САДА ЈЕ СВЕ ЈАСНО: Холандија све открила о уласку СРБИЈЕ у ЕУ!

SADA JE SVE JASNO: Holandija sve otkrila o ulasku SRBIJE u EU!

19 juna 2019

Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana nikada neće ući u Evropsku uniju jer će Holandija svojim vetom neprestano da blokira njihovo pristupanje.

Ovo tvrdi Tanja Domi, profesorka na Univerzitetu Kolumbija, koja smatra da Holandija neće odustati od svog tvrdog stava o proširenju EU kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana.Veto na proširenje

Ona smatra da zahtev za ubrzanje evrointegracija Zapadnog Balkana koji su uputile Bugarska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Italija, Malta, Austrija, Hrvatska, Slovenija, Poljska i Slovačka predstavlja pokušaj da se ublaži udarac koji su Francuska i Holandija zadale celoj ideji proširenja svojim odnosom prema otpočinjanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

– Ukoliko su mogućnosti proširenja pogoršane, posebno za Severnu Makedoniju, to ne bi bilo dobro za EU. Bez sumnje, cinizam prema EU od strane potencijalnih zemalja kandidata svakako bi se produbio ako Severna Makedonija ne bude uključena u proces pristupanja što je pre moguće – ističe Domi, dodajući da Brisel treba da se uhvati u koštac sa realnošću na Balkanu.– Kina, Turska, Rusija i zemlje Zaliva angažovane su i mekim i čvrstim snagama i EU više nije jedini igrač u regionu. Mislim da je vakuum nastao slabljenjem Velike Britanije zbog Bregzita i kontinuiranim povlačenjem SAD, i da sada negativno utiče na region u smislu izgradnje demokratije. Nijedan od drugih geopolitičkih konkurenata nije poznat po tome što je snažan pristalica demokratije. Štaviše, njima dominiraju neoliberalne vlade – primetila je Domi, uz opasku da će Holandija nastaviti da stavlja svoj veto na pitanje proširenja EU.

‘Veliki’ nepromenjivi

Karijerni diplomata Zoran Milivojević takođe ocenjuje da je pitanje proširenja u drugom planu kada je politika EU u pitanju.

– Tvrdo jezgro EU, čiju osnovu čine, pre svih, Francuska i Nemačka, ali i Holandija, među prioritetima imaju sređivanje stanja u EU i definisanje buduće politike kako na političkom, tako i na ekonomskom i institucionalnom planu – objašnjava Milivojević i navodi da inicijativa koju je pokrenulo 13 članica EU neće dovesti u pitanje stav velikih.

(Informer)

KOMENTARI5 komentara

 1. milorad2 says:

  animozitet je OBOSTRAN što se tiče pokvarenjaka holandeza, nego, ne mogu da nas prevare i slažu pa su popiz...jajare u klompama.

 2. Cetnik says:

  Samo udrite veto i zacementirajte evrointegracije Srbije za uvek.

 3. Beli Orao says:

  Bravo holadesi , kad ste već u ovom zadnjem ratu usrali motku prema Srbima , zato je ovo prava stvar, nikad ne ušli u EU !!! uz vaš veto!!! To i ja želim samo zbog onih jajara u Beogradu i širom Srbije!!!

 4. doktrina soka says:

  Ipak hvala Holandji,da nam otvore oci a nekima zacepe gubicu o evrointegracijama.

 5. persida says:

  Bravo klempavi pegavci i jajare Natoa, hvala vam do neba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *