Шака Срба у обручу вехабија

Šaka Srba u obruču vehabija

19 jula 2015

dru-saka-srba-2_620x0-620x330Malo bosansko mesto Živinice kod Tuzle ovih dana je u centru medijske pažnje posle informacije da su se pojedine grupe upravo iz tog kraja organizovale i učestvovale u napadu na premijera Vučića u Srebrenici.

Reporteri „Novosti“ su posetili Živinice i okolna, pre rata srpska sela, gde je živelo oko 4.000 naših ljudi, a koja su sada pusta.

Meštani Vrnojevića, svega nekoliko njih srpske nacionalnosti, mesta koje je pre rata bilo potpuno srpsko, kažu da ovo naselje sada većinom naseljavaju Bošnjaci iz Podrinja, koji su izbegli iz Bratunca i Srebrenice.

Potvrđuju nam i da je veliki broj ovdašnjih meštana bio na komemoraciji u Srebrenici, ali nemaju saznanja da li je bilo ko učestvovao u samom napadu na Vučića niti su koga prepoznali na snimku. Potvrđuju nam, ipak, i da su se muslimani iz okolnih sela, koji su, kako kažu, „do juče pili alkohol“, sada postali vehabije.

„Ima jedan komšija Jusuf, koji je sada pustio bradu i naterao i ženu da se prikloni vehabijama. Nije on jedini, ima ih još tu, po okolnim brdima, nije to nikakva tajna“, kaže nam Nevenka Savić iz sela Vrnojevići, kojoj je pre samo nekoliko dana preminuo suprug Gojko i koja je u ovom selu jedna od retkih srpskih povratnica.

Idemo prema selu Brnjice. Ispred jedne kuće zatičemo dvojicu mladića. Jedan se predstavlja kao Nedim.

„Ne znamo ti mi ništa o tim vehabijama“, kažu nevoljno.

Ni drugi nisu bili mnogo pričljiviji. Kažu da imaju preča posla.

„Spremamo se za Bajram, jarane. Pusti sad vehabije2, rekao nam je jedan prolaznik.

Ne vole ni oni, kažu, „bradonje“ i „najradije bi im ih počupali“. Kažu i da vehabije primaju novčanu i drugu pomoć kad se učlane u taj pokret, dok za njih nema ništa.

Inače, Srbi iz Živinica i sela Brnjica, Vrnojevići, Krivača i Tupkovići pobegli su 1992. posle napada muslimanskih snaga, pa je ova opština faktički ostala jedna od retkih etnički čistih u kojoj gotovo stopostotno stanovništvo čine Bošnjaci.

Kulminacija napada muslimanskih snaga je bila 25. maja 1992, kada su opkolili Brnjice i započeli napade minobacačima.Srbi su morali da beže. Posle rata Živiničani su se mahom naselili u Zvorniku.

Načelnik

Pokušali smo i od načelnika Živinica Asima Aljića da saznamo da li je upoznat sa saznanjima medija da su grupe koje su organizovale napad na Vučića iz Živinica, ali u tome nismo uspeli, jer je načelnik otputovao na „hitan sastanak u Sarajevo“, a niko drugi nije bio nadležan da daje izjave.

Ubijeno 300 Srba

„U živicama je u ratu bilo desetak logora u kojima je ubijeno oko 300 Srba i to mahom onih koji su početkom rata uhvaćeni u samom gradu i onih koji nisu verovali da će ih dojučerašnjekomšije pobiti“, kaže za „Novosti“ poslanik Dragomir Vasić, koji je rodom iz ovog kraja i koji je učestvovao u spasavanju Srba 1992. godine.

A. Macanović / Novosti

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *