Сајам као пијаца

Sajam kao pijaca

3 novembra 2017

IZA našeg apela da se otvori dijalog o tome kakav Sajam knjiga je potreban čitaocima, piscima i izdavačima ne stoje nikakvi lični interesi. Postoji samo želja da Sajam mora da ostane kulturna insitucija, a ne tržišna i prodajna.

Ovo je u četvrtak istakla dr Jelena Trivan, direktorka „Službenog glasnika“, na otvaranju knjižare „Novi Plato“.

– Ono najminimalnije što „Službeni glasnik“ očekuje od budućeg Sajma jeste ozbiljan odbor selektora koji će odlučivati o tome ko može da bude u zvaničnom programu, da li će u izlagačkom delu biti oni koji izdaju knjige ili oni koji su doneli svoj lager da prodaju, i da se jasno objasne kriterijumi po kojima neko može da se kandiduje za književne nagrade.

Po ovakvim demokratičnim pravilima, sabrana dela Vinavera ili neke modne blogerke mogu biti izdavački poduhvat godine – rekla je Trivanova, i ponovila da „Službeni glasnik“ više neće učestvovati na Sajmu ako se ova manifestacija ne promeni.

Trivanova je navela kako je na prolazu između hala treštala muzika, da je košarkaška legenda Bora Stanković satima čekao da uđe u salu „Ivo Andrić“ u kojoj je za to vreme neka zvezda tražila potvrdu očinstva, jer joj neki naš narodni pevač nije priznao dete.

– Ne mislim da je Goranu Petroviću, Svetislavu Basari, Jovici Aćinu mesto u toj sali zajedno sa tim ljudima. Pritom ne mislim ništa loše jer kao što meni nije mesto na takmičenju za pevačke zvezde, njima nije mesto na Sajmu – kazala je Trivanova.

POPULIZAM

U POLEMIKU oko Sajma knjiga u četvrtak se uključilo i Udruženje profesonalnih izdavača Srbije u čijem se saopštenju ističe:

– Sajam je ove godine prevashodno promovisao ličnosti iz sveta supkulture, zabavne i nižerazredne sadržaje, brendove koje nemaju nikakve veze sa literaturom i populistički ukus.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *