ШАХ-МАТ: Руси на Крим послали МИГ-ове са КИНЖАЛ РАКЕТАМА

ŠAH-MAT: Rusi na Krim poslali MIG-ove sa KINŽAL RAKETAMA

19 decembra 2018

Ruski avioni presretači MiG-31 naoružani hipersoničnim raketama „Kinžal“ (kama, bodež) izveli su 89 letova nad Kaspijskim i Crnim morem u okviru eksperimentalnih borbenih dejstava, objavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

TASS prenosi da je Šojgu to kazao na sastanku čelnika tog ministarstva koji se na kraju godine organizuje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Agencija podseća da je Putin 1. marta ove godine obelodanio postojanje hipersoničnog raketnog sistema „Kinžal“ kojim se dejstvuje iz vazduha, kada je rekao da ovaj sistem ima domet od više od 2.000 kilometara.Putin je na današnjem sastanku sa bvojnim vrhom u Moskvi izjavio da novom naoružanju Rusije nema ravnog u svetu i da će ono obezbediti bezbednost zemlje u decenijama koje dolaze, preneo je AP.

Navodi se da je Putin posebno pomenuo novu hipersoničnu raketu „Kinžal“ i hipersoničnu jedrilicu „Avangard“, kazavši da ovo oružje snačajno jača vojne kapacitete Rusije.

AP navodi da je „Kinžal“ već isporučen ruskoj vojsci, a da je ministar odbrane Sergej Šojgu najavio da će „Avangard“ ući u vojnu službu naredne godine.

Putin je takođe kazao da se nada da će napredno rusko oružje naterati one koji su naviknuti na „militarističku retoriku“ da se zamisle.

– Ozbiljan napredak je napravljen u razvoju naprednog naoružanja, o kojem sam govorio 1. marta ove godine pred parlamentom. Nadam se da će naši najnoviji sistemi naterati one koji su se navikli na militarističku i agresivnu retoriku da razmisle – kazao je Putin na proširenom sastanku ministarstva odbrane.

On je takođe upozorio da bio povlačenje SAD iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) moglo da uništi sistem kontrole naoružanja.

– Saopštenje SAD o povlačenju iz sporazuma INF budi ozbiljnu zabrinutost. Taj korak mogao bi da ima veoma negativne posledice i primetno će oslabiti regionalnu i globalnu bezbednost. U perspektivi, to zapravo može da znači degradaciju pa čak i uništenje cele arhitekture kontrole naoružanja i neproliferacije oružja za masovnu destrukciju – rekao je Putin.

On je, međutim, istakao da ništa ne sprečava razmatranje modernizacije sporazuma INF sa drugim državama ili rad na novom sporazumu o oružju u toj sferi.

– Da, zaista, postoje određene kompleksnosti u vezi sa ovim sporazumom i druge zemlje koje poseduju projektile kratkog ili srednjeg dometa ne učestvuju u njemu. Ali ništa ne sprečava pokretanje pregovora o njihovom pristupanju postojećem sporazumu ili pokretanje diskusije o parametnima nekog novog sporazuma – kazao je ruski predsednik.

Putin je kazao da su se oružane snage Rusije tokom 2018. godine razvijale na uravnotežen i planiran način i da je nuklearna trijada Rusije znatno ojačala.

– Sve vrste i rodovi vojski razvijali su se uravnoteženo i obogaćeni su najsavremenijim oružjem i vojnom tehnologijom, u skladu sa planom i novim državnim programom naoružanja. Nuklearna trijada koja igra glavnu ulogu u održavanju globalne jednakosti, očigledno je postala jača – rekao je Putin.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Deda Micko says:

    Jaci Kindza nego Nindza, samo rokajte ko god da se priblizi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *