САДАМ ХУСЕИН је упозорио цео свет, али нико га није слушао!

SADAM HUSEIN je upozorio ceo svet, ali niko ga nije slušao!

18 decembra 2016

sadam-hussein-45656

SAD su „sve pogrešno shvatile“ kada su u pitanju Sadam Husein i Irak, tvrdi analitičar CIA Džon Nikson koji je ispitivao bivšeg iračkog lidera.

U tekstu povodom 10 godina od pogubljenja Huseina, Nikson, koji je vodio nekoliko razgovora sa njim, tvrdi da je Amerika načinila kritične greške u vezi sa svojom intervencijom u Iraku, i to na više načina, piše „Mejl on Sandej“.

Nikson kaže da je posebno, potpuno pogrešno, bilo gledište CIA na Huseinove stavove o korišćenju hemijskog oružja.

Prema njegovim rečima, grešili su i u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem, ličnim navikama i Huseinovom direktnom umešanošću u upravljanje Irakom.

Nikson kritikuje i držanje tadašnjeg američkog predsednika Dzordža Buša, koji je u vezi sa Irakom „čuo samo ono što je želeo da čuje“.

Tokom isleđivanja, Nikson je Huseina pitao da li je razmišljao o preventivnom napadu oružjem za masovno uništenje na američke baze u Saudijskoj Arabiji.

Odgovor je bio:

– Nikada nismo razmišljali o korišćenju takvog oružja. O tome se nije raspravljalo. Koristiti hemijsko oružje protiv sveta? Ko bi normalan to učinio? Ko bi koristio to oružje kada nije upotrebljeno protiv nas?

Nikson priznaje da to nije bilo ono što je očekivao da će da čuje.

– Irak nije teroristička država. Nemamo nikakve veze s Osamom Bin Ladenom, niti oružje za masovno uništenje. Niti smo bili ikakva pretnja našim susedima. Ali, američki predsednik je rekao je da Irak želi da napadne njegovog tatu i rekao da smo imali oružje za masovno uništenje – rekao je Husein.

On je, u stvari, kako prenosi analitičar CIA, verovao da bi napadi od 11. septembra 2001. mogli da približe Irak i SAD, jer bi Vašingtonu bila potrebna sekularna vlada u borbi protiv fundamentalizma.

Nikson kaže da je iz ispitivanja shvatio da je Husein bio nezainteresovan za to što radi njegova vlada i da uopšte nije imao pravi plan za odbranu zemlje.

Husein je rekao da će Amerikanci u Iraku doživeti neuspeh:

– Shvatićete da nije tako lako vladati Irakom – što je na kraju istorija i potvrdila, konstatuje se u tekstu.

KOMENTARI2 komentara

  1. Lune says:

    Hm,hmm...pridodaj te, i cuveni govor Gadafija u UN !!

    • Batina says:

      E sad zlikovce, blera, busa, klintona, olbrajtovu na sud pa pogubiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *