ШАХ-МАТ ПЕKИНГА: Чланица ЕУ није свесна шта је учинила, признавање Тајвана скупо ће их коштати

ŠAH-MAT PEKINGA: Članica EU nije svesna šta je učinila, priznavanje Tajvana skupo će ih koštati

9 decembra 2021

Kina je zapretila da će zatvoriti svoje tržište za sve kompanije koje imaju poslovne kontakte sa Litvanijom, javlja Rojters. Peking je stavio svetske korporacije pred izbor – ili će prekinuti sve kontakte sa Litvanijom ili će Kina zatvoriti svoje tržište za njihove proizvode, saopštio je Rojtersu neimenovani izvor u litvanskom Ministarstvu inostranih poslova.Trgovinska razmena između Kine i Litvanije je zanemarljiva, navodi agencija. Međutim, u ovoj baltičkoj državi se proizvodi roba za transnacionalne korporacije koje ih plasiraju na tržište Kine. Peking je, navodno, obavestio ove kompanije da, ako budu koristili delove i materijale iz Litvanije, neće moći da prodaju svoju robu u Kini.

Uprkos odlučnim protestima Pekinga, u Litvaniji je 18. novembra otvoreno predstavništvo Tajvana. Ova odluka je uznemirila Kinu koji smatra da je potez Vilnjusa kršenje principa njenog teritorijalnog integriteta kao i mešanje u unutrašnje poslove zemlje. Kineske vlasti su snizile nivo diplomatskih odnosa sa baltičkom državom na nivo otpravnika poslova zbog čeka je Vilnjus izrazio žaljenje.

Litvanija poručuje da je otkrivanje predstavništva Tajvana zasnovano na ekonomskim interesima.

KOMENTARI3 komentara

  1. Kulak says:

    Baltički nacisti su, uz hrvate naravno, bili najverniji saveznici Hitlera u 2. svetskom ratu.

  2. Zoran says:

    Jel znate vi kako se otcepio Tajvan od Kine? Kad izbila revolucija u Kini, pobegli ovi na Tajvan, nova vblast nije imala mogucnosti da ih juri i ubije, pa ih ostavila tamo. To su protivnici komunizma, inace 100% Kinezi.

  3. Beli Orao says:

    Nebitno da li su kinezi ili šta , Kina treba već jednom da uđe i stavi taj otok pod svoju kontrolu a ne stalno priča ko Putin u Rusiji ! Od priče ništa , dajte djela i jedan i drugi !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *