Шака купина дневно чува срце

Šaka kupina dnevno čuva srce

27 avgusta 2018

AKO bi postojala top-lista najzdravijih namirnica, kupina bi sigurno bila u prvih 10. Ovo voće obiluje moćnim antioksidansima, a naročito – elagitaninom, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici, a koji se pokazao vrlo efikasan u borbi protiv raka.

Šaka kupina na dan ima vrlo pozitivan efekat i na očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova. Ova količina kupina osigurava čak osam grama dijetalnih vlakana, koja su veoma značajna za snižavanje masnoća u krvi.

Zahvaljujući visokom sadržaju dijetalnih vlakana, kupine značajno doprinose smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti organa za varenje, poput divertikuloze, a vredan su saveznik i u svakoj dijeti.

Kupinama se pripisuje i jako protivupalno i antibakterijsko dejstvo. Njen nutritivni potencijal značajan je i za očuvanje dobrog vida, smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene. Takođe, deluje kao filter sunčevoj svetlosti, apsorbujući opasne UV zrake.

Od kupina mogu da se prave sokovi, slatka, džemovi, vino i drugi proizvodi, a istraživanja su pokazala da kuvanje ne uništava njihovu nutritivnu vrednost.

Sok presnih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve. Napitak od kupina povoljno deluje i na one koji pate od anemije usled nedostatka gvožđa, ali se za lečenje malokrvnosti najviše savetuje kupinovo vino. Ovaj lek izuzetno je bogat vitaminima i mineralima, a rezultat njegovog učinka postiže se posle mesec dana konzumiranja. Preporuka je da se dnevno pije decilitar kupinovog vina, pola sata pre jela.

ČAJ PODIŽE IMUNITET

TOKOM avgusta prikuplja se list kupine koji je prirodan lek protiv dijareje i dehidriranosti organizma. Takođe, smatra se delotvornim u borbi protiv osipa kože i lišajeva, a doprinosi i celokupnom oporavku organizma posle preležane infekcije. Supenu kašiku lista kupine prelijte šoljom ključale vode, sud poklopite i ostavite da stoji 15 minuta. Čaj procedite i pijte dve do tri šolje dnevno.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milan says:

    Ovo je voće broj 1. To je biblisko voće bog se javio mojsiju upravo u žbunu kupine. Ona je još uvek neispitana a njeni sastojci su magični. Srbija je jako bogata ovim voćem a otkupna cena je bila samo 30 din što je uništenje kupinara. Ministarstvo zdravlja bi trebalo da je otkupljuje i deli besplatno stanovništvu svi bi bili zdravi i tako bi smanjili troškove za zdravstvo. Ona je najbolja za srce i krvne sudove od čega naš narod najviše pati . konzumiranje kupina sprečava nastanak raka. Bogata je vlaknima tako da onemogućuje gojaznost. Za regulaciju imuniteta je čudotvorna . toliko je dobra da po svojim svojtvima 1 kilogram zamenjuje 10 kg svakog drugog voća. Naj kompletnije voće po sastavu. Kad se najedete kupina vaš organizam je potpuno zadovoljen i da pred vas stabe gomilu najlepše belgiske čokolade vi jednostavno nećete imati želju da je jedete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *