Сајам књига: Странице као прави драгуљи

Sajam knjiga: Stranice kao pravi dragulji

27 oktobra 2016

kul-knjiga-2-2510-16_620x0

VEĆ nekoliko godina unazad, jedan od sajamskih fenomena su takozvani mali izdavači, koji, uprkos svemu, uspevaju da opstanu i svaki put iznova ponude prave književne dragulje. Gotovo sinonim za ove uporne čuvare dobre knjige je vršački KOV, čiji put je pre mnogo godina utro legendarni Petre Krdu.

I ove godine pred čitaoce su izneli retka i vredna izdanja, poput monografije “Publika” posvećene Lorki, mikroromana “Venecijanski portret” Gustava Herlinga Gruđinskog, zbirke pesama “Imamo vatru” Nikaragvanca Hoakina Pasosa… KOV je među retkima koji mladim pesnicima štampa prve knjige, a sada je to “Požuda kao uzbuna” Aleksandra Jovanovića (1985).

– Ovo je posao koji se radi uz veliku ljubav, a mi nikada nismo mnogo razmišljali o njegovoj materijalnoj strani, pa smo valjda zbog toga i opstali – kaže, za “Novosti”, Ana Babuc Krdu iz KOV-a.

Među malim idavačima novo ime je “Miba”, koja se pojavila s Njegoševim sabranim delima i luksuznom knjigom “Dinastija Petrović – Njegoš” Živka Andrijaševića, a prema rečima Žane Jeftić, odlučili su da ne odstupaju od kvalitetne lekture, prevoda i dizajna knjige. Da malima nije lako da se upuste u kapitalne projekte, potvrđuje nam i Tatajana Ćosović iz “Sveta knjige”, navodeći da obimnu, iscrpnu i bogato opremljenu istorijsku knjigu “Stradanje SPC u NDH” Jovana Mirkovića ne bi mogli da objave bez pomoći sa strane.

Višegodišnju dobru reputacuju u odabranim naslovima ima i beogradski “NNK Internacional”, čiji je ovogodišnji štih “Tajni život tragične carice” Vilijama le Kea. Reč je o dnevniku dvorske dame Zeneide Cankov, dugogodišnje pratilje carice Aleksandre, supruge cara Nikolaja Drugog. Za ovo delo akademik Jovan Deretić kaže da je važno jer govori o tome da su pad carske Rusije pripremali nemački agenti na čelu sa caricom Aleksandrom na ruskom dvoru. Ovaj izdavač objavio je i Platonovu “Odbranu Sokratovu”, u prevodu Koste Lozanića.

Beogradski LOM, koji je prepoznatljiv po kvalitetnom odabiru svetskih klasika, delima velikana savremene literature, knjigama domaćih i regionalnih pesnika, na ovogodišnji sajam je došao sa čak dvadesetak novih naslova. Među njima su dela Čehova i Dovlatova, Orvela i Singera, ali i nove zbirke pesama Marka Tomaša, kao i “Roman o Itani” Bosiljke Pušić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *