ШАХ-МАТ! ВЕЛИКИ СУКОБ ТЕК ПОЧИЊЕ! Путин пребацује сукоб у америчко двориште! (ВИДЕО)

ŠAH-MAT! VELIKI SUKOB TEK POČINJE! Putin prebacuje sukob u američko dvorište! (VIDEO)

30 maja 2017

Kako otkriva Sputnjik grupa američkih senatora pripremila je zakon protiv „Rosnjefta“, kojim se sprečava da ruska korporacija dobije kontrolu nad bilo kojom energetskom kompanijom u SAD, saopštio je Rojters, pozivajući se na dokument.

Senatori su zabrinuti zbog mogućnosti da ruski naftni gigant „Rosnjeft“ preuzme američku kompaniju „Sitgo petroleum“, koja ima fabrike za preradu nafte, 50 naftnih platformi, mrežu terminala i devet cevovoda koji prolaze kroz 24 države.

Oni se plaše da bi to moglo da predstavlja ozbiljnu pretnju za američku energetsku bezbednost, da utiče na isporuke i cene benzina za američke potrošače i da učini ranjivom ključnu američku infrastrukturu.

Američki kongresmeni se brinu da „Rosnjeft“ može da postane druga po veličini inostrana kompanija koja posluje u SAD i da na neki način može da im nanese štetu preko Venecuele.

Te tri fabrike koje ima kompanija pod kontrolom Venecuele mogu da osiguraju najviše pet odsto isporuka naftnih derivata na tržištu SAD. Druga stvar je što ta kompanija poseduje značajan broj naftovoda u SAD, tj. u njenim rukama se nalaze elementi infrastrukture, neki lučki terminali.

Međutim, imajući u vidu situaciju na američkom tržištu, ne može biti govora o nekoj značajnoj kontroli važnih objekata – prokomentarisao je za „Sputnjik“ Rustam Tankajev, ekspert Unije proizvođača nafte Rusije.

Ruska kompanija još nije preuzela venecuelansku kompaniju, čije akcije su date u zalog za dug od 1,5 milijardi dolara, a s obzirom u kakvoj ekonomskoj krizi se nalazi država, malo je verovatno da će i vratiti dug.

Ipak, ekspert smatra da američke federalne vlasti nikad neće odobriti prelazak te kompanije pod kontrolu ruskog „Rosnjefta“.

– Rusija se smatra neprijateljem SAD i nikakva infrastruktura se ne predaje u ruke neprijatelju.

Što se tiče same situacije u Venecueli, ona je, blago rečeno, dramatična. Prošlogodišnja inflacija od 750 odsto izgleda pristojno u odnosu na onu koja je čeka ove godine od 2.000 odsto.

Sukob Parlamenta, koji kontroliše opozicija, i predsednika doveo je do toga da se na ulice koje su svakodnevno pune nezadovoljnih ljudi izvodi i vojska. Međutim, u takvoj situaciji, koja god partija ili pojedinac da dođe na vlast, ništa ne može da promeni. Problem je u sistemu.

Koliko je dramatično u Venecueli i na ulicama Karakasa kožete videti u priloženom videu:

(Sputnik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Gordan says:

  "Zakon"?? To nije "Zakon", već diskriminacija, a diskriminacija je krivično delo, a Kongresom(USA) "ozakonjeno" krivično delo je Organizovani kriminal !!! Stiče se utisak da je USA u problemu..., velikom problemu !! Loše za demokratski imidž of the USA... !!

 2. SLIP says:

  Ovaj Maduro je majmuncina kakva se retko vidja. Doveo narod na rub gladi, a sere po Americi. Kakav sizofrenicar.

  • HRVACKO SVINJAREVO says:

   pa čekaj, a zašto ta amerika po celom svetu ratuje ???

 3. Ivan says:

  Ovaj SLIP je nevidjen idiot..donosi zakljucak na osnovu ono sto procita i vidi u Ciaskim medijima.Kakva bi tek zbrka nastala u njegovoj glavi ako pr.nesrecom na pr."Alisa u zemlji cuda"))))

 4. trigav says:

  inflacija, kao posle 1980. godine u sfrj, nako smrti tita; ili do 1933. u nemačkoj, pre dolaska hitlera na vlast. kad su "pravi ljudi" na vlasti, miljenici svetskih banaka, tad nema inflacije. u suprotnom slučaju je ima. to su poluge svetske vlasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *