Antihristom, ma koliko se papoekumenista tu trudio poklanjajući srpskim popovima čak i papoprstenje. Pa onda angažovati ugledne Srbe da glatko insistiraju da „ne možemo da budemo veći pop od pape“.

  • Kosovac says:

   @ bilje, …..U pravu si, ali nije dobro što si toliko isključiv. Ni reč „pop“ nije ružna ni zabranjena za upotrebu kod srpskog naroda. Čak je ugrađena i u prezimena Popović ili Popesku. Dalje, sveštenikova žena se naziva „popadija“. Valjda je ti ne bi nazvao rodno ravnopravno sa „sveštenikološkinja“. Takođe, sećaš se romana Stevana Sremca „Pop Ćira i pop Spira“, koji spada u elitu srpske književnosti. Etcra, etcra…..

   • zaliv.net says:

    @Kosovac, reci pop je isto sto i nekom starijem coveku reci cale...nekulturno je. Pop potice od grcke reci "papas", turci su koristili tu rec da se sprdaju sa svestenstvom a posle njih i komunjare. Svestenik a ne pop! Pitaj svestenika, nemoj meni da verujes.

 5. Penzioner says:

  „Vidovdanom da ne obmanjujemo buduća pokolenja“ Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Vidovdan i ocenio da narod Srbije nema razloga da se stidi tog praznika, ali i da nema prava da ga koristi kako bi obmanjivao buduća pokolenja. „Vidovdan je jedan od onih praznika, koje smo, tokom istorije, činili velikim, i kada smo gubili i dobijali, i kada smo činili velike i časne stvari, i, mnogo ređe, nečasne“, napisao je Vučić na svom Instagram nalogu. Istakao je da je Vidovdan prerastao mit i postao „teška i previše krvava“ istorija Srbije te da ništa od tog praznika ne pokazuje bolje koliko stvaranje istorije i budućnosti zavisi od toga šta se, kako i koliko radi. „Zato je važno da, baš danas, još jednom pokažemo koliko smo spremni da svoju zemlju sačuvamo, odbranimo od svakog zla, i načinimo je velikom, poštovanom, i to na zemlji, a ne samo na nebu“, dodao je on. Kome nije jasna njegova poruka evo mu i drugog naslova: LOMPAR: Vučić na krilima Latinke Perović – skandalozno o Vidovdanu

 6. Zaliv says:

  Ostanak oko 1mil siptara u sastavu Srbije? Pa to moze da se svidi samo kratkovidim magarcima

  • Penzioner says:

   zaliv, kad se sutra bude odvojila Raška oblast, pa zatim Vojvodina, koju je dvaput zaredom, pred kamerama RTV, nakon održanih pretprošlih pokrajinskih izbora Maja Gojković nazvala republikom, hoćeš li i tada protivnike takve politike nazivati magarcima? Magarac je o naj ko magarcima naziva one čije obrazovanje može samo sanjati. Kad se Vučić bilo gde u svetu pozvao na principe povelje UN, na Međunarodno pravo i Rezoluciju 1244, kako u članku navodno izjavljuje diplomata Jovanović? Nikad! Znaš li "prozapadni" komentatoru zašto? Zato što je Rezolucijom 1244, isto kao i Ustavom Republike Srbije, na koji je Vučić položio zakletvu, a ta zakletva, kao i ustav, ništa mu ne znače, nedvosmisleno regulisan status AP Kosovo i Metohija. Evo citiraću ti samo odredbe tačke 5. i 8. Aneksa 2 Rezolucije 1244: 5. Uspostavljanje privreneme administracije za Kosovo kao dela međunarodnog civilnog prisustva pod kojim će narod Kosova moći da uživa suštinsku autonomiju u okviru SR Jugoslavije o čemu će odluku doneti Savet bezbednosti UN (Srbija je sukcesor, odnosno pravni sledbenik SRJ, ako nisi znao, a ne znaš o pravu baš ništa). 8.Politički proces u cilju uspostavljanja sporazuma o privremenom političkom okviru koji će obezbediti suštinsku autonomiju za Kosovo, uzimajući u potpunosti u obzir sporazume iz Rabmbujea i principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta SR Jugoslavije i drugih zemalja regiona, kao i demilitarizaciju OVK. Je li ti sada jasno kakav status ima AP Kosovo i Metohija? Ne, tebi ništa nije jasno, jer pravo se ne uči na internetu, već na fakultetu. Nažalost samozvani "najbolji student prava" je potpisao protivustavni Briselski sporazum, kojim je ukinuo sve srpske institucije na Kosovu i Metohiji, integrišući ih u institucije samozvane "Republike Kosovo", kakvom je i on naziva, faktički priznajući nezavisnost tog dela Republike Srbije. Zaboravljaš da je on zagovornik "razgraničenja" sa delom sopstvene teritorije, iako ga i tačka 8. Aneksa 2 Rezolucije 1244 podseća na princip suvereniteta i teritorijalnog intergiteta ne samo SRJ već i drugih zemalja u regionu. Kako je bezbroj puta svuda po svetu davao izjave da priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i Krim, a ne priznaje teritorijalni integritet sopstvene države, uključujući i KiM? Zašto, pored polovine država članica UN i pet država članica Evropske unije nije priznalo nezavisnost Kosova (Grčka, Kipar, Španija, Rumunija i Slovačka)? Zato što ih ništa na to ne obavezuje. Za tako neuke dovoljno je napomenuti da je izvorno značenje reči ustav nastalo iz namere "ustavljanja", brane, ograničenja vlasti, što ovu vlast očigledno nije moglo "ustaviti" od delovanja suprotnog ustavu, kao najvišem pravnom aktu države i volji naroda koji je taj ustav doneo na referendumu, kao najdemokratskijem obliku odlučivanja. Zar ti nije jasno zašto su se novinari ne samo Alo, već i Informera, Srpskog telegrafa, Kurira, Tanjuga, Novosti raskakotali zbog toga što Trampova administracija, preko izaslanika Grenela, ne pominje pravno obavezujući sporazum, koji su svi režimski mediji pominjali, najavljujući odlazak Tačija i Vučića u Vašington gde bi ga svečano potpisali. Taj sporazum je "de iure" priznanje nezavisnosti Kosova, što je "de facto" ("činjenično" ili " u praksi") učinjeno Briselskim sporazumom. Zato ne diskutuj o onome o čemu pojma nemaš. Ako si član SNS, ili pripadnik jedne od mnogobrojnih NVO u Srbiji, čiju politiku sprovodi aktuelna vlast, nije svakom sopstveni interes ispred interesa države. Što Vučić ne izađe na TV duel sa akademikom Kostom Čavoškim? Misliš li da nije čuo šta Čavoški kaže za Briselski sporazum? Kaže da je to akt veleizdaje, što je termin koji se u pravnoj terminologiji koristi svuda u svetu.

   • zaliv.net says:

    @Penzos, Raska oblast od vecine tog naroda dole se ne zove tako, oko 80% tih ljudi za to dole kaze Sandzak . Oni u Tursku gledaju kao u svoju drzavu, odes dole i sam se uveris zar je to tesko ajde kad si toliki patriota uzmi jednu majcu sa srpskim grbom otidji dole i prosetaj se pa dodji da nam pricas dal su ti citava sva rebra. Licno sam gledao kako dole ide nasa patrola kad se prijavi neki incident, ide patrolni auto u pratnji sa jos dva ili tri dzipa i idu sa automatima.... Magarac je onaj ko mase nekakvom rezolucijom koju niko ne postuje pa ni mi, da iko to postuje delovao bi po njoj a ne bi samo na tim zasedanjima nju pominjao i klimao glavicom dok se amri i njihove sluga a shicpci najvise smeju i trljaju ruke. Cuj rezolucija 1244, jeste li vi to uopste i rpocitali, ja jesam, taj dokument je prilicno los za Srbiju, procitajte ga valjda kao penzioner imate vremena, procitajte celu rezoluciju! Cak i da ste u pravu cak i da je sve tako kao sto kazete...pa zar nije cinjenica da je dole oko 90% siptarske populacije? Stoga sta sa tim? Da mi dete raste u drzavi gde ce shipi slobodno da dodje u Beograd i da ovde nastave da se mnoze pa da za njihovu decu priredimo problem kakav sad mi imamo na Kosovu? Pa vi niste magarac, to je isuvise dobra rec za vas :) Probudite se, nije to tesko, udjete u auto ili autobus i odete i obidjete te delove dole pa se sami uverite i recite mi JEL TO SRBIJA? U vasim glavicama jeste, verujem vi ste se poput mnogi drugih kleli u vaseg Tileta, evo sta vam je Tile ostavio. Ono sto bi bilo posteno od vas je da se opasuljite, odete urinirate na tu "kucu cveca" pa onda polako spoznate da ste na zemlji a ne u oblacima

    • Penzioner says:

     Ti si toliko nevaspitan da mi je ispod časti da sa takvim osobama polemišem. Tako to biva kad otac propusti da pravilno vaspita dete. Ja govorim o pravnoj strani kosovskog problema, o čemu ti lupaš k'o Maksim po diviziji. Znaš li da je Katalonija referendumom izglasala odvajanje od Španije? I šta se desilo? Sutradan je vlada Španije tamo uvela vanredno stanje, predsednik vlade otišao u Kataloniju, a samoproglašeni predsednik Karlos Pučdemon pobegao iz zemlje. Nisi ti, sasvim sam siguran u to, pročitao Rezoluciju 1244, a i da jesi ne razumeš je. Naročito je važno da pojma nemaš o tome šta piše u udžbeniku Međunarodnog javnog prava na koji način se mogu menjati granice međunarodno priznate države, članice UN, što je regulisano i Poveljom UN. Kosovo je nelegalno proglasilo Republiku Kosovo, stvorenu takođe nelegalnom vojnom intervencijom 19 zemalja članica NATO. Ko je priznao nezavisnost te samoproglašene države? Prvenstveno države koje su učestvovale u toj vojnoj akciji, a pritisak su vršile i na druge države, od kojih su sve do nedavno neke povukle dato priznanje. Povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova usledilo je nakon izjave Vučića da će Srbija obustaviti kampanju za povlačenje priznanja. U toj kampanji on nikad nije ni učestvovao već ministar inostranih poslova Ivica Dačić. Nelegalnom vojnom intervencijom je i Turska okupirala severni deo Kipra davne 1974. godine i do danas ni jedna država na svetu nije priznala nezavisnost tog okupiranog dela Kipra, što nije smetalo Evropskoj Uniji da Kipar primi u EU. Najviši državni zvaničnici Kipra su našim državnicima, koji su i "dovedeni" na vlast prvenstveno radi priznanja nezavisnosti Kosova, bezbroj puta ponovili da nikad neće priznati nezavisnost Kosova. Članak o tome ko ih je i zbog čega doveo na vlast objavio je Magazin Tabloid, pozivajući se na objavljene depeše Vikiliksa iz 2008. godine. Za razliku od tebe, ja sam i Ustavno i Međunarodno javno pravo učio na pravnom fakultetu i potvrdio znanje polaganjem pravosudnog ispita. Prema tome svoj prostački jezik usmeri prema nekom sličnom tebi, a svaki moj komentar preskoči i ne pominji me. Za razliku od onih koji su narod huškali na rat, ne samo na Kosovu, već u svim državama bivše SFRJ, ja to nisam radio, niti sam u bilo kojem ratu učestvovao, pa nemam potrebe da svoju ratnohuškačku prošlost perem preko leđa srpskog naroda.

     • zaliv.net says:

      @Penzos, ti si deda izlapeo, a kad kazes "Ti si toliko nevaspitan da mi je ispod časti da sa takvim osobama polemišem" i napises toliki tekst coveku je jasno da nisi samo izlapeo vec si supalj u nekoliko pravaca. Ajd saberi se i ne brkaj babe i zabe, ne pominji tu rezoluciju 1244 koju ni Srbija ne postuje a nikog u UN zapravo i ne zanima vec samo klimaju glavicama a da nekog zanima oni bi nesto i ucinili....ali samo klimaju, bas kao i ti sto klimas.

    • bilje says:

     Tvoje dete vec raste u drzavi u kojoj shipi slobodno dolaze i zive. Samo u Beogradu ih ima oko 30-40000 ...ali se ne mnoze kao ranije 7-8 deca sa po 3 zene.Proslo je Brozovo vreme kad je citava ex Yu izdvajala doprinos za nerazvijeno Kosovo i Metohiju.

  • Kosovac says:

   @ Zaliv, …..Lepo ti je „Penzioner“ odgovorio, čak ni ja ne bih umeo bolje. Ja samo imam potrebu da ti kažem da si i ti veleizdajnik zbog ovog tvog komentara. Naravno, to je posledica toga što zastupaš stavove izdajničke stranke SNS. Ti kao dalekovidi magarac bi trebalo da shvatiš da nisam samo ja taj koji primećuje tvoje nedolično ponašanje.

   • zaliv.net says:

    @Kosovac, ja sa SNS nemam nista, pricam u svoje ime! Tvrdim i znam da tamo gde nema bar 50% Srba to vise nije Srbija pa taman se to vodilo na papiru da jeste, otidji u Novi Pazar pa se sam uveri. To da ce neki tamo "Kosovac" da meni kaze da sam ja izdajnik ili veleizdajnik a mama i tata mu pobegli sa Kosova dosli u Srbiju sve tamo rasprodali siptarima za dobre pare i sad idu dole i prijavljuju se kako bi uzimali pomoc od drzave pa sam sad ja izdajnik a dole sam i sa puskom bio...Dodje sve pred Boga pa svako odgovara za svoja dela kako mu Bog dodeli...ja se mojih reci i dela ni najmanje stidim vec gledam kako da probudim ljude iz transa kako bi opstali kao drzava i narod. A to sto ce neko da se busa u prsa i kaze "sve je to nase" a dole Srba skoro i da nema i da mi kaze da opet treba da udjemo u nekakvu zajednicu sa tim pacovima dole...pa taj ili je mnogo naivan i mlad ili nema gram mozga u praznoj tikvi! Srbi beze sa severa Kosova dok mi pricamo, umesto da se to odvoji i pripoji Srbiji, ispod Ibra postoji par enklava dole Srba nema i to NAMA NE TREBA izuzev manastira kojima u procesu pregovora treba obezbediti zastitu nase vojske i status kakav recimo ima Vatikan.

    • Slobodanka says:

     Uopšte se neće odvijati tako kao što ti zamišljaš. Na Kosovu će opet biti veći broj Srba nego Šiptara zato što veliki broj Šiptara će otići sa Kosova odmah posle odlaska Amerikanaca. Vreme američkog odlaska sa našeg KIM nije daleko. Gledamo kako SAD iznutra propada i slabi, neće propasti kao država ali više neće biti svetska sila. Treća prizrenska liga nastala je u SAD-u još 1946 sa ciljem stvaranja veljike Albanije, ali sa slabljenjem Amerike propašće njeni dosadašnji rezultati na našem KIM.

  • TVRD says:

   Magarčino , šiptari na KiM imaju svoj parlament , vladu ,skupštinu pa i budžet . Ako rade imaće ako ne neće . To nema ama baš nikakve veze sa ostatkom Srbije . Tako je i u AP Vojvodina .

 7. Beli Orao says:

  Ne mislim da ćemo ih zadržati mislim na šiptare , dok Srbija uspostavi svoj suverinitet na KiM-u mogu da se sele u kompletu za albaniju !!!

  • bilje says:

   Sćipetari su iz Albanije i dosli,naseljeni preko Prokletija,dok je Broz zakonom zabranio povratak Srba na KiM.

 8. Za Srbiju says:

  Zašto nas toliko uporno terorišu da se opdreknemo svoje južne pokrajine? Priznanjem, Srbija prihvata krivicu i legalizuje nelegalno bombardovanje 99, a šiptarske i NATO teroriste oslobađa od zločina i svake odgovornosti, odnosno ceo zapad oslobađa krivice. I onda se sve vraća u međunarodno pravo, a mi postajemo zločinci za sva vremena.

  • Penzioner says:

   Za Srbiju, svojim kratkim i veoma jasnim komentarom si objasnio suštinu pritiska na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova. I oni koji nisu pravnici, ali su inteligentni i ne dozvoljavaju da im bilo ko soli pamet, postavljaju pitanje onima koji tvrde da je Kosovo nezavisna država. "Ako je nezavisna zašto tražite da je priznamo". Čini mi se da sam bar na jednom mestu na ovom portalu rekao da bi priznanjem nezavisnosti samoproglašene Republike Kosovo oni koji su učestvovali u nelegalnoj vojnoj intervenciji na SRJ bili abolirani od odgovornosti za tu intervenciju, a Srbija opravdala tu aresiju i prihvatila sopstvenu odgovornost što je do te agresije došlo. Ne čudi me što onaj ko nema pojma o pravu zabija glavu u pesak, ali bi bar svaki pravnik morao znati da je Okružni sud u Beogradu, svojom presudom Kb.381/2000, od 21. septembra 2000. godine, osudio ovih 14 lica: 1. VILIJEMA KLINTONA 2. MEDLIN OLBRAJT 3. VILIJEMA KOENA 4. ENTONI BLERA 5. ROBINA KUKA 6. DŽORDŽA ROBERTSONA 7. ŽAKA ŠIRAKA 8. IBERA VEDRINA 9. ALENA RIŠARA 10. GERHARDA ŠREDERA 11. JOZEFA FIŠERA 12. RUDOLFA ŠARPINGA 13. HAVIJERA SOLANU i 14. VESLIJA KLARKA na jedinstvenu kazna zatvora u trajanju od po 20 (DVADESET) godina Svi su osuđeni za sledeća krivična dela: - podsticanje na agresivni rat, - povreda teritorijalnog suvereniteta, - ubistvo najviših državnih organa u pokušaju, - ratni zločin protiv civilnog stanovništva i - upotreba nedozvoljenih sredstava borbe. Ova presuda je ukinuta od strane Vrhovnog suda Srbije pod obrazloženjem da je za suđenje u ovom postupku nadležan Vojni sud, za koji se petooktobarska vlast potrudila da ga ukine. Zašto ponovo nije podignuta optužnica nadležnom sudu ni jedna vlast od petog oktobra 2000-te do danas nije odgovorila.

 9. Penzioner says:

  SAD, kao predvodnik nelegalne vojne intervencije na SRJ od strane 19 zemalja članica NATO, pre te intervencije proglasila je OVK terorističkom organizacijom. Zašto?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *