САДА ВИДИМО КОЛИКО ТРАМП ЗНАЧИ СРБИЈИ!

SADA VIDIMO KOLIKO TRAMP ZNAČI SRBIJI!

10 decembra 2020

Sad se vidi čega nije bilo u poslednje četiri godine dok je Tramp bio vlast. Povampirilo se sve antisrpsko. Sve što je rečeno na sednici Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa to je ono što misli Džozef Bajden. Istaknut je spisak „lepih želja“ protiv Srba. Dakle, cilj je slomiti srpske interese da bi se pokorio Balkan.Ovako politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje za Sputnjik sednicu kojom je predsedavao predsednik Odbora, poznati albanski lobista Eliot Engel, a na kojoj su govorili i profesor univerziteta „Džon Hopkins“ Danijel Server, Kongresmen Majk Mekol i nekadašnja američka državna sekretarka Madlen Olbrajt. Ona je i podsetila da je Bajden lično učestvovao u rešavanju balkanskih pitanja.

Ukratko, zaključci ove debate su da bi Bajdenova administracija trebalo da pritisne Srbiju da prizna Kosovo, inače neće ući u EU, Kosovo bi trebalo da postane punopravni član UN, Dejtonski sporazum nije dovoljan, nužno je udruženo delovanje EU i SAD da bi se održala celovitost BiH, SAD mora da se fokusira na sprečavanje uticaja Rusije i Kine na Balkanu…

Povampireni ciljevi SAD: Slomiti srpske interese na Balkanu

Nameće se pitanje, koliko ovi govornici na skupu danas mogu da utiču na novu administraciju Sjedinjenih država i u kojoj meri je njihovo izlaganje pokazatelj buduće politike SAD prema Balkanu?

Pavić pre svega kaže da treba sačekati i videti da li će Bajden uopšte biti predsednik, jer to još uvek nije apsolutno izvesno, a ako se dogodi, on veruje da će, kako kaže, povampireni antisrpski lobisti, sigurno imati uticaj na politiku prema Balkanu.

„Proklamovanim ciljevima će sigurno stremiti moguća Bajdenova administracija. Oni će samo gledati da nastave tamo gde su stali pre neprijatnog iznenađenja koje im je Tramp priredio 2016. godine. Ali, velika razlika postoji, Amerika nije više tako jaka kao što je bila, a Rusija i Kina su od tada ojačale, ali i učvrstile svoj uticaj ovde u Srbiji. Olbrajtova i ekipa musle da mogu samo da nastave tamo gde su stali, ali svet se promenio. Veća je i ekonomska kriza u samoj Americi, pitanje je koliko će još da se produbi zbog pandemije, zemlja je unutra destabilizovana i podeljena, tako da, otupela im je oštrica“, ističe Pavić.

Opsednuti Rusijom i Kinom

On dodaje da je ovaj skup, kakvu god jezu izazivao onima koji se sećaju likova koji su uticali na razvoj događaja na ovim prostorima, u neku ruku i koristan, jer nam daje jasne smernice buduće politike SAD prema Srbiji i Balkanu.

„Opsednuti su dvema državama koje gledaju kao najveće rivale, a to su Rusija i Kina. Naravno, u strahu su velike oči, to se i vidi, na globalnom planu su zabrinuti zbog Kine i Rusije, pa tako i kod nas. Tu se vidi i da iz vizure takozvanog liberalno – globalističkog Vašingtona mi njih zapravo uopšte ne zanimamo, osim kao poprište borbe velikih sila za uticaj“, ističe Pavić.

„Amerika nije više jaka kao što je bila pre četiri godine, a Rusija i Kina su ojačale, ali i učvrstile svoj uticaj u Srbiji“, podseća Pavić.

On dodaje da će na delu tog poprišta koji se zove Bosna i Hercegovina, odnosno Republika Srpska, nova američka administracija takođe naići na iznenađenje.

„Opsednuti su i Bosnom i Hercegovinom zato što im je jasno da je to država koja se veštački drži na okupu, jasno im je da nisu slomili Republiku Srpsku, da je Dodik na fonu nacionalne politike učvrstio svoj položaj od kako su oni otišli sa vlasti. Zapravo, vidi se da oni smatraju da ne mogu da pokore Balkan, a da ne slome Republiku Srpsku i da ne nateraju Srbiju da prizna takozvano Kosovo i da slome srpske interese. A to je ključ za jačanje njihovog uticaja ovde“, kaže Pavić.

Amerika više nema šta da ponudi

On primećuje još jednu važnu činjenicu koja se promenila za vreme Trampove vladavine, Sjedninjene Američke Države Srbiji nemaju šta da ponude. Ono što je do sada nuđeno, više ne funkcioniše, a to su evropske intergracije.

Eliot Engel predaje Ramušu Haradinaju američku zastavu na poklon, prilikom posete Prištini novembra 2017. Engel važi za jednog od najprominentnijih albanskih lobista u Vašingtonu, a u posetu Beogradu i Prištini došao je, kako kaže Nebojša Čović, da da vetar u leđa Haradinajevim idejama o zadržavanju carina na srpske proizvode.

„Evropska unija ne može da se dogovori ni oko svog budžeta, a oni nude Srbima evrointegracije kao podsticaj da se odreknu svih svojih nacionalnih interesa. Čovek samo može da se glasno nasmeje na to što nam nude“, kaže Pavić.

Engelov oproštaj

Na kraju razgovora za Sputnjik on skreće pažnju i na činjenicu da albanski lobista Eliot Engel više neće predsedavati ovim američkim odborom, jer od 5. januara neće više biti kongresmen, jer je ubedljivo izgubio izbore:

„Ovo je na neki način bila njegova oproštanja svečanost, preko njega više neće moći da se organizuje ovako nešto. Verovatno odrađuje ostatak posla, ono za šta se obavezao albanskom lobiju“, zaključuje Aleksandar Pavić.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. I Love persida says:

    Tramp znači Srbiji upravo onoliko koliko na osnovu Srbije i Srpskog Kosova on može sebi da obezbedi Nobelovu nagradu, pa čovek sam rekao kako je on to već i zaslužio, a verovatno može i da usavrši. Mislim ako je zadovoljan svojim ženama decom i unučadi i imovinom koju je stekao svojim malverzacijama zašto mu još treba da bude predsednik? Radi Srba? Ma jok nego da ga oslobode dugova i poreza radi predsedničkih beneficija. Ljukavi Ljisica. Biće on i prezident i ujka sem i truli bogatum Baja patak samo ako mu kongresmeni dozvole, ali oni to.. vidimo ne.. žele jer mu inače ne bi krali glasove tako drsko. Neka ide kod svoje pate, gaje, raje i vlaje, jeste onaj Bide-n još gori ali predstava mora da ide dalje, kako kongres to želi.

  2. Si Ju Leter Aligeder says:

    Ako je naš Vuči već čestitao onom Bide-u a čovek je u toku zbivanja i zna gde treba da se postavi, onda šta još pričamao o prošlosti jednog čoveka kojeg sada kongres više ne želi, iskoristili su čoveka u onome što on najbolje zna - novčane malverzacije i transakcije na neviđeno. Kao nekad naš Fikret Abdić sa čekovima agrokomerc bez pokrića potpuno ista faca. Tramp će da ućuti kao zaliven i to veoma skoro makar srbija ostala bez gaća. Inače je zapucao malo više nego što može, kod nas u teksasu i dalasu to je narodni običaj ne?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *