SAHRANJEN NIKOLA SIMIĆ: Nije bio glumac, bio je mag

SAHRANJEN NIKOLA SIMIĆ: Nije bio glumac, bio je mag

14 novembra 2014

Sahrana-Nikole-Simica-1411-_620x0Najveći dramski glumci uvek su bili spremni za najveće komičke domete. Takvi su bili Pleša, Žigon, Mija Aleksić – ali sve ih je prevazišao Nikola Simić. Ne zato što je bio veći, već drugačiji. Nov i moderan, promenio je shvatanje komičnog u našem pozorištu. Bio je ispred svog vremena i nije dozvoljavao da ga ono prestigne. Svi smo učili od njega. Šta smo izgubili, odnosno dobili od našeg Čaplina, samo na snimcima moći će da vide generacije koje dolaze, rekao je u petak na komemoraciji Ljubiša Ristić, opraštajući se od glumačkog velikana koji je „nosio“ njegovu predstavu „Buba u uhu“ pune 43 godine na sceni JDP.

Branka Petrić je podsetila da se u tom kultnom ostvarenju poslednji put poklonio publici krajem januara ove godine:

– Posle tri zajednička klanjanja, Nikolu smo ostavljali samog na sceni. I ovog puta čule su se ovacije, a mi nismo ni sanjali da je to poslednji put. Sećam se, kada se spustila zavesa i čuo prvi gromoglasni aplauz 1971. godine, izgovorio je: „Veliki uspeh ‘Bube'“. Tu istu rečenicu ponovio je još hiljadu i po puta, posle svakog izvođenja… Kažu da glumci posle smrti idu u teatar senki. Nikoli to ne priliči, njegova senka ne bi mogla da ga stigne…

O izuzetnoj energiji i ozbiljnosti s kojom je pristupao poslu, svedočila je Rada Đuričin, drugarica sa klase i dugogodišnja partnerka u „Bubi“ kao i mnogim drugim predstavama JDP, a Irfan Mensur je rekao:

– Igrali smo u četiri predstave, dva filma i jednoj TV drami. Sećam se kako je jedne večeri igrao na jednoj, ja na drugoj sceni JDP. Pojavio se usred moje predstave, u kostimu, s nosem pijanca i obratio mi se rečima: „Ko je zvao da mu se dovede kočija?“ Bilo mu je dosadno između svojih izlazaka na scenu i ušao je u moju…

Da se komedija igra ozbiljno, s verom i osećajem za meru, Simić je učio i mlađu koleginicu Milenu Vasić, a o svom iskustvu sa glumačkim bardom govorio je i Branislav Lečić:

– Nije bio glumac nego mag. Bez obzira na to da li izađe na scenu s jednom replikom, samo pređe preko nje, ili igra glavnu ulogu, dobijao je punu pažnju publike. Njegovo telo bilo je u stanju da lebdi, umeo je i na prstu da izvede svašta.

Zdravko Šotra je podsetio na njegovu maestralno odigranu ulogu Gulivera u „Više od igre“, koju je napravio tako dobro da je dominirala nad 64 ostale u seriji. Jer,“tajna je u tome što je znao da komično uvek izdigne iznad trivijalnog“, naglasio je poznati reditelj.

– Svaki čovek dobrog srca može biti nekom nešto. Vama je bio kolega, publici omiljeni glumac, a meni drug. „Strašan“ drug pedeset godina… Jednom sam ga pitao da li je svestan da je odavno ušao u voz nezaboravnih – sa suzama se oprostio od popularnog glumca sportska legenda Zoran Slavnić.

Nikola Simić, rekla je upravnica JDP Tamara Vučković, na ovoj sceni glumio je od studentskih dana, a kuća će ga pamtiti „po jedinstvenom daru, hrabrosti i ogromnoj energiji“.

Na kraju komemorativnog skupa, Rada Đuričin pročitala je i pismo učenice prvog razreda beogradske gimnazije, upućeno na adresu JDP. Devojčica se pesmom oprostila od omiljenog glumca koji je obeležio njeno detinjstvo i pozajmio glas crtanom junaku Dušku Dugoušku, stihovima „Zbogom, veseli zeko…“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *