ŠAH – MAT: Ako Amerika uvede sankcije Rusiji, Moskva će odmah odbaciti dolar kao rezervnu valutu što će izazvati slom američke privrede

ŠAH – MAT: Ako Amerika uvede sankcije Rusiji, Moskva će odmah odbaciti dolar kao rezervnu valutu što će izazvati slom američke privrede

4 marta 2014

_us-russia-plunging-into-new-cold-warUkoliko SAD nametnu sankcije Rusiji zbog Ukrajine, Moskva bi mogla biti primorana da odbaci dolar kao rezervnu valutu, kaže savetnik Kremlja Sergej Glazijev.

U tom slučaju, kako je naveo, Rusija bi odbila otplatu kredita američkim bankama.

Ovaj stručnjak, koga vlasti često koriste da iznese čvrste stavove, ali koji ne kreira politiku, dodao je da će, ukoliko Vašington zamrzne bankovne račune ruskim privrednicima i pojedincima, Moskva preporučiti svima koji poseduju američke obveznice da ih prodaju, preneo je Rojters.

Ukoliko Sjedinjene Američke Države uvedu sankcije Moskvi zbog Ukrajine, Rusija bi mogla da smanji na nultu vrednost svoju ekonomsku zavisnost od SAD, rekao je Glazijev, upozorivši da američkom finansijskom sistemu preti „krah“ ako se to dogodi.

„Pronašli bismo način ne samo da svedemo svoju zavisnost od SAD na nulu, već i da se izvučemo iz tih sankcija sa većom koristi za sebe“, kazao je Glazijev, a prenosi AFP.

„Pokušaj objavljivanja sankcija bi se završio krahom američkog finansijskog sistema, čime bi bila okončana i dominacija SAD u globalnom finansijskom sistemu“, upozorio je ekonomski savetnik Kremlja.

Predsednik SAD Barak Obama poručio je juče Rusiji da stoji na pogrešnoj strani istorije kad je reč o Ukrajini, i da potezi Moskve predstavljaju kršenje medjunarodnog prava.

Obama je novinarima rekao i da SAD razmatraju ekonomske i diplomatske mogućnosti za izolovanje Rusije, prenele su agencije.

Ruski plinski div Gazprom ukinuće od aprila ove godine povlaštenu cenu na isporuke plina Ukrajini, izjavio je direktor Gazproma Aleksej Miler na sastanku s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom, prenose u utorak ruski mediji.

„Gazprom je doneo odluku da od sledećeg meseca neće produžiti popust koji je sada na snazi“, rekao je Miler istaknuvši da se ukrajinski partneri ne pridržavaju dogovora postignutih prilikom potpisivanja dopune ugovora o davanju popusta.

Medvedev je izjavio da će zatražiti od ministarstva finansija da razmotri sve mogućnosti i rizike odobravanja kredita Ukrajini kako bi otplatila svoj dug Gazpromu koji iznosi više od 1,5 milijardi dolara. Miler je predložio da se razmotri davanje kredita Ukrajini u iznosu od dve do tri milijarde dolara.

Gazpromovo ukidanje povlaštene cene plina bilo je očekivano nakon promene vlasti u Kijevu i izbijanja krimske krize. Ukrajina je upravo zato u ponedeljak objavila da je povećala uvoz plina iz Rusije. „Udvostručili smo uvoz plina“, saopštila je državna energetska kompanija Ukrtransgas. Dok god na ime starih sporazuma ima popust na plin, Kijev će ga pokušati uvesti što je više moguće, rekli su analitičari.

KOMENTARIJedan komentar

  1. velimir says:

    NEMOJ ČEKATI VLADIMIRE OTARASI SE TIH DOLARA I UBEDI KINEZE DA ISTO TO URADE DA VRATIMO AMERIKU U KAMENO DOBA, POMOGNEMO INDIJANCIMA DA DOĐU NA VLAST.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *