САДА ЈЕ СВЕ ЈАСНО! Ево због чега је отказан састанак у Белој кући – СВЕ ЈЕ БИЛО СПРЕМНО ДА КОСОВО…

САДА ЈЕ СВЕ ЈАСНО! Ево због чега је отказан састанак у Белој кући – СВЕ ЈЕ БИЛО СПРЕМНО ДА КОСОВО…

3 јула 2020

Споразум који су Американци предложили Београду и Приштини као решење косовског питања подразумева останак јужне српске покрајине у саставу Републике Србије.

Ово је био и један од главних разлога зашто је састанак у Вашингтону миниран, а иза свега стоје много моћније структуре од представника косовских Албанаца којима никакав договор на Западном Балкану не иде у прилог.Мало је рећи да су сви били изненађени када је представник америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел изјавио да САД нуде Србима и Албанцима решавање егзистенцијалних, однбосоно економских питања становништва, док се политичка остављају у другом плану.

Само неколико дана пре најављеног састанка у Белој кући, Гренел излази са предлогом да се на Косову формира посебна економска зона по узору на модел кинеског Шенжена.

Гренел је, у интервјуу за америчку „Њузмакс“ телевизију, изјавио како Београду и Приштини предлаже кинески модел економске сарадње по угледу на специјалну економску зону у кинеском граду Шенжену.

Гренелов план

Прве назнаке јасног сукоба око решења косовског питања уочљиве су из Гренелових изјава којима је осудио покушаје европских званичника да наметну политичко решење.

– Одлучили смо да се умешамо јер постоји дуга историја такозваних експерата који су инсистирали на политичком приступу у дијалогу, игноришући економију. Када сам разговарао са људима и привредницима у Приштини и Београду, јасно је било да они желе економски развој, посао за младе, да желе наду – рекао је Гренел и подсетио на прве резултате америчког посредовања у дијалогу, споразуме о обнављању авионског и железничког саобраћаја између Београда и Приштине.

Амерички изасланик навео је „економски приступ“ као први корак да би се дошло до дуготрајног решења за односе Београда и Приштине. Гренел истиче да САД желе формирање „мини Шенжен зоне“, алудирајући на прву посебну економску зону у Кини.

– Мислимо да је то веома добра идеја. Ако можете да креирате радна места, ако можете да доведете капитал и тако приморате две стране да се зближе економски и тржишно, онда су политичка питања следећи корак. А политичка питања су ствар Европе – рекао је Гренел.

Шта је Шенжен зона?

Специјална економска зона Шенжен формирана је 1980. године и била је прва такве врсте у Кини, а до сада их је формирано пет по истом моделу.

Простије речено, овај модел значи да у једној земљи, може постојати више система у оквиру различитих градова или области и играо је кључну улогу у економском развоју Кине. Колики је бенефит донела примена оваквог устројства, сведочи и чињеница да је захваљујући овом моделу, који је подразумевао другачије прописе од остатка Кине у погледу опорезивања, страних инвестиција и слободе тржишта, Шенжен од некада малог рибарског градића са око 30.000 становника, за четири деценије, постао мегалополис са 12,5 милиона становника.

Данас су тој зони стациониране неке од највећих светских фирми, попут „Хуавеја“, а Шенжен је постао пример за развој целе државе. Зона је омогућила заједничка улагања државе Кине и страних инвеститора као и велики извозни потенцијал. Временом је још делова територије Кине издвојено на исти начин и успостављен је исти модел. Данас је сувишно говорити о економском развоју који је достигла Кина, а добар део заслуга зашто је ова земља постала једна од водећих светских економија, припада управо формирању Шенжен зона широм земље.

Међутим, управо у томе се крије тајна отказивања састанка у Вашингтону. Иако Гренел није нагласио коју територију би обухватала ова зона и шта би подразумевала, потпуно је јасно да се Шенжен модел не односи на две суверене државе, већ на модел два различита система у оквиру исте земље.

И управо ту је почело саботирање састанка у Белој кући. Тачи је пред одлазак у Вашингтон најавио да ће тражити припајање Прешевске долине тзв. Косову, убрзо је Специјални суд за ратне злочине подигао оптужницу против њега, за коју он сазнаје у авиону на путу за Вашингтон. Убрзо, авион мења правац и председник лажне државе враћа се, преко Беча и Тиране у своје гнездо, на Косову. Интересантан је и тренутак када Специјални суд подиже оптужницу, мада то није званично, већ се ради само о предлогу за подизање оптужнице, иако се за Тачија зна ко је и шта је радио.

Ова лицемерна и закаснела правда, од које опет неће бити ништа и вероватно ће се претворити у фарсу, долази у тренутку када Албанци и њихови спонозори схватају да од признања независности и уласка тзв. Косова у међународне институције нема ништа. Нема чак ни подршке на коју су навикли, из Вашингтона. Доласком Трампа, несумњиво је да се политика САД променила, а како, зашто и у ком правцу, као и какве структуре стоје иза жестоког рата естаблишмента у најмоћнијој земљи света, највероватније ће нам остати непознато.

Економско решење

Но, вратимо се Косову. Предлог Америке није политичко решење. Дакле, нема притиска, нема завртања руке ниједној страни, нема бомбардовања, подршке терористима из ОВК и нема независности за Албанце. Има само могућности сарадње, развоја економије и наставка дијалога који би евентуално у будућности могао да донесе политичко решење.

И заиста, тешко је поверовати да ће се икада пронаћи политичко решење за Косово. Све и да се Срби и Албанци договоре, питање је како би на то реаговала нпр. Русија. Ако би Русија пристала на неки договор и отворила пут Косову у УН, остаје Кина, која то свакако не би учинила због својих интереса и принципијелне политике. Ту је и низ европских држава које нису признале Косово, а свакако најтврђа Шпанија, чији су званичници одбацили могућност признања Косова, чак иако би то урадила Србија. На крају крајева, сви могу да се окрену, али чињеница је да косовско питање не може бити решено док год Србија не одустане од свог права на јужну покрајину.

И сада, долазимо до низа моћних структура којима не одговара никаква врста уговора, а поготово не економски уговор по моделу Шенжена који ће омогућити економски развој, последично и развој одређене свести код Срба и Албанаца о бенефиту такве сарадње, али који, на неки начин, имплицира и политичко решење. Шенжен модел је уговор који се потписује у оквиру једне државе и подразумева формирање различитог правног поретка на једном делу њене територије. У првом случају, то је била Кина. У овом случају, то је Србија.

Паралелни центри моћи

Дипломата и бивши министар спољних послова СРЈ Живадин Јовановић каже да је Американцима тешко веровати јер су они и направили Косово, те да до сецесије не би ни дошло, да није било да није било њихове жеље и геополитике.

На питање у којој се мери америчка политика према Балкану променила, саговорник каже:

– Доласком Трампа да ли се променило? Тешко је то рећи, јер он улази у изборе за следећи мандат, у протекле четири године није успео да похвата све полуге управљања САД. У много прилика се показао велики утицај дубоке државе. Тамо паралелно егзистирају два центра моћи, један конституционални и заснован на Уставу, и други, који је изван Устава, али располаже огромном моћи. Трамп је приликом инаугурације саопштио да свака држава треба да има своје интересе на првом месту, да Америка неће одређивати владе других земаља и мешати се у политику, али то, ако је било искрено, није постало геореалност, није постало стварност.Јовановић каже да је тешко правити далекосежне закључке на основу изјава Гренела и његовог саопштења да жели неки Шенжен систем, односно два система.

– Питање је шта подразумева под тим, можда наше руководство државе располаже ближим, конкретним информацијама о томе шта садржи та идеја Гренела. Али што се јавности тиче, немамо довољно елемената да слажемо причу, да ли је добро или лоше за Србију. Можемо да претпоставимо да има оних који су се закачили за ту идеју, али то је климав терен, произвољно је тврдити да он мисли „једна држава Србија, два система, један на Косову, један у другом делу Србије“. Због тога не би требало ићи пребрзо у све то – упозорава Јовановић.

Шаховска табла и руска залеђина

Вратимо се сада на оно што се дешавало у Србији. Посету руског министра спољних послова Сергеја Лаврова обележиле су укратко речи председника Србије Александра Вучића да је добио упозорење од руске стране и информације да постоје одређени планови који се спремају мимо знања и договора са Србијом. Руси су информације саопштили српском државном врху, али није познато да ли су се упозорења односила на састанак у Бриселу или Вашингтону, или што је још вероватније, на оба.

Одласком у Москву, ствари су се значајно промениле.

Председник Вучић је саопштио да је састанак са Путином био веома успешан и да је то добра вест за Србију. Нема сумње да је Србија пред одлазак на преговоре са америчким и европским званичницима, обезбедила руску залеђину, тако да било какви притисци и наметнута решења, ако их уопште и буде, немају никакве шансе, а то је током претходних година постајало све јасније.

Дипломатије земље у тешкој позицији, каква је Србија, води се често по принципу шаховске игре, а управо председник Вучић често пореди ову игру и борбу која се одвија на међународном плану.

Интересантно је и писање америчких медија о председнику Србије. Најпре је АП означио Вучића као једног од ретких лидера који су дали подршку Трампу током кризе и нереда широм САД. Неколико дана уочи најављиваног састанка у Белој кући, Њујорк тајмс је писао да ће доћи и до званичног сусрета Трампа и Вучића. Иако је информација убрзо демантована, постаје јасно да је председник Србије направио извесне контакте у самом врху америчке власти, а подсетник на то је и чињеница да се током недавне посете САД, сусрео са најутицајнијим људима Трампове администрације.

Да се дешавају ствари које би могле ићи на руку Србији, показује и најновија изјава председника Србије у којој наводи да би реизбор Трампа био у већем интересу Србије.

– Не верујем у велике промене америчке политике, али верујем у мале промене у америчкој политици, што би за Србију било од огромног значаја – рекао је Вучић.

Он је додао да не може да говори о детаљима јер би позицију Србије учинио лошијом и јер бих америчке партнере довео у незавидан положај.

Политички аналитичар и новинар Милован Јовановић каже да ће решавање косовског питања искључиво зависити од САД јер неспособна, корумпирана и компромитована бриселска администрација није у стању ништа да уради, а ово се на неки начин потврдило Гренеловим планом.

– Нерешен косовски проблем је највећи ризик и претња за Србију. Наше руководство се понаша одговорно, стрпљиво, паметно и мудро. Први пут у последњих 30 година косовски Албанци добијају озбиљна упозорења од најмоћније земље света САД, док се истовремено наша земља третира као конструктиван и кредибилан партнер – каже Јовановић.

Он је посебно нагласио велику промену у приступу српске дипломатије и допринос председника Србије у изградњи бољих односа са САД.

– Србија и њен председник успели су да остваре одличне односе са људима из Трампове администрације, али треба истаћи и да председник Вучић има сјајан однос и са Џо Бајденом што је веома важно за нашу земљу. Србија мора да се труди да сваким даном што више унапређује односе и са демократама, и са републиканцима, а то није нимало лако – рекао је Јовановић.

Сви чекају Трампов пад

Међутим, делује да међународне структуре, али и моћници из сенке у Вашингтону чекају да Трамп падне.

Српско-амерички публициста, спољнополитички аналитичар и историчар Срђа Трифковић верује да ће се протести смирити, али нема никакве недоумице да се ради о оркестрираној кампањи моћника тзв. дубоке државе против Доналда Трампа.

– Трампа су од почетка саботирали. Најпре преко тајних служби чији су челни људи постављени од стране естаблишмента Демократске странке. То је резултирало истрагом о наводној вези Трампа са Русима, а када је тај покушај пропао, покренут је процес импичмента, односно опозива председника САД. Све то наводно због Трамповог разговора са украјинским председником Зеленским где је тражио да се покрене истрага против фимре у којој је радио Бајденов син, а онда се испоставило да је заправо Бајден уплетен у мрежу корпуције јер је директно тражио смењивање украјинског државног тужиоца – рекао је Трифковић.

Трифковић каже да ће моћници из дубоке државе овог пута употребити сва расположива средства како би се поново нашли на позицији са које могу да управљају судбином света и САД.

– Трамп је успео да дође на власт јер су се припадници дубоке државе у својој бахатости опустили, убеђени у убедјиву победу Хилари Клинтон. То их је коштало пре четири године, али зато се сада неће либити да употребе сва средства како би се њихове структуре вратиле на власт.

У случају победе Бајдена, Србија нема чему добром да се нада, сматра Трифковић, док би, у случају реизбора актуелног председника САД, могло да дође до нешто креативнијег решења косовског питања.

– У случају Трампове победе, врло је вероватно да ће Гренел заузети висок положај. Они су изразили одређени степен трезвености и разумевања за интересе Србије. Гренелова изјава о могућности промене граница изазвала је велико негодовање Ангеле Меркел, бриселског естаблишмента, али и чиновништва у САД који је махом из демократске номенклатуре – испричао је Трфиковић.

Трамп против Меркелове

Бивши шеф дипломатије СРЈ, у време избијања косовске кризе и НАТО агресије 1999. године, Живадин Јовановић каже да постоји јасна и видљива подела између политике ЕУ коју предводи Немачка и планова званичног Стејт департмента.

– Истина је то да Америка не дели Немачку политику и Трамп се не слаже са Меркеловом ни око чега, па ни око Косова. То није било тако раније, данас је очигледно латентнији сукоб политика и циљева између Вашингтона и Берлина. За нас је то важно јер се отвара простор за даљи напредак. Прво је настала једна црта која је била по принципу Запад – Исток, сада се види да Запад има две геополитичке колоне: Једна је америчка, друга је немачка. Немачка значи и политика ЕУ. Ако је нека Француска у тој Унији, то значи да и она води пронемачку политику, нема самосталну политику. То је све немачка политика који потписују унутар својих интереса.Ко је минирао састанак у Белој кући?

Како делује то што се састанак у Вашингтону отказао тако напрасно?

– Ту видим улогу дубоке државе. Сад они који подржавају сецесију КиМ и који уопште, желе да ослабе Србију, само су они пустили да се објави та оптужница. То је оптужница у кондиционалу, то није ни оптужница, а далеко од тога да је покренут поступак, а још даље да одемо да га осуде… Када је Бела кућа изашла са планом, тај план је ометен. Ко је могао тај план да омете? Само дубока држава. Мислим да у овоме има прстију дубоке државе, да они који подржавају сецесију сада оптужују Тачија као носиоца сецесије и као криминалца да би нашли разлог да Приштина не може да иде на преговоре. Објављивањем те оптужнице спречена је реализација плана Беле куће. Коме то користи, а коме штети… Може по последицама да се закључи ко је то урадио. То је неко коме не одговара да се мења политика Клинтона, Олбрајтове и Блера, то је моја претпоставка. Неко ко је желео да ошамари Белу кућу. Ту су се нашли дубока држава, Приштина и Велика Британија на истој страни – закључује Јовановић.

Он каже да Србија не треба да се нада било каквој правди.

– Ми не треба да се надамо било каквом исходу правде, од целе оптужнице против Харадинаја и Весељија, и то није званична оптужница. То је нелегално објављено, јер још није оснажена оптужница, оверена. Поента је да се народ обмане, делује ми добро што је из нашег врха речено: Чекајте, није то нека велика, важна чињеница која утиче на политику Србије.

Порука на Видовдан

Јовановић изражава наду да ће се порука председника Вучића на Видовдан обистинити.

– Ја бих волео да буде овако како је председник Вучић рекао у поруци поводом Видовдана, где је рекао да је наша судбина у нашим рукама. Да се не обазиремо на то шта хоће Трамп, Меркелова, Макрон. Мислим да треба да се уздамо у своју принципијелну позицију и ослонимо на принципе повеље УН, на Међународно право и Резолуцију 1244. То треба да буде у основи – каже Јовановић.

Он упозорава да Србија не сме ником веровати.

– Трамп жели да њему неко решење или помак буде прилог за реизбор, он жели да има неки успех звао се он Шенжен или овако, онако. Жели да може да закачи за ревер успех пре избора у новембру. Притом, јасна је ствар да Трамп жели неки помак по питању Косова који користи његовим изборним шансама. Меркелова жели да крунише политичку каријеру решењем за КиМ у виду две Немачке. Кад Србија закључи споразум на основу кога ће омогућити КиМ чланство у УН, а неће формално рећи признајемо Косово. Немачка жели солуцију коју ће Приштина и Запад окарактерисати као признање независности, а истовремено жели да Србија остане ту и каже: Ми нисмо признали Косово и Метохију. Тај споразум свако може да интерпретира на свој начин. Јасно је да би то било признање и у смислу фактичког стања и у смилсу правног карактера. Макрон има дубоко подељено друштво и сада свега око 20 процената подршке на унутрашњем плану. Жели да се умеша у то као да је допринео читавом споразуму и да има успех на унутрашњем плану. Свако преко Косова жели да постигне успех на домаћем терену. Трамп, Меркелова и Макрон, желе да искористе Косово као предмет за поткусуривање. Један у изборима, друга у завршетку каријере да добије круну као краљица и трећи Макрон, да среди ровиту унутрашњу ситуацију. То би била велика штета, да Србија прихвати и има ту још нешто што би био успех за поменуте политичаре а то је: Кад би Србија потписала тај споразум, онда не би било разлога да пет чланица ЕУ одбијају признање. Јер ако је Србија сагласна, она се помирила са тим и не можемо да будемо већи поп од папе – прича Јовановић.

Интресантно је да, план Немачке о решавању питања Косова по моделу две немачке, на неки чудан и симболичан начин делује као немачка освета Југославији, односно Србији.

Једини адут Србије

Јовановић посебно упозорава на чињеницу да нека нова власт у Србији може погазити принцип неутралности наше земље.

– Оног часа кад Србија потпише споразум за који се Немачка залаже, Столтенберг и НАТО то примају као наш позив да се придружимо НАТО. Тада НАТО не би био на КиМ по одлуци Савета безбедности, већ преко аранжмана који је потписан. Тог тренутка више нема шансе, никакве за такозвани формални војно-неутрални положај Србије. Садашња влада ће инсистирати на војној неутралности, али неће довека бити на власти, лако могу да се исконструишу догађаји по налогу Запада, да на власт дође неко ко ће једноставно потписати улазак у НАТО – каже Јовановић и поручује:

– Једина брана за независну, слободну и суверену Србију је останак на Резолуцији 1244. Ако неко не жели тај документ, а не желе га у НАТО-у ни у Приштини, то онда само потврђује да је то аргумент на нашој страни и највећи адут Србије.

(Ало)

KOMENTARI23 коментара

 1. milorad2 says:

  sve je logično ali trampov pad oni neće gledati,a to menja mnogo toga.Ako ne uspeju da odstrane trampa u USA počinje odmah haos a možda i pre izbora ako zaključe da ne mogu ni da ih našteluju nekažnjeno.(a tramp im sigurno neće pomoći u tome).rešavanje kosova je pre svega vezano sa rešavanjem tzv.duboke države u uSa jer ga je ona i stvorila i ne samo kosovo i SVA današnja politička i vojna žarišta po svetu,sve je vazano sa njima i njihovim kamarilama kako u americi tako i svuda po svetu.(mi ovde imamo priliku da gledamo KO nam je sa strane poslata i odabrana kamarila koja samo čeka priliku da uzjaše vlast, nebitno na koji način, a i videli smo da sve manje uzimaju u obzir bilo kakve legalne metode i zato delovanje nekih likova ovde poprima obeležja terorističkih organizacija a ne političkih stranaka, što je u stvari vlo dobro za ostatak naroda, pošto svi možemo sami da procenimo ko je ko.Izabrali su za srbiju nepouzdane i nesposobne papke a pri tome mi imamo SVI vrlo sveža sećanja na mnoge laži i ujdurme koje smo,progutali ili videli dosada,malo teže je ovde više prodavati politiku duboke države sa zapada).Sve će se rešavati na jesen u USA i zato je i kosovski razgovor u beloj kući miniran, jer duboka država jednostavno nema resurse da spreči trampa u toj priči a ne žele da mu dozvole ni najmanje poentiranje pred izbore, i time su sasvim jasno stavili na znanje trampu ko su šiptari i čiji su oni prijatelji i finansijeri, ako mu to dosad nije bilo jasno SAD mu je jasno:) To OBEĆAVA vrlo teške dane za šiptarsku narko mafiju u SKOROJ BUDUĆNOSTI.Mislim i koliko čujem, priča će početi u ŠVAJCARSKOJ:) i na poćetku će imati veze sa PARAMA:)a POSLE, ko zna gde će to sve da ode....Već krajem jula će početi prve medijske priče u vezi narko kartela u evropi a mnogima u samoj evropi to će DOBRO DOĆI da se obračunaju sa jatacima kosovske narko mafije na vrhu nekih država u EU:) malta je samo početak a bern će biti otvaranje cele užasne istine oko kosovske mafije.

 2. test01 says:

  Gluposti da su hteli da vrate Srpski KiM - ALI doci ce i to na red, samo se prvo treba resiti domacih izdajnika koje je kriminalna duboka drzava dovela na vlast u Srbiju!

  • VUJADIN MIHAJLOVIC says:

   @test01 says: 2020/06/30 3:18 PM U pravu ste u svemu. Smesno je kad jedan "politički analitičar i novinar Milovan Jovanović kaže da je AV u dobrim odnosima i sa Trampovim ljudima i istovremeno i sa srbomrscem Dzo Bajdenom koji je za vreme bombardovanja Si CG govorio da "Srbe treba vratiti u kameno doba..." Nema tu ni novinarstva ni ozbiljne srpske politike kod takvih analitičara!

 3. kk says:

  Ikreno, ja ne verujem Vucicu! Uopste me ne bi iznenadilo da je i on umesan u najavu haske tuzbe protiv Tacija, tj.u miniranje sastanka u Washingtonu!

 4. Косовац says:

  Поштовани Живадин Јовановић добро и опширно објашњава новонасталу ситуацију око Косова. Али је направио два пропуста при објашњењу, што може довести у сумњу његове добре намере. ……………Јовановић прави замешатељство и дели Запад на две геополитичке колоне: „Једна је америчка, друга је немачка“. Мало морген, каже да „Француска води пронемачку политику, нема самосталну политику“. Глуп закључак, а требало би да гласи овако: Француска води Сорошоидну политику, Немачка води Сорошоидну политику, Европска Унија води Сорошоидну политику (цивилног друштва). То би била прва геополитичка колона. Друга геополитичка колона би била Америчка колона која се састоји из два дела: Први део води Сорошоидну политику (Дубока Држава), други део води Америчку политику (Доналд Трамп). Да је Јовановић поделу и објашњење ових сукоба урадио овако увођењем појма „сорошоид“, свима би био јасан тај геополитички сукоб, и нико не би могао да посумња да Живадин Јовановић нешто мути и штити сорошоиде као табу тему. ……………Она доскочица Живадина Јовановића „не можемо да будемо већи поп од папе“ је веома непримерена. За Јовановића је Папа већи од Попа, јесте за комуњаре и екуменисте је одувек Папа био већи од Попа. Али Срби немају ту пословицу у свом језичком опусу, зато што је непримерено било какво упоређења српског Попа са Антихристом, ма колико се папоекумениста ту трудио поклањајући српским поповима чак и папопрстење. Па онда ангажовати угледне Србе да глатко инсистирају да „не можемо да будемо већи поп од папе“.

  • Косовац says:

   @ bilje, …..У праву си, али није добро што си толико искључив. Ни реч „поп“ није ружна ни забрањена за употребу код српског народа. Чак је уграђена и у презимена Поповић или Попеску. Даље, свештеникова жена се назива „попадија“. Ваљда је ти не би назвао родно равноправно са „свештениколошкиња“. Такође, сећаш се романа Стевана Сремца „Поп Ћира и поп Спира“, који спада у елиту српске књижевности. Етцра, етцра…..

   • zaliv.net says:

    @Kosovac, reci pop je isto sto i nekom starijem coveku reci cale...nekulturno je. Pop potice od grcke reci "papas", turci su koristili tu rec da se sprdaju sa svestenstvom a posle njih i komunjare. Svestenik a ne pop! Pitaj svestenika, nemoj meni da verujes.

 5. Penzioner says:

  „Видовданом да не обмањујемо будућа поколења“ Председник Србије Александар Вучић честитао је данас Видовдан и оценио да народ Србије нема разлога да се стиди тог празника, али и да нема права да га користи како би обмањивао будућа поколења. „Видовдан је један од оних празника, које смо, током историје, чинили великим, и када смо губили и добијали, и када смо чинили велике и часне ствари, и, много ређе, нечасне“, написао је Вучић на свом Инстаграм налогу. Истакао је да је Видовдан прерастао мит и постао „тешка и превише крвава“ историја Србије те да ништа од тог празника не показује боље колико стварање историје и будућности зависи од тога шта се, како и колико ради. „Зато је важно да, баш данас, још једном покажемо колико смо спремни да своју земљу сачувамо, одбранимо од сваког зла, и начинимо је великом, поштованом, и то на земљи, а не само на небу“, додао је он. Kome nije jasna njegova poruka evo mu i drugog naslova: ЛОМПАР: Вучић на крилима Латинке Перовић – скандалозно о Видовдану

 6. Zaliv says:

  Ostanak oko 1mil siptara u sastavu Srbije? Pa to moze da se svidi samo kratkovidim magarcima

  • Penzioner says:

   zaliv, kad se sutra bude odvojila Raška oblast, pa zatim Vojvodina, koju je dvaput zaredom, pred kamerama RTV, nakon održanih pretprošlih pokrajinskih izbora Maja Gojković nazvala republikom, hoćeš li i tada protivnike takve politike nazivati magarcima? Magarac je o naj ko magarcima naziva one čije obrazovanje može samo sanjati. Kad se Vučić bilo gde u svetu pozvao na principe povelje UN, na Međunarodno pravo i Rezoluciju 1244, kako u članku navodno izjavljuje diplomata Jovanović? Nikad! Znaš li "prozapadni" komentatoru zašto? Zato što je Rezolucijom 1244, isto kao i Ustavom Republike Srbije, na koji je Vučić položio zakletvu, a ta zakletva, kao i ustav, ništa mu ne znače, nedvosmisleno regulisan status AP Kosovo i Metohija. Evo citiraću ti samo odredbe tačke 5. i 8. Aneksa 2 Rezolucije 1244: 5. Uspostavljanje privreneme administracije za Kosovo kao dela međunarodnog civilnog prisustva pod kojim će narod Kosova moći da uživa suštinsku autonomiju u okviru SR Jugoslavije o čemu će odluku doneti Savet bezbednosti UN (Srbija je sukcesor, odnosno pravni sledbenik SRJ, ako nisi znao, a ne znaš o pravu baš ništa). 8.Politički proces u cilju uspostavljanja sporazuma o privremenom političkom okviru koji će obezbediti suštinsku autonomiju za Kosovo, uzimajući u potpunosti u obzir sporazume iz Rabmbujea i principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta SR Jugoslavije i drugih zemalja regiona, kao i demilitarizaciju OVK. Je li ti sada jasno kakav status ima AP Kosovo i Metohija? Ne, tebi ništa nije jasno, jer pravo se ne uči na internetu, već na fakultetu. Nažalost samozvani "najbolji student prava" je potpisao protivustavni Briselski sporazum, kojim je ukinuo sve srpske institucije na Kosovu i Metohiji, integrišući ih u institucije samozvane "Republike Kosovo", kakvom je i on naziva, faktički priznajući nezavisnost tog dela Republike Srbije. Zaboravljaš da je on zagovornik "razgraničenja" sa delom sopstvene teritorije, iako ga i tačka 8. Aneksa 2 Rezolucije 1244 podseća na princip suvereniteta i teritorijalnog intergiteta ne samo SRJ već i drugih zemalja u regionu. Kako je bezbroj puta svuda po svetu davao izjave da priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i Krim, a ne priznaje teritorijalni integritet sopstvene države, uključujući i KiM? Zašto, pored polovine država članica UN i pet država članica Evropske unije nije priznalo nezavisnost Kosova (Grčka, Kipar, Španija, Rumunija i Slovačka)? Zato što ih ništa na to ne obavezuje. Za tako neuke dovoljno je napomenuti da je izvorno značenje reči ustav nastalo iz namere "ustavljanja", brane, ograničenja vlasti, što ovu vlast očigledno nije moglo "ustaviti" od delovanja suprotnog ustavu, kao najvišem pravnom aktu države i volji naroda koji je taj ustav doneo na referendumu, kao najdemokratskijem obliku odlučivanja. Zar ti nije jasno zašto su se novinari ne samo Alo, već i Informera, Srpskog telegrafa, Kurira, Tanjuga, Novosti raskakotali zbog toga što Trampova administracija, preko izaslanika Grenela, ne pominje pravno obavezujući sporazum, koji su svi režimski mediji pominjali, najavljujući odlazak Tačija i Vučića u Vašington gde bi ga svečano potpisali. Taj sporazum je "de iure" priznanje nezavisnosti Kosova, što je "de facto" ("činjenično" ili " u praksi") učinjeno Briselskim sporazumom. Zato ne diskutuj o onome o čemu pojma nemaš. Ako si član SNS, ili pripadnik jedne od mnogobrojnih NVO u Srbiji, čiju politiku sprovodi aktuelna vlast, nije svakom sopstveni interes ispred interesa države. Što Vučić ne izađe na TV duel sa akademikom Kostom Čavoškim? Misliš li da nije čuo šta Čavoški kaže za Briselski sporazum? Kaže da je to akt veleizdaje, što je termin koji se u pravnoj terminologiji koristi svuda u svetu.

   • zaliv.net says:

    @Penzos, Raska oblast od vecine tog naroda dole se ne zove tako, oko 80% tih ljudi za to dole kaze Sandzak . Oni u Tursku gledaju kao u svoju drzavu, odes dole i sam se uveris zar je to tesko ajde kad si toliki patriota uzmi jednu majcu sa srpskim grbom otidji dole i prosetaj se pa dodji da nam pricas dal su ti citava sva rebra. Licno sam gledao kako dole ide nasa patrola kad se prijavi neki incident, ide patrolni auto u pratnji sa jos dva ili tri dzipa i idu sa automatima.... Magarac je onaj ko mase nekakvom rezolucijom koju niko ne postuje pa ni mi, da iko to postuje delovao bi po njoj a ne bi samo na tim zasedanjima nju pominjao i klimao glavicom dok se amri i njihove sluga a shicpci najvise smeju i trljaju ruke. Cuj rezolucija 1244, jeste li vi to uopste i rpocitali, ja jesam, taj dokument je prilicno los za Srbiju, procitajte ga valjda kao penzioner imate vremena, procitajte celu rezoluciju! Cak i da ste u pravu cak i da je sve tako kao sto kazete...pa zar nije cinjenica da je dole oko 90% siptarske populacije? Stoga sta sa tim? Da mi dete raste u drzavi gde ce shipi slobodno da dodje u Beograd i da ovde nastave da se mnoze pa da za njihovu decu priredimo problem kakav sad mi imamo na Kosovu? Pa vi niste magarac, to je isuvise dobra rec za vas :) Probudite se, nije to tesko, udjete u auto ili autobus i odete i obidjete te delove dole pa se sami uverite i recite mi JEL TO SRBIJA? U vasim glavicama jeste, verujem vi ste se poput mnogi drugih kleli u vaseg Tileta, evo sta vam je Tile ostavio. Ono sto bi bilo posteno od vas je da se opasuljite, odete urinirate na tu "kucu cveca" pa onda polako spoznate da ste na zemlji a ne u oblacima

    • Penzioner says:

     Ti si toliko nevaspitan da mi je ispod časti da sa takvim osobama polemišem. Tako to biva kad otac propusti da pravilno vaspita dete. Ja govorim o pravnoj strani kosovskog problema, o čemu ti lupaš k'o Maksim po diviziji. Znaš li da je Katalonija referendumom izglasala odvajanje od Španije? I šta se desilo? Sutradan je vlada Španije tamo uvela vanredno stanje, predsednik vlade otišao u Kataloniju, a samoproglašeni predsednik Karlos Pučdemon pobegao iz zemlje. Nisi ti, sasvim sam siguran u to, pročitao Rezoluciju 1244, a i da jesi ne razumeš je. Naročito je važno da pojma nemaš o tome šta piše u udžbeniku Međunarodnog javnog prava na koji način se mogu menjati granice međunarodno priznate države, članice UN, što je regulisano i Poveljom UN. Kosovo je nelegalno proglasilo Republiku Kosovo, stvorenu takođe nelegalnom vojnom intervencijom 19 zemalja članica NATO. Ko je priznao nezavisnost te samoproglašene države? Prvenstveno države koje su učestvovale u toj vojnoj akciji, a pritisak su vršile i na druge države, od kojih su sve do nedavno neke povukle dato priznanje. Povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova usledilo je nakon izjave Vučića da će Srbija obustaviti kampanju za povlačenje priznanja. U toj kampanji on nikad nije ni učestvovao već ministar inostranih poslova Ivica Dačić. Nelegalnom vojnom intervencijom je i Turska okupirala severni deo Kipra davne 1974. godine i do danas ni jedna država na svetu nije priznala nezavisnost tog okupiranog dela Kipra, što nije smetalo Evropskoj Uniji da Kipar primi u EU. Najviši državni zvaničnici Kipra su našim državnicima, koji su i "dovedeni" na vlast prvenstveno radi priznanja nezavisnosti Kosova, bezbroj puta ponovili da nikad neće priznati nezavisnost Kosova. Članak o tome ko ih je i zbog čega doveo na vlast objavio je Magazin Tabloid, pozivajući se na objavljene depeše Vikiliksa iz 2008. godine. Za razliku od tebe, ja sam i Ustavno i Međunarodno javno pravo učio na pravnom fakultetu i potvrdio znanje polaganjem pravosudnog ispita. Prema tome svoj prostački jezik usmeri prema nekom sličnom tebi, a svaki moj komentar preskoči i ne pominji me. Za razliku od onih koji su narod huškali na rat, ne samo na Kosovu, već u svim državama bivše SFRJ, ja to nisam radio, niti sam u bilo kojem ratu učestvovao, pa nemam potrebe da svoju ratnohuškačku prošlost perem preko leđa srpskog naroda.

     • zaliv.net says:

      @Penzos, ti si deda izlapeo, a kad kazes "Ti si toliko nevaspitan da mi je ispod časti da sa takvim osobama polemišem" i napises toliki tekst coveku je jasno da nisi samo izlapeo vec si supalj u nekoliko pravaca. Ajd saberi se i ne brkaj babe i zabe, ne pominji tu rezoluciju 1244 koju ni Srbija ne postuje a nikog u UN zapravo i ne zanima vec samo klimaju glavicama a da nekog zanima oni bi nesto i ucinili....ali samo klimaju, bas kao i ti sto klimas.

    • bilje says:

     Tvoje dete vec raste u drzavi u kojoj shipi slobodno dolaze i zive. Samo u Beogradu ih ima oko 30-40000 ...ali se ne mnoze kao ranije 7-8 deca sa po 3 zene.Proslo je Brozovo vreme kad je citava ex Yu izdvajala doprinos za nerazvijeno Kosovo i Metohiju.

  • Косовац says:

   @ Zaliv, …..Лепо ти је „Penzioner“ одговорио, чак ни ја не бих умео боље. Ја само имам потребу да ти кажем да си и ти велеиздајник због овог твог коментара. Наравно, то је последица тога што заступаш ставове издајничке странке СНС. Ти као далековиди магарац би требало да схватиш да нисам само ја тај који примећује твоје недолично понашање.

   • zaliv.net says:

    @Kosovac, ja sa SNS nemam nista, pricam u svoje ime! Tvrdim i znam da tamo gde nema bar 50% Srba to vise nije Srbija pa taman se to vodilo na papiru da jeste, otidji u Novi Pazar pa se sam uveri. To da ce neki tamo "Kosovac" da meni kaze da sam ja izdajnik ili veleizdajnik a mama i tata mu pobegli sa Kosova dosli u Srbiju sve tamo rasprodali siptarima za dobre pare i sad idu dole i prijavljuju se kako bi uzimali pomoc od drzave pa sam sad ja izdajnik a dole sam i sa puskom bio...Dodje sve pred Boga pa svako odgovara za svoja dela kako mu Bog dodeli...ja se mojih reci i dela ni najmanje stidim vec gledam kako da probudim ljude iz transa kako bi opstali kao drzava i narod. A to sto ce neko da se busa u prsa i kaze "sve je to nase" a dole Srba skoro i da nema i da mi kaze da opet treba da udjemo u nekakvu zajednicu sa tim pacovima dole...pa taj ili je mnogo naivan i mlad ili nema gram mozga u praznoj tikvi! Srbi beze sa severa Kosova dok mi pricamo, umesto da se to odvoji i pripoji Srbiji, ispod Ibra postoji par enklava dole Srba nema i to NAMA NE TREBA izuzev manastira kojima u procesu pregovora treba obezbediti zastitu nase vojske i status kakav recimo ima Vatikan.

    • Slobodanka says:

     Uopšte se neće odvijati tako kao što ti zamišljaš. Na Kosovu će opet biti veći broj Srba nego Šiptara zato što veliki broj Šiptara će otići sa Kosova odmah posle odlaska Amerikanaca. Vreme američkog odlaska sa našeg KIM nije daleko. Gledamo kako SAD iznutra propada i slabi, neće propasti kao država ali više neće biti svetska sila. Treća prizrenska liga nastala je u SAD-u još 1946 sa ciljem stvaranja veljike Albanije, ali sa slabljenjem Amerike propašće njeni dosadašnji rezultati na našem KIM.

  • TVRD says:

   Магарчино , шиптари на КиМ имају свој парламент , владу ,скупштину па и буџет . Ако раде имаће ако не неће . То нема ама баш никакве везе са остатком Србије . Тако је и у АП Војводина .

 7. Beli Orao says:

  Не мислим да ћемо их задржати мислим на шиптаре , док Србија успостави свој суверинитет на КиМ-у могу да се селе у комплету за албанију !!!

  • bilje says:

   Sćipetari su iz Albanije i dosli,naseljeni preko Prokletija,dok je Broz zakonom zabranio povratak Srba na KiM.

 8. За Србију says:

  Zašto nas toliko uporno terorišu da se opdreknemo svoje južne pokrajine? Priznanjem, Srbija prihvata krivicu i legalizuje nelegalno bombardovanje 99, a šiptarske i NATO teroriste oslobađa od zločina i svake odgovornosti, odnosno ceo zapad oslobađa krivice. I onda se sve vraća u međunarodno pravo, a mi postajemo zločinci za sva vremena.

  • Penzioner says:

   Za Srbiju, svojim kratkim i veoma jasnim komentarom si objasnio suštinu pritiska na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova. I oni koji nisu pravnici, ali su inteligentni i ne dozvoljavaju da im bilo ko soli pamet, postavljaju pitanje onima koji tvrde da je Kosovo nezavisna država. "Ako je nezavisna zašto tražite da je priznamo". Čini mi se da sam bar na jednom mestu na ovom portalu rekao da bi priznanjem nezavisnosti samoproglašene Republike Kosovo oni koji su učestvovali u nelegalnoj vojnoj intervenciji na SRJ bili abolirani od odgovornosti za tu intervenciju, a Srbija opravdala tu aresiju i prihvatila sopstvenu odgovornost što je do te agresije došlo. Ne čudi me što onaj ko nema pojma o pravu zabija glavu u pesak, ali bi bar svaki pravnik morao znati da je Okružni sud u Beogradu, svojom presudom Kb.381/2000, od 21. septembra 2000. godine, osudio ovih 14 lica: 1. VILIJEMA KLINTONA 2. MEDLIN OLBRAJT 3. VILIJEMA KOENA 4. ENTONI BLERA 5. ROBINA KUKA 6. DŽORDŽA ROBERTSONA 7. ŽAKA ŠIRAKA 8. IBERA VEDRINA 9. ALENA RIŠARA 10. GERHARDA ŠREDERA 11. JOZEFA FIŠERA 12. RUDOLFA ŠARPINGA 13. HAVIJERA SOLANU i 14. VESLIJA KLARKA na jedinstvenu kazna zatvora u trajanju od po 20 (DVADESET) godina Sви су осуђени за следећа кривична дела: - подстицање на агресивни рат, - повреда територијалног суверенитета, - убиство највиших државних органа у покушају, - ратни злочин против цивилног становништва и - употреба недозвољених средстава борбе. Ova presuda je ukinuta od strane Vrhovnog suda Srbije pod obrazloženjem da je za suđenje u ovom postupku nadležan Vojni sud, za koji se petooktobarska vlast potrudila da ga ukine. Zašto ponovo nije podignuta optužnica nadležnom sudu ni jedna vlast od petog oktobra 2000-te do danas nije odgovorila.

 9. Penzioner says:

  SAD, kao predvodnik nelegalne vojne intervencije na SRJ od strane 19 zemalja članica NATO, pre te intervencije proglasila je OVK terorističkom organizacijom. Zašto?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u