ШАХ-МАТ: Најснажнији удар на Кину, АМЕРИКА ДОНЕЛА НЕОЧЕКИВАНУ ОДЛУКУ

ŠAH-MAT: Najsnažniji udar na Kinu, AMERIKA DONELA NEOČEKIVANU ODLUKU

29 septembra 2019

Administracija Donalda Trampa proučava mogućnost eliminacije kineskih kompanija sa liste kotacija američkih berzi, prenosi „Blumberg“.

Ove glasine su već uticale na tržište. Nakon objavljivanja ovog „Blumbergovog“ članka, akcijama kineskih kompanija znatno je pala vrednost. Konkretno, akcije „Alibabe“, „Baidu“ i JD doživele su oštar pad, prenosi Rojters.„Alibaba grup holding“ potonuo je za 5,2 odsto, JD.com je izgubila 6 odsto, a „Baidu“ 3,7 odsto.

Donald Tramp je u međuvremenu saopštio da su Sjedinjene Države zainteresovane za zaključivanje trgovinskog sporazuma sa Kinom, ali da ga ne treba potpisati pre predsedničkih izbora 2020. godine.

Trgovinski rat između Sjedinjenih Država i Kine počeo je 2018. godine. Zemlje su više puta vodile pregovore, ali oni nisu rezultirali dogovorom.

Prvog dana septembra, minut posle ponoći, Vašington je uveo carine na kinesku robu u visini od 15 odsto. To je prvi paket carina na kinesku robu koju Amerika uvozi, u vrednosti od oko 300 milijardi dolara, dok drugi paket carina treba da stupi na snagu 15. decembra. Takođe, Amerika će idućeg meseca povećati carine na još jedan paket kineskih roba sa 25 na 30 odsto.

KOMENTARI8 komentara

 1. Gardista says:

  Kao siptari nama na 100%, nek se tese sa 15%

 2. petrovgrad says:

  Svu tu razliku Amerika će nadoknaditi sa pola tone papira. Lepo će štampati i ofarbati u zelenu novčanicu i dostavi će Kini, Indiji, Rusiji i rešen preblem. Dolar je isto roba, kao i telefoni, čelik, nafta, gas. Sve dok je dolar zvanična valuta u opticaju u Kini i Rusiji, dotle je Amerika u prednosti. Kad izbace lažne dolare iz opticaja, onda je Amerika pukla. Do tada svi koji koriste dolare su u zavisnosti od Amerike, onako bukvalno.

  • pravda says:

   BRAVO ZA CLANAK

  • Gagi says:

   "Petrovgrad" Izuzetno tacna konstatacija sto se tice dolara. Svi na svetu vrlo dobro znaju da ameri zive na foru i da stampaju bezvrednu valutu koja nema pokrice. Nema drzave na svetu kome oni nisu duzni, sve drzave na zemljinoj kugli su zavili u crno. Nasi tajkuni se u biznisu ponasaju isto kao oni, uzimaju kredite od banaka svesni da ih nikada nece vratiti, kasnije te banke obavezno propadaju i pojeo vuk magarca. Ovi su jos gori, oni unistavaju drzave kojima su duzni. Jedina sreca za narode na zemljinoj kugli moze da se desi kada se drzave sveta dogovore i uvedu SANKCIJE Americi dok nevrati sve dugove.Naravno da to nije moguce jer su ameri spremili nuklearno naoruzanje da odmah sva potrazivanja pretvore u prah i pepeo. Jedina pametna i bolna solucija za kauboje bi bila da se drzave sveta dogovore i najure njihove diplomatske predstavnike iz svojih drzava. Da sa njima vise nemaju nikakve razgovore i da im nametnu DIPLOMATSKE SANKCIJE. Da svaka medjunarodna razmena dobara bude u zlatu, a oni neka stampaju dolare i neka se igraju sa njima. Verovatno bi to dovelo do nuklearnog besa Amerike jer bi polupali pola sveta. Medjutim, jednog dana mora da dodje do toga, svedoci smo da svako odlaganje dovodi do sve tezih posledica i haosa u svetu. Da prevedem na prost recnik, mora da se pojavi neko hrabar da "baji" u kraju koji reketira, siluje i maltretira sve redom pokaze da je on takodje ranjiv i da njegova histericna sila moze da se obuzda. Znamo mi za takve boss-ove koji su bili kod nas, ovo je doduse na mnogo ozbiljnijem svetskom nivou ali je u principu isto. Uvek problem prave "dobronamerni i trpeljivi" koji su sticajem partijskih okolnosti napravili odlicnu osnovu za lagodan zivot. Takve spodobe su sposobne da drzavu odvedu u totalnu propast (sto je danas primer) samo da bi na miru (po svaku cenu) i u zadovoljstvu krckali svoju "tesko" stecenu imovinu. VECITO narodi na ovom svetu ispastaju zbog narcisoidnih i samoljubivih idiota, danas se kapital stampa a sve manje stvara, prednost imaju hohstapleri koji zive blizu stamparije. Kada narodi na svetu shvate da sa prevarantima i pokvarenjacima nema razgovora i kada odbiju svaku komunikaciju i pomoc ( sannkcije) od istih, moze da dodje do nekog napretka u zivotu svetske zajednice. Treba uvesti zlato kao platezno sredstvo. Nekada je tako bilo, dok hohstapleri nisu potopili Titanik i ubedili svet da njihov stampani papir nesto vredi.

  • persida says:

   Pisala sam o tome, ali niko ne shvata. Bez podrske Kine i Rusije (tih korumpiranih zemalja), Amerika bi pukla odavno.

  • Željko says:

   O konačno odličan, točan i realan komentar. Da dodam i SWIFT se moraju riješiti ili ih nema. Petrovgrad bravo.

  • Za Srbiju says:

   Što se tiče berze u Njujorku i Londonu, odnosno njihovih fantomskih finansijskih transakcija iz šupljeg u prazno, puknuće kao balon. Bez obzira na štampanje dolara bez pokrića.

 3. Za Srbiju says:

  Kako to SAD štiti svoje tržište, odnosno država? Je li slobodno ili nije? Ili je samo slobodno u Srbiji, kako nas savetuju isti oni, koji štite svoje tržište? Zašto se kod nas primenjuje sve ono što druge države zabranjuju? Zašto Srbija ne štiti svoje tržište i svoje interese? Svoju teritoriju, svoj narod, svoju privredu, svoju crkvu, svoju tradiciju, svoj jezik i kulturu?????

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *