САДА ПРЕТE И ШПАНИЈИ због Косова

САДА ПРЕТE И ШПАНИЈИ због Косова

17 децембра 2017

Директор Центра за Западни Балкан, Русију, Турску и Источну Европу Фредрик Веслау сматра да Шпанија треба да призна Косово ако жели да сачува Каталонију.

Он „сулудом доследношћу“ назива „логику Мадрида да ће, ако призна Косово, престати да води конзистентну политику“.

У интервјуу за „Политику“, Веслау је, на констатацију новинарке да би „Мадрид стварно испао лицемеран ако би се борио против сепаратизма у Шпанији, а подржавао га другде“, одговорио одрично.

„Не би, јер су Каталонија и Косово два сасвим различита случаја. Шпанија не успева да направи суштинску разлику између њих и показује да није у стању да разликује легитимне захтеве за самовладом од сепаратизма. Тиме ненамерно сигнализира да и Каталонија можда има разлог да тражи независност“, казао је Веслау.

Он је оценио да се „на Косову водио рат, а Приштину је признало око сто држава, па нема никаквог смисла што Мадрид упорно гура Косово и Каталонију у исти кош, поручујући, а да то и не зна, да би и Барселона могла да има право да се отцепи“.

„Зато мислим да би рационална одлука за Шпанију била да призна Косово и каталонским сепаратистима поручи да немају право да као косовски Албанци траже државу, да је ситуација у Каталонији сасвим другачија и да Мадрид има свако право да тамо и даље влада“, рекао је Веслау.

„Политика“ наводи да је Веслау аутор текста Европског савета за спољне послове, који окупља више од 160 бивших европских председника, премијера и министара и садашњих парламентараца, пословних људи и јавних интелектуалаца, а у којем се тврди да би признавањем Косова Шпанија ојачала, а не ослабила своје позиције у очувању Каталоније.

У том тексту Веслау износи и тврдњу да је за Србију неизводљиво да врати Косово, а на констатацију новинарке да „влада у Београду тврди да није тако“, он каже да „у четири ока иза затворених врата, представници српских власти показују да врло добро знају да је Србија изгубила Косово“.

На питање зашто онда говоре другачије, он оцењује да је то делимично и због тога што не знају како да то саопште јавности.

Веслау тврди и да српска влада нема илузије да ће вратити Косово, али да жели да га „употреби да би добила што више у преговорима“ са Европом.

KOMENTARI4 коментара

 1. Velika Metla says:

  Запад зна САМО за пљачке,колоније,ратове,окупације,уцене и ширење лажи!

 2. Sasulja says:

  Sve dok Srbija ne prizna kosovo,nije gotovo i nista nije gotovo,dok ne bude gotovo.

 3. PRVA LINIJA says:

  MOZDA SRPSKA VLADA NEMA ILUZIJE DA CE NEKAD VRATITI KOSOVO, ALI ZATO MI, PUCANSTVO, ZNAMO DA CEMO GA VRATITI PRE ILI KASNIJE, MILOM ILI SILOM, SA OVOM VLADOM ILI BEZ NJE...

 4. Jamezdin says:

  Ukinite tzv. Nezavisnost Kosovu, vratite pod okrilje rezolucije UN 1244, povucite KFOR i ostalu vojsku...izennadićete se kako bi se brzo Kosovo vratilo pod okrilje Srbije. Teško je ozbiljno shvatiti nekoga ko se poziva na nasilje i rat na Kosovu, pa danas imamo drastično veći br. Albanaca na Kosovu nego ikada u istoriji, i sve ostale narode i nacionalne manjine na njihovom minimumu, savršeno je jasna šovinistička ideologija koja se forsira na Kosovu. Ako iko sprovodi nasilje na nacionalnoj osnovi na Kosovu, to su bez sumnje Albanci pod okriljem KFOR i UN-a, dokaza ima mnogo. To čak tvrde i starosedeoci na Kosovu, Albanske nacionalnosti koji se nisu upustili u ratne "avanture", ali oni su manjina na Kosovu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u