САЈБЕР РАТ АМЕРИКЕ И КИНЕ : Пекинг се поиграва са Вашингтоном

SAJBER RAT AMERIKE I KINE : Peking se poigrava sa Vašingtonom

22 septembra 2015

kompjuterSAD – Sjedinjene Američke Države imaju veliki problem, a to je da više ne mogu imati tajne, jer kineski hakeri svoj posao rade suviše dobro.

Tenzije između SAD i Kine na polju sajber špijunaže traju već evo godinama i dok je Kina u potpunosti demantovala da ima bilo šta sa hakerskim napadima, stvar je došla dotle da bi uskoro mogao i zvanično biti objavljen sajber rat između dve zemlje.

Prvo je nedavno američki predsednik, Barak Obama, javno rekao da je SAD u opasnosti i da će Rusija i Kina uskoro da prestignu Ameriku u tehnologijama sajber bezbednosti, a sada se oglasila i Kondoliza Rajs, visoka američka zvaničnica.

Savetnica američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs oštro je upozorila Kinu da prestane sa sajber špijunažom, uoči posete predsednika Sji Đinpinga Vašingtonu tokom ove nedelje.

„To nije mali problem, to ugrožava ekonomsku i nacionalnu bezbednost SAD”, naglasila je Rajs, navodeći da je to kritični faktor u bilateralnim odnosima Kine i SAD, prenela je agencija Rojters.

Sji je saopštio da kineska vlada ne učestvuje u poslovnoj špijunaži, niti podržava kineske kompanije da to čine, ističući da Kina i SAD dele zajedničke brige o sajber sigurnosti, kao i da je Peking spreman da ojača saradnju sa Vašingtonom na tom polju.

Obama je u svom apelu pozvao međunarodnu zajednicu da zajedno sarađuju na polju bezbednosti u informacionoj sferi, ističući da je to veliki problem.

On je rekao da će SAD povući niz mera u cilju davanja Kini jasno do znanja da problemi u sajber bezbednosti mogu ozbiljno uticati na odnose dve zemlje.

Obama je problem sajber bezbednosti uporedio sa pitanjem nuklearnog naoružanja, ističući važnost cele stvari.

(Pravda.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. mija says:

    "Koji medved?"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *