ШАХ-МАТ ИЗ РУСИЈЕ: Лавров саопштио план Русије у вези Венецуеле! АМЕРИКА У ШОКУ

ŠAH-MAT IZ RUSIJE: Lavrov saopštio plan Rusije u vezi Venecuele! AMERIKA U ŠOKU

2 maja 2019

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je tokom telefonskog razgovora američki državni sekretar Majk Pompeo tražio da Rusija prekine sa podrškom predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru.

Lavrov je takođe nazvao neistinitim izjave Sjedinjenih Američkih Država o ulozi Rusije u situaciji u Venecueli.

„Ako se navede sve ono što zvanični predstavnici američke administracije govore o Venecueli, onda možete beskrajno postavljati pitanja i na sva ova pitanja će odgovor po pravilu biti, diplomatski rečeno, neistina“, naglasio je Lavrov.Komentarišući moguću vojnu intervenciju Vašingtona u Venecueli, Lavrov je istakao da će Rusija formirati grupu zemalja za suprotstavljanje toj zamisli, a ona se već formira u Ujedinjenim nacijama.

„Stav će biti vrlo jednostavan. Mi ćemo mobilisati grupu država koje, poput nas, poštuju Povelju Ujedinjenih nacija, da se suprotstave takvim planovima. Takva grupa se formira u Ujedinjenim nacijama i nadam se da će dobiti ozbiljnu podršku u organizaciji“.

Lavrov je dodao da je tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom pozvao da se ne vraća na Monroovu doktrinu, da je to nepoštovanje Venecuele.

„Odgovorio sam mu, na osnovu našeg principijelnog stava, da se mi nikada ne mešamo u tuđe poslove i pozivamo i druge da učine to isto“, rekao je on novinarima.

Lavrov je dodao da je u razgovoru rekao da se Sjedinjene Američke Države, kako je već objavljeno u Vašingtonu, uzdrže od povratka na Monroovu doktrinu. On je dodao da smatra da takve izjave u velikoj meri odražavaju nepoštovanje prema narodu Venecuele i, uopšte, narodu Latinske Amerike.

Ruski ministar je dodao da su se Rusija i Sjedinjene Američke Države dogovorile da nastave kontakte o Venecueli, iako su njihovi stavovi nespojivi.

„Dogovorili smo se da nastavimo kontakte, uključujući i o Venecueli, ali ja ne vidim kako je moguće ujediniti stavove: s jedne strane — naše zasnovane na Povelji Ujedinjenih nacija, na principima i normama međunarodnog prava, a sa druge strane — stav Sjedinjenih Američkih Država, koje iz Vašingtona postavljaju vršioca dužnosti predsednika druge zemlje“, rekao je on novinarima u Taškentu.

„Stavovi su nespojivi, ali mi smo spremni da razgovaramo“, naglasio je ministar.

Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio da je Maduro navodno nameravao da napusti zemlju i pobegne na Kubu, ali su ga predstavnici Rusije odvratili od tog koraka. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je, komentarišući Pompeove reči, izjavila da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da demorališu vojsku Venecuele, a sada koriste i lažne vesti kao deo informacionog rata.

Telefonski razgovor između ruskog ministra i američkog državnog sekretara Pompea održan je u sredu, a posebna pažnja posvećena je situaciju u Venecueli. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije kasnije je komentarisalo da je Lavrov ukazao Pompeu da je nastavak agresivnih koraka prema Venecueli prepun najtežih posledica.

U utorak 30. aprila venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido, koji se proglasio za predsednika zemlje, i njegove pristalice okupili su se u Karakasu na auto-putu ispred vojne baze Karlota. Ranije je Gvaido pozvao narod Venecuele i vojsku da izađu na ulice kako bi okončali operaciju „Sloboda“ za svrgavanje legitimnog predsednika države Nikolasa Madura.

Maduro je izjavio da su komandanti svih regiona integralne odbrane i zona integralne odbrane objavili o svojoj potpunoj vernosti narodu, Ustavu i domovini. Kasnije je Maduro saopštio da je naredio da se pokrene istraga o pokušaju prevrata koji je izvršila opozicija. Prema rečima ministra odbrane Venecuele Vladimira Padrina, Oružane snage zemlje u potpunosti ostaju na strani „Ustava i legitimnih vlasti“. Pokušaj državnog udara koji je pokrenuo Gvaido, takođe je osudio predsednik Vrhovnog suda Venecuele Majkel Moreno.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Cp6a says:

    Ne bih bio u koži tog izdajnika Gvaida. Biće ubijen svakako, ili kao poslednji povod pred intervenciju, ili kao poslednji pokušaj da se zavrti političko kolo pre odustajanja.

  2. pravda says:

    Nazalost ali se slazem da bi UBISTVO GVAIDA ,bila opomena za buduce jastrebove .Onda bi svaki sledeci americki pijun bio svestan sta ga ceka .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *