САДА ЈЕ СВЕ ПОЗНАТО: Ево шта ће понудити Србији за признавање Косова!

SADA JE SVE POZNATO: Evo šta će ponuditi Srbiji za priznavanje Kosova!

1 marta 2020

Srbiji bi uskoro u okviru plana već nazvanog „Ahtisari plus, plus“ mogli da ponude određene garancije za članstvo u EU i za prava Srba na Kosmetu, ali bi to zapravo bile garancije koje niko ne garantuje, ocenjuje predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

Ukoliko Srbija taj plan odbije, protiv nje bi Zapad mogao da primeni široku lepezu mera, od ekonomskih sankcija do podrške Albancima za dodatne jednostrane poteze, ali je, veruje Drecun, zbog geopolitičkog sučeljavanja SAD sa Rusijom malo verovatno da će krenuti đonom na Srbiju.

Plan koji je poslednjih dana pominjao predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvavši ga ultimatumom, po mišljenju Milovana Drecuna, u suštini nije ništa novo.

„Ahtisari plus, plus“ – garancije koje niko ne garantuje

„Od nas se traži preko te priče „Ahtisari plus, plus“ da zapravo priznamo Kosovo gde bi administrativna linija bila pretočena u granicu, a dobijate neke garancije koje vam niko ne garantuje. Ko će da vam garantuje članstvo u EU, gde postoji ta prečica“, pita Drecun uz konstataciju da još manje Srbiju neko može da ubedi da je od Albanaca moguće dobiti bilo kakve garancije za poštovanje prava Srba.

Ako se čak zanemare takse koje je Priština uvela za robu iz centralne Srbije, kako podseća Drecun u emisiji Svet sa Sputnjikom, nisu ispoštovane garancije koje su EU a preko njih i Vašington dali Srbiji da će dogovoreno u briselskom procesu biti i realizovano, pre svega Zajednica srpskih opština.

Na pitanje šta ako Srbija odbije ultimatum, advokat Goran Petronijević kaže da svakako nisu moguće metode koje su SAD primenjivale devedesetih godina poput vojne intervencije te da im ostaju „pretnje pretnjom“.

„Nema više bombardovanja, nemoguće je više uvođenje sankcija na način kako su činili ranije. Postoji mogućnost sitnih pakosti i u ekonomskom pogledu, i u pogledu regionalnih sukoba koje mogu da izazovu, ali je situacija drastično drugačija nego što je bila ranije. Mi se svakog dana nalazimo u sve povoljnijoj međunarodnoj situaciji“, smatra Petronijević i navodi dva razloga za to. Prvi je jačanje multipolarnog sveta gde SAD gube primat, što su, kaže, neki poput francuskog predsednika Emanuela Makrona i shvatili.

„Neko je rekao – car je go i u takvoj situaciji naša pozicija je sve bolja. Uz sebe imamo i neke zemlje kao što su Rusija i Kina koje mogu uticati na određene procese u svetu. Sa druge strane, i naša politika je bila dobra. Ako budemo održavali korak sa razvojem multipolarnosti sveta, naša će pozicija biti bolja“, veruje Petronijević.

Kapacitet Zapada da nanese štetu interesima Srbije

Milovan Drecun upozorava, međutim, da je kapacitet SAD, EU i vodećih zapadnih država da nanesu štetu interesima Srbije i dalje veoma značajan.

„Stoji lepeza mera koje bi mogli da preduzmu prema nama, što direktno, što posredno. Ali mi nećemo sebe dovesti u takvu situaciju, već ćemo učestvovati u svim razgovorima upravo da bismo onemogućili nekog da kaže: ponašaju se nekonstruktivno, zavedimo im bar neke sankcije, ili zažmurimo na oba oka pa nek ovi na Kosovu preko referenduma proglase ujedinjenje sa Albanijom,kao i ovi iz Preševa i Bujanovca. Ili dozvolimo Milu Đukanoviću da još oštrije reaguje protiv srpskog naroda i eliminišemo Republiku Srpsku“, nabraja poslanik.

On kao moguće pravce delovanja protiv Srbije, u slučaju da odbije zapadno rešenje za Kosmet, vidi i ometanje njenog strateškog partnerstva sa prijateljskim zemljama koje joj pružaju podršku u UN poput Rusije i sa kojima imamo značajnu ekonomsku saradnju poput Kine.

Drecun skreće pažnju da je protiv Srbije već u toku široka hibridna operacija u regionu koja govori o tome da će preko bočnih pravaca biti izuzetno jak pritisak na nju da popusti po pitanju KiM.

„Ta hibridna operacija je usmerena prema Srbiji i srpskom narodu, ali i prema Ruskoj Federaciji upravo da bi bio umanjen značaj strateškog partnerstva Rusije i Srbije i strateški značaj partnerstva sa Kinom“, uveren je naš sagovornik.

Zašto SAD neće „ići đonom“ na Srbiju

On ipak smatra da dosta rezervisano ponašanje SAD po pitanju kažnjavanja Srbije zbog nabavke ruskog sistema „Pancir“ govori o njihovom oprezu jer im je jasno da ne mogu sebe da dovedu u situaciju da Srbija bude potpuno oslonjena na Rusiju.

„To je zato što je upravo u toku snažno geopolitičko sučeljavanje Amerike i Rusije i na ovim prostorima, i preko kosmetskog pitanja. Nama ta situacija može da bude kamen oko vrata, ali možemo i da je pametno iskoristimo da jačamo partnerstvo sa tradicionalnim prijateljima poput Rusije i Kine a da istovremeno možemo da zaustavimo bilo koji talas negativnih reakcija iz SAD i EU“, kaže Drecun.

Pozicija Amerike u regionu je toliko osetljiva da ona neće želeti da „krene đonom“ na Srbiju, koja po mišljenju predsednika skupštinskog Odbora za KiM, ipak treba da pokaže „mnogo mudrosti i pažljivog balansiranja“.

KOMENTARI12 komentara

 1. DubizaKolektiv says:

  .... Ja necu u Evropu, nek ona dodje meni....

 2. Jedan tamo, ne znaš ga ti says:

  Tragikomične SNC-ovce! "Uz sebe imamo i neke zemlje kao što su Rusija i Kina koje mogu uticati na određene procese u svetu." Alo, volino, Rusija i Kina nisu "neke zemlje..."?! "Neke" zemlje su Francuska, Engleska, ništa manje usrana Holandija i Belgija, donekle Nemačka... Rusija i Kina su ZEMLJE sa SVIM velikim slovima!

  • Istina booli says:

   Pa što ne spakuješ kofere i preseliš u KInu?

   • Velika Metla says:

    Istina boli,glupane,ovakav komentarluk kao tvoj može SAMO retard da postavi,nikako normalan čovek. Kad ćutiš možda neko pomisli da si pametan,a kad lupiš ovako otkloniš sve sumnje.

   • padre says:

    Mene ne čudi toliko, zašto on ne pakuje kofere za Kinu, nego šta ti još radiš ovde?

  • Pcelica Maja says:

   Dzaba govedu govoriti

 3. Ranko says:

  Mi JESMO u Evropi, dakle to nije diskutabilno. Sto se tice te njihove unije, iz nje je vec pobegla Britanija. Na kraju, zar te zemlje koje pricaju o ulasku Srbije u EU NE POSTUJU REZOLUCIJU 1244?

 4. Kulak says:

  Najjači adut Srbije je to što Kosovo i Metohiju TRAJNO smatra sastavnim i neotuđivim delom svog teritorija.Iza Srbije stoji Povelja UN i međunarodno pravo.

 5. Rafmanjinov says:

  Samo Rezolucija 1244,niko ne sme ni jedan pedalj predati.

 6. Milutin says:

  Šta ćemo mi u takvoj Evropi, na takvom Zapadu? Evropi koja nas je iskomadala, sada nas kasapi, odseca "na živo" srce Srbije, srce u kome se učaurilo zlo seme. Baš kao što je svesrdno podržavalo kasapljenje Srba u takozvanoj "žutoj kući" a saznajemo da se sve događalo pod budnim okom njihovih vojnika i verovatno njihovih lekara. I sve to treba da prihvatimo i ozvaničimo. Na Kosovu i Metohiji se na prste mogu izbrojati preostali Šiptari. Ne pogrdni već pohvali naziv za dobre domaćine i dobre komšije. I njima su počupali srce iz grudi da bi kao i isčupana srpska srca kucali u grudima onih koji nastavljaju da žive da bi mogli i dalje da kasape Srbiju i sve Srbe, ma gde da žive. Na kosovu je ostalo samo seme zla. Seme koje je posejano već po celoj Evropi. I umesto da nama pomognu da se Kosovo i Metohija izleče od tog zla, jer bi time izlečili i sebe oni hoće da ga odseku. Ako do toga dođe razgoropadiće se i ono samoposejano u Evropi. Dok smo van Evropske unije možemo da vodimo svoju politiku razvoja svoje zemlje. Da biramo prijatelje među onima koji nas nisu klali i bombardovali. Kukavički bombardovali. Da se moramo usaglasiti sa njima u njihovoj nakaradnoj politici biranja neprijatelja tamo gde nam žele dobro a biranja prijatelja tamo gde nam se preti i ucenjuje odmazdom za neučinjeno. Retki su istorijski uslovi kada možemo, i ako mali, da biramo. Sada živimo u takvom vremenu. Ono što sledi će biti samo hod po tom putu. Koji će biti dobar ili neće biti dabar. Nisu ovo kompjutetske igrice pa da možemo, ako nam se ne svidi tok igrice da je resetujemo i počnemo iznova koristeći se saznanjem "posle bitke svi generalni su pametni". Treba napraviti izbor. Videti gde su nam prijatelji, gde su oni koji to nisu a gde su nam neprijatelji. Srbi su brojčano mali. Kroz istoriju su nas smanjivali i smanjivali. Ali smo uvek ostali Veliki narod. Koga ojačati? Svoje neprijatelje ili prijatelje?

 7. Gale says:

  Ići u EU sada je isto što i ići u četnike 1945. Treba mudro odigrati, kupiti nešto vremena, evo, Amerika se povlači iz Avganistana, u Siriji gube, vrlo brzo će izgubiti svoju dominantnu poziciju u Svetu. Dakle, ne dati ni jedan pedalj teritorije Srbije, vraćanje kosovskog problema u UN, to je ono što treba da radimo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *