Sahranjena Jovanka Broz

Sahranjena Jovanka Broz

26 oktobra 2013

02_620x0Jovanka Broz, udovica bivšeg predsednika SFRJ, sahranjena je u Kući cveća u Beogradu, uz državne i vojne počasti.

Pored predstavnika državnog vrha, sahrani su prisustvovali članovi diplomatskog kora i stranih delegacija, a pored premijera Ivice Dačića, potpredsednika vlade Rasima Ljajića, ministara iz Socijalističke partije Srbije i supruge predsednika Srbije Dragica Nikolić, od Jovanke Broz oprostili su se u ime porodice njen sestrić Goran Aleksić i predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević.

Ispred Kuće cveća, u kojoj je sahranjen i Josip Broz, bilo je više od 1.000 građana koji su aplauzom poslednji put pozdravili Jovanku Broz kada je kovčeg unet u Kuću cveća.

Počast Jovanki odali Jovo Kapičić, Sofija Klikovac, Anka Vojvodić, ambasador Crne Gore u Srbiji, Igor Jovović… te delegacije Irana, Indije, Rusije, Belorusije…

Prema protokolu je predviđeno da i građani mogu da se u mimohodu oproste od Jovanke Broz. Prisutni su nosili partizanske kape s petokrakama, zastave SFRJ i slike Josipa i Jovanke Broz. Premijer Srbije Ivica Dačić, opraštajući se od Jovanke Broz, udovice predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, rekao je da je ona bila prva dama, a da je prilika da, ispraćajući nju, priznamo sebi da smo počinili greh i prema njoj i prema sopstvenoj istoriji, „istoriji u kojoj nacije i narodi grade svoj identitet“.

„Jovanka Broz bila je i naša prva dama, ponos i predstavnik države.. Zaboravljaući Jovanku zaboravili smo nas“, rekao je Dačić opraštajući se od Jovanke Broz.

Pred smrt je niko nije pominjao, dodao je Dačić, iako je bila „prva dama, institucija i važan deo naše istorije, koju smo kao i nju brzo odbacili i zaboravili“. „Odnos koji smo imali prema njoj, nažalost, imamo prema svemu što radimo, a to je da onoga trenutka kada se neka epoha završi spremno brže bolje sve, i loše i dobro, prepuštamo zaboravu. Često smo se ponašali kao da se nikad nije dogodilo“, rekao je Dačić, ističući da se Srbija prema njoj odnosila „kao da nije bila žena koja je upoznala svetske političare i svuda dočekivana sa dostojanstvom“.

Naglasivši da je Jovanka Broz bila ponosni predstavnik naše države, Dačić je rekao i da je bila žrtva političkog obračuna i borbe oko Tita.

„Nepravda je počela da se ispravlja pred kraj njenog života, a kada sam joj uručio pasoš i ličnu kartu pre nekoliko godina rekla je da nigde neće ni da putuje“, kazao je Dačić.

Zato je, dodao je, oproštaj od Jovanke još jedan oproštaj od Titove epohe i prilika i da se podsetimo naše antifašističke borbe – tog najvećeg izgubljenog blaga.

Toga se danas neki odriču, podsetio je premijer i naveo da oproštaju od Jovanke Broz ne prisustvuje nijedan predstavnik vlada drugih država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije.

„Ovo je odlazak poslednje ikone bivše Jugoslavije. Počivaj u miru pored čoveka kome si posvetila život i od kojeg si silom i nepravdom bila razdvojena“, rekao je Dačić i dodao: „Opraštamo se od Jovanke Broz , oficira JNA, supruge predsednika Josipa Broza Tita“.

Sahrani Jovanke Broz prisustvovali su i njeni saborci iz Šeste ličke partizanske divizije, u kojoj se i ona borila u Drugom svetskom ratu.

Sahranu Jovanke Broz pratilo je 77 medijskih kuća iz zemlje i inostranstva.

Sahrani je prisustvovalo i više delegacija antifašističkih i boračkih organizacija iz okruženja, kao što su delegacije Jugoslovenskog centra „Tito“ iz Beograda, društava „J. B. Tito“ iz Banjaluke, Bihaća i Cazina, Lige antifašista jugoistočne Evrope iz Jajca, KP Hrvatske, Udruženja građana „J. B. Tito“ iz Kočana i Partije Sojoz na Titovi levi sili iz Makedonije…

Jovanka Broz je preminula u nedelju 20. oktobra u Beogradu, u 89. godini, usled zastoja srčanog mišića. Primljena je u Urgentni centar 23. avgusta u teškom stanju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *