ŠAH – MAT: Da li Rusija prodaje naftu za zlato i šta ovog momenta radi Putin?

ŠAH – MAT: Da li Rusija prodaje naftu za zlato i šta ovog momenta radi Putin?

25 decembra 2014

Putin gold 873453Vrlo malo ljudi razume šta ovog momenta radi Vladimir Putin. I skoro niko ne razume šta će u budućnosti da uradi.

Bez obzira koliko to bilo čudno, ali ovog momenta Putin prodaje rusku naftu i gas ISKLJUČIVO za zlato u svom „fizičkom“ obliku (tj. ne prihvata „zlatne“ papirne obveznice).

Koliko dugo će Zapad biti u stanju da od Rusije kupuje naftu i gas zauzvrat isporukama zlata u svom „fizičkom“ obliku ? I šta će se desiti američkom petrodolaru kada Zapadu nestane „fizičko“ zlato za isplatu ruske nafte, gasa i uranijuma, a ujedno kako bi platio i kineske proizvode ?

Dame i gospodo, to se zove „ŠAH MAT“. Igra je završena.

Putin, naravno, o ovome ne urla uzduž čitavog sveta. I, naravno, on i dalje prihvata američke dolare kao posrednički način plaćanja. Međutim, on istog momenta zamenjuje sve te dolare koje je dobio od prodaje nafte i gasa za „fizičko“ zlato !

Da bi ovo razumeli, dovoljno je da pogledate u dinamiku rasta ruskih rezervi zlata i da podatke uporedite sa podacima izvoznih profita Ruske Federacije koji se odnose na prodaju nafte i gasa (treća četvrtina 2014. godine):

– Rusija: 55 tona kupljenog zlata
– Kazahstan: 28 tona
– Azerbejdžan: 7 tona
– Mauricijus: 2 tone
– Tadžekistan: 1 tona
– Svi ostali: 3 tone

Tokom treće četvrtine 2014. godine, ruske kupovine „fizičkog“ zlata su dostigle sveopšti rekord. Tokom treće četvrtine godine, Rusija je kupila neverovatnih 55 tona zlata. To je više nego što su, svezajedno, kupile sve centralne banke u svetu (i to po osnovu službenih podataka !). Sveukupno, centralne banke sveta su kupile 93 tona ovog plemenitog metala tokom treće četvrtine 2014. godine, a od toga 55 tona pripada Rusiji.

Ne tako davno, britanski naučnici su uspešno došli do zaključka (koji je pre par godina objavljen u Geološkoj analizi SAD) da Evropa neće moći da preživi bez energetskih izvoza iz Rusije, odnosno „svet neće moći da preživi ukoliko nafta i gas iz Rusije budu uskraćeni iz globalnog balansa isporuka energije“.

Prema tome, zapadni svet, izgrađen na hegemoniji petrodolara, se nalazi u katastrofalnoj situaciji, jer ne može da preživi bez nafte i gasa koji se isporučuju iz Rusije. A Rusija je sada spremna da Zapadu prodaje svoju naftu i gas samo u zamenu za „fizičko“ zlato. Zaćkoljica u Putinovoj igri jeste ta da mehanizam za isporuku ruskih energenata Zapadu sada može funkcionisati samo ukoliko se izvrši zamena za „fizičko“ zlato, bez obzira da li Zapad pristaje da plati za rusku naftu i gas sa svojom veštački sniženom cenom zlata.

Pošto Rusija ima permanentan priliv dolara od prodaje nafte i gasa, ona će biti u stanju da pretvori te dolare kako bi kupila zlato po tekućim cenama, a iste su od strane Zapada namerno umanjene u vrednosti, kao i cena nafte, i to s ciljem stabilizovanja dolara s jedne strane, i uništenja ruske ekonomije s druge strane.

Rezultat? Putin sada prodaje ruske energente u zamenu za američke dolare, čija je vrednost veštački uzdignuta. Sa svojim dolarskim prihodima Putin odmah kupuje zlato, koje je takođe veštačkim putem devalvirano u odnosu na dolar, i to od strane samog Zapada !!!

Postoji još jedan elemenat u Putinovoj igri. A to je ruski uranijum. Svaka šesta sijalica u SAD zavisi od tog uranijuma, kojeg Rusija prodaje Sjedinjenim Američkim državama … takođe za dolare.

Prema tome, u zamenu za rusku naftu, gas i uranijum, Zapad plaća Rusiji u dolarima čija je kupovna moć veštačkim, inflacionim putem uzdignuta pomoću mahinacija vis a vis cene nafte i zlata. Međutim, Putin koristi ove dolare kako bi sa Zapada povukao „fizičko“ zlato u zamenu za cenu koja je određena u američkim dolarima, a ista je veštačkim putem i smanjena od strane Zapada.

Ovo je zaistaekonomska kombinacija od strane Putina, koje je stavila Zapad, predvođen od strane SAD, u poziciju zmije, koja agresivno i pedantno proždire vlastiti rep !

Ideja za ovu ekonomsku, zlatnu zamku Zapadu verovatno nije potekla od strane samog Putina. Najverovatnije je to bila ideja Putinovog savetnika za ekonomska pitanja, dr Sergeja Glazijeva, koga je Vašington stavio na svoju listu sankcija. Ova ideja ekonomiste dr Glazijeva je brilijantno sprovedena od strane Putina, ali sa punom podrškom svog kineskog kolege Hi Jinpinga.

Ono što je izuzetno interesantno jeste novembarska izjava koju je dala Ksenija Judaeva, zamenik direktora Centralne banke Rusije, koja je podvukla da Banka može, ukoliko zatreba, da upotrebi zlato iz svojih rezervi kako bi platila uvoze. Sasvim je očigledno da je ova izjava, u svetlu zapadnih sankcija Rusiji, uperena na BRICS države, prvenstveno Kinu. Za Kinu je ruska volja da plaća za robu zapadnim zlatom vrlo povoljna. Razlog je sledeći:

Kina je nedavno izjavila da će prestati da poveća svoje rezerve zlata i deviza koji se vrednuju u američkim dolarima. Ako se uzme u obzir rastući trgovinski deficit između SAD i Kine (momentalno je pet puta veći u korist Kine), onda ova izjava zapravo znači sledeće: „Kina prestaje da prodaje svoju robu za dolare“.

Svetski mediji su odlučili da ne primete ovu gigantsku izjavu, jednu od najvećih u monetarnoj istoriji. Pitanje nije da li će Kina, bukvalno, da odbije da prodaje svoju robu za američke dolare. Kina će, naravno, nastaviti da prihavata američke dolare kao posrednički način naplate za svoju robu. Međutim, čim je Kina dolare i prihvatila, ona će ih se odmah i otarasiti i zameniti ih sa nečim drugim u strukturi svojih zlatnih i deviznih rezervi. Sa čime ? Sa zlatom, a analiza trenutne monetarne politike Kine pokazuje da sve dolare, ili većinu njih, ona već de fakto zamenjuje za zlato.

U tom kontekstu pasijans rusko-kineskih odnosa je izuzetno uspešan za Moskvu i Bežing. Rusija kupuje robu od Kine isključivo za zlato po tekućoj ceni. Kina kupuje ruske energente za zlato po tekućoj ceni. U ovom rusko-kineskom životnom festivalu ima mesta za sve: kineske proizvode, rusku energetiku i zlato kao instrument obostrane isplate. Samo za američki dolar nema mesta u ovom festivalu života.

I ovo nije iznenađujuće, jer američki dolar nije kineska roba niti ruski energentski izvor. On je samo posrednički finansijski instrument za svođenje računa, i to potpuno nepotrebni posrednik. I sasvim je uobičajeno da se otklone nepotrebni posrednici tokom nastupa dva nezavisna poslovna partnera.

U odvojenom kontekstu treba da se notira da je globalno tržište za „fizičko“ zlato izuzetno malo u poređenju sa svetskim tržištem za „fizičke“ isporuke nafte, a mikroskopski je malo ako se uporedi sa „fizičkim“ isporukama nafte, gasa, uranijuma i drugih proizvoda.

Mora se podvući fraza „fizičko zlato“, a ne i „papirno“, jer u zamenu za svoje energente, Rusija sada od Zapada izvlaći zlato, i to u svom „fizičkom“ obliku, a ne i u „papirnom“. Kina to isto postiže sa „fizičkim“ isporukama svojih proizvoda Zapadu.

Nade Zapada da će Rusija i Kina da prihvate kao način isplata za svoje energente i robu takozvani „novac usranko“, odnosno „papirno zlato“ različitih vrsta, se nisu obistinile. Rusija i Kina su samo zainteresovane u istinsko zlato, i to u „fizičko“ zlato kao krajnji način plaćanja.

Radi komparacije: obrt u „papirnom zlatu“ (tj. papirnim obveznicama) iznosi 360 milijardi dolara mesečno. Međutim, obrt u „fizičkim“ isporukama zlata iznosi samo 280 miliona dolara mesečno, a to je odnos od 1.000 : 1.

Upotrebivši mehanizam aktivnog povlačenja sa tržišta veštački sniženo Zapadno vlasništvo (tj. zlato) u zamenu za drugo veštački precenjeno vlasništvo (tj. američki dolar), Putin je otpočeo sa odbrojavanjem kraju svetskoj hegemoniji petrodolara. Prema tome, Putin je Zapad doveo u ćorsokak mogućnostima bilo kakvih pozitivnih ekonomskih prospekata.

Zapad može da potroši koliko god želi svoje snage i resursa da veštački poveća kupovnu moć dolara, da smanji cenu nafte i veštački snizi kupovnu moć zlata. Međutim, problem Zapada je taj da „fizičke“ zalihe zlata koje su u vlasništvu Zapada nisu neograničene. Prema tome, što više Zapad devalvira cenu nafte i zlata vis, a vis američkom dolaru, to brže Zapad gubi zlato iz svojih ne tako neograničenih rezervi.

U ovoj brilijantno odigranoj Putinovoj ekonomskoj kombinaciji, „fizičko“ zlato iz rezervi Zapada rapidno plovi ka Rusiji, Kini, Brazilu, Kazahstanu i Indiji (tj. prema BRICS državama). Trenutnim umanjenjem rezervi „fizičkog“ zlata, Zapad jednostavno nema vremena da učini bilo šta protiv Putinove Rusije sve dok ne dođe do kolapsa čitavog zapadnog petrodolarskog sveta.

Zapadni svet nikada nije gledao u takve ekonomske događaje i fenomene, a koji se sada dešavaju. Bivši SSSR je rapidno prodavao zlato tokom pada cene nafte. Danas Rusija rapidno kupuje zlato tokom pada cene nafte. Prema tome, Rusija predstavlja pravu opasnost američkom modelu petrodolara kao sredstvo za svetsku dominaciju.

Glavni princip funkcionisanja ovog modela svetskog petrodolara jeste taj što zapadnim zemljama, vođeni od strane SAD, omogućuje da žive na račun rada i resursa drugih zemalja, a zasnovano na ulozi ove američke monete, dominantne u globalnom monetarnom sistemu. Uloga američkog dolara u globalnom monetarnom sistemu je ta što je to krajnje sredstvo za plaćanje. To znači da je nacionalna valuta SAD u globalnom monetarnom sistemu krajnji vrednosni akumulator, čije bi menjanje u bilo koju drugu valutu bilo bezmisleno.

Vođeni od strane Rusije i Kine, ono što BRICS države rade jeste to što oni zapravo menjaju ulogu i status američkog dolara u globalnom monetarnom sistemu. Od krajnjeg čina plaćanja i vrednosne akumulacije, nacionalna valuta SAD je od strane zajedničkih akcija Moskve i Bežinga samo pretvorena u posrednički instrument plaćanja. Šta više, taj posrednički instrument sada postoji SAMO radi naplate za krajnje finansijsko posedovanje – ZLATO. Prema tome, američki dolar gubi svoju ulogu kao krajnji instrument plaćanja i vrednosne akumulacije, ustupivši obe ove uloge jednoj drugoj instituciji, prihvaćenom, denacionalizovanom i depolitizovanom monetarnom vlasništvu poznatom kao ZLATO.

Zapad je tradicionalno koristio dva metoda da eliminiše opasnosti ka svom modelu petrodolara u svetu i svim preteranim beneficijama koje je Zapadu donosio, i to:

1) Narandžaste revolucije

2) Vojna agresija i bombardovanje, ukoliko prvi metod ne uspe.

Međutim, u slučaju Rusije, oba ova metoda su ili nemoguća, ili neprihvatljiva za Zapad.

Kao prvo, populacija Rusije, nasuprot narodu u mnogim drugim državama, ne želi da zameni svoju slobodu i budućnost svoje dece za zapadnu „kielbasa“ (tj. kobasice). Ovo je evidentno u rekordnom rangiranju Putina, koje se redovno publikuje od strane vodećih zapadnih agencija za ispitavanje javnog mnjenja. Lično poznanstvo Vašingtonskog pulena Navalnija sa senatorom Makkejnom je i za njega i za Vašington odigralo jako negativnu ulogu. Pošto su o ovome doznali iz medija, 98 % ruske populacije sada gleda u Navalnija kao vazala Vašingtona i izdajnika ruskim nacionalnim interesima. Prema tome zapadni profesionalci, a koji nisu u potpunosti sišli s uma, jednostavno ne mogu da sanjaju o bilo kakvoj narandžastoj revoluciji u Rusiji.

Što se pak tiče drugog tradicionalnog zapadnog načina direktne vojne agresije, Rusija svakako nije Jugoslavija, niti Irak, niti Libija. U bilo kakvoj ne-nuklearnoj vojnoj operaciji protiv Rusije, a na teritoriji Rusije, Zapad vođen od strane SAD je predodređen na poraz. I generali u Pentagonu, koji imaju vodeću ulogu u NATO snagama, su toga i svesni. Takođe je beznadežan i nuklearni rat protiv Rusije, uključujući i upotreba takozvanog „preventivnog razoružajućeg nuklearnog udara“. NATO sa tehničke strane jednostavno nije sposoban da zabije udarac s kojim bi potpuno razoružao nuklearni potencijal Rusije sa svim njenim mogućnostima. Ukoliko bi do toga došlo, onda bi masivan nuklearni osvetnički udar na neprijatelja (tj. SAD) ili na skup neprijatelja (tj. NATO zemlje) bio neizbežan.

Prema tome, razmena nuklearnih udaraca sa zemljom kao što je Rusija nije rešenje prema nailazećem problemu kolapsa sveta petrodolara. U najboljem slučaju, kolaps bi bio poslednji čin u istoriji njegovog postojanja. U najgorem slučaju nuklearna zima i nestanak svog života na planeti, sa izuzetkom bakterija, radioaktivnih mutanata.

Zapadni ekonomski establišment može i da vidi i da razume srž ove situacije. Vodeći zapadni ekonomisti su svakako svesni ozbiljnosti sadašnjeg stanja i beznadežnosti same situacije u kojem se našao zapadni svet, upavši u Putinovu ekonomsku zlatnu zamku. Naposletku, svi znamo zlatno pravilo:“Onaj ko ima više zlata, taj postavlja pravila“. Međutim, na Zapadu svi ćute oko ovoga. Ćute jer niko ne zna kako da iz ove situacije i izađe.

Ukoliko biste zapadnom javnom mnjenju objasnili sve detalje nailazeće ekonomske propasti, to isto javno mnjenje bi proponentima sveta petrodolara postavilo grozna pitanja, koja bi ovako zvučila:

– Koliko dugo bi Zapad bio u stanju da kupuje naftu i gas od Rusije u zamenu za „fizičko“ zlato ?

– I šta će se desiti američkom petrodolaru kada Zapad bude ostao bez „fizičkog“ zlata da plati za rusku naftu, gas i uranijum, a ujedno da plati i za kineske proizvode ?

Niko na Zapadu nije u stanju da odgovoi na ova očigledno jednostavna pitanja.

A to, dame i gospodo, se zove „ŠAH MAT“. IGRA JE ZAVRŠENA.

Za Vidovdan preveo Branko Filipović

(silverdoctors.com – Dmitrij Kaliničenko)

KOMENTARI4 komentara

 1. Mare says:

  - Pa nisam bas siguran da je sve tako jednostavno, ali dobro. Kocka je bacena pa cemo videti

 2. LADY GAGA / pod Javorom ovce pasu,čini mi se moje da su..... says:

  @Mare, care, ne sumnjaj. USPUT, ZAŠTO NA KABLOVSKIM BLESOVIZIJAMA NEMA NI JEDNOG RUSKOG KANALA?

 3. robokap says:

  @MARE. Vidiš da bi razumeo što ovo Putin radi morao bi na "TEČAJ EKONOMSKE ZNANOSTI".Vidiš Putin ovo radi jer prodaje NEŠTO(gas,nafta) za NEŠTO (zlato) jer neće da prodaje NEŠTO za NIŠTA(Dolar-BRISOGUZNI PAPIRIĆ koji ne vredi NIŠTA):

 4. Lajla says:

  Super recenica koja sve govori. "U ovoj brilijantno odigranoj Putinovoj ekonomskoj kombinaciji, „fizičko“ zlato iz rezervi Zapada RAPIDNO PLOVI ka Rusiji, Kini, Brazilu, Kazahstanu i Indiji tj. prema BRICS državama". A SADu se vracaju papiri sa brojkama,jednostavna ekonomija,kome nije jasno?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *