САЛИХ СЕЛИМОВИЋ: Албанци су млада нација, створили су их Аустроугари – ЦИЉ ЈЕ ИСТИ И СА ЦРНОМ ГОРОМ

SALIH SELIMOVIĆ: Albanci su mlada nacija, stvorili su ih Austrougari – CILJ JE ISTI I SA CRNOM GOROM

8 januara 2022

Istorija je uvijek imala problema sa oslobađanjem onih pravih istina. Stvar je uvijek bila u rukama onih koji su odlučivali šta će da bude istina, kazao je istoričar Salih Selimović.

Ističe da je to oduvijek bio problem, ne samo danas.Selimović je objavio 14 knjiga koji su plod istraživanja porijekla Srba Muslimana sa naših prostora.

„Moja je želja bila da se utvrdi pravo porijeklo našeg naroda, bez obzira na vjersku pripadnost. Moje je prezime bilo Vujović. Tačno 1650. godine je moj predak primio islam. Mi smo Hercegovci“, kazao je Selimović.

Govoreći o naseljavanju Albanaca na Kosmet, Selimović naglašava da se radilo o egzodusu hrišćanskih naroda.

„U tzv. Bečkom ratu, krajem 17. vijeka na ovim prostorima je došlo do prave katastrofe. I muslimansko i pravoslavno stanovništvo je stradalo. Cijela stara Srbija, Pešter i Kosovo ostali su prazni. Na taj prazni prostor kad se rat završio Karlovačkim mirom, skadarski vezir Mahut-paša Bušatlija preselio je neka malisorska plemena na Pešter a neki su se spustili na Kosovo. Malisori, koji su bili katolici, počeli su brzo da se islamiziraju, jer je osmanska vlast uočila da će tako biti na njihovoj strani“, kaže Selimović.

Ističe da se Albanci na Balkanu pojavljuju tek oko polovine 11. vijeka i porijeklom su sa Kavkaza.

„Albanci su mlada nacija, stvorili su ih Austrougari. Granice Albanije su određene tek poslije Prvog svjetskog rata. Cilj je isti i sa Crnom Gorom – Crna Gora je odvojena da Srbija ne bi imala izlaz na more, a samim tim ni Rusija“, kazao je ovaj istoričar.

On je kazao da je stare običaje pamtila ženska populacija, posebno su Muslimanke pamtile hrišćanske običaje.

(trebinje live)

KOMENTARI14 komentara

 1. Macedon says:

  Niko nikoga ne mozes da stvori ako Taj "stvoreni" Nije tako rodjen iz davnina A u ovaj slucaj I donesen na ovih prostora. Lepa slika ste okacili za naslov ovog clanka zato predlazem da pogledate na YouTube lorestan dance a nakon toga pogledajte na kartu Persije gde je lorestan pa zakljucak donesite Sami odakle dolaze gegi mirditi zajedno sa osmanlije. I ne mesajte toske sa gegi mirditi to su narodi sa dve razlicite strane sveta koju su dosli u razlicite vremenski period na ovih prostora

  • ko says:

   Sad ti kao pametan i drzis lekciju doktoru istorije koji je proucava citav zivot ... hajde malo oladi !!!

   • Kosovac says:

    @ ko, …..Ne možeš tako grubo da osporavaš nečiju tvrdnju pozivajući se na argumente nekog autoriteta. Salih Selimović tvrdi da su Šipe došli sa Kavkaza. Poštovani Kaplan Burović tvrdi da su Šipe došli sa prostora gde je sada Rumuniija, vrlo logično i verovatno. Kolega Macedon tvrdi da su Šipe došli sa prostora Persije (Irana valjda). ……………O svim tvrdnjama se može raspravljati, ali hladnokrvno, ne mereći količinu pameti sagovornika. U svemu ovome je najvažnije da sve tri tvrdnje govore o tome da su Šipe DOŠLI, nijedna ne govori da su Šipe starosedeoci Iliri, kako tvrde njihovi lažni romantični naučnici.

    • jovan says:

     Stice se utisak da bas nisi za tvrdnje Salihove, a prihvatas stav iz Severne Makedonije. Verujem da je to samo moj utisak, ali to je razlog zasto pisem ovaj komentar. Ja verujem Salih Selimovicu jer se on time bavi vrlo temeljno, bez pristrasnosti. Ali i Srbin Kaplan Burovic zna mnogo, ali mislim da su to bili samo romanizovani Srbi iz oblasti danasnje Romanie. Meni je najbliza tvrdnja da su Austrougarsko- Vatikanski projekat Arbanija pravljen od raznoraznih grupa plemena koji nisi bili istog etnickog porekla, cak je bilo i previse poarbansenih srba, izmisljan im je jezik( kao u isto vreme i Rumunima kada je izbacene sve srpske reci koje su cinile vecinu narodnog govora, uz razume se okupatorskih romanskih), ali suma sumarum 1912. u tada formiranoj od Zapada bilo manje od 50% i takvih zbrojanih Arnauta. Zbog iznosenja istine ubijena je bugarska doktorka Toleva, a taj stav cini mi se da je na jednoj od tribina izneo dobar poznavalac Saric. Iliri je bio i ostao naziv u antickim i zapadnim izvorima za Srbe.

     • Kosovac says:

      @ jovan, …..Poštovani kolega, pusti utisak koji ja ostavljam, razmišljaj o onom šta sam rekao. Ja podržavam mišljenje Kaplana Burovića zato što sam sledeći njegove ideje i otkrića, nezavisno došao do nekih jezičkih potvrda i sličnosti u segmentima sadašnjeg rumunskog sa šćiptarskim jezikom. To je samo nekoliko izraza i naravno da meni to ne daje pravo da tebe na silu teram da slediš moje mišljenje. To bi bilo kao da ja takvom metodom zaključim da ti nisi Srbin samo zato što koristiš ošišanu hrvatsku abecedu. …………..Ne razumem kako ne primećuješ, a oči će da ti istera, da ja ne tvrdim da Salih Selimović nije u pravu, pa zar ne vidiš da on raspravlja o poreklu Albanaca, a ne o poreklu Šiptara. Zar ne vidiš da ja ne osporavam ni Salihovu, ni Macedonovu tvrdnju, ja sam samo objasnio da ti Albanci DANAS ne postoje, zato što su izumrli. I da je postojećim Šćiptarima prevarantski Beč i Vatikan nakalemio da su Oni ti Albanci itd. da se ne ponavljam, iako bi možda trebalo. U svemu ovome je najvažnije da sve ove tvrdnje govore o tome da su Šiptari DOŠLI, nijedna ne govori da su Šiptari starosedeoci Iliri, kako tvrde sorošoidi i njihovi lažni romantični naučnici. Zato bi trebalo da mnogi od vas prestanu da se lepe za Albance kao muve na ono. Zato što i Šiptari ne priznaju da su Albanci, samo vas vuku za nos. U tome su im 1965. godine na Kosovu i Metohiji svesrdno pomagali srpski komunisti, veliki zločinci protiv sopstvenog naroda, koji su čisteći svoje dvorište usput počistili i mnoge Srbe. Po čijem nalogu su to radili, radili su po nalogu onih koji su i Šiptare proglasili Albancima. Po nalogu svog pretpostavljenog iz Vatikana. Pre 1965. godine ovi o kojima pričamo i zvanično su se nazivali Šiptari, onako kako su i oni sebe nazivali. To se može videti u mnogim dokumentima.

      • jovan says:

       Naravno.

 2. Cmarkovic C. says:

  Istoriju pisu pobednici,nazalost.

 3. Cpbija cveta says:

  Austrougari su stvorili i Srbe a iz istog razloga su morali i sebe da stvore.

  • Kosovac says:

   @ Cpbija cveta, …..Grešiš, Austrougari su stvorili Ceronje kao što si ti.

 4. Kosovac says:

  Albanci su izumrli narod. Tačno je da su Albanci svojevremeno došli sa Kavkaza na ove prostore, doveo ih je Manijak, i oni su dobili dozvolu da žive na prostoru iza Prokletija. Verovatno su to bili dobar i pametan narod, zato ih je srpska vlastela rado primila i dozvolila im da se bave stočarstvom. Međutim nije im se posrećilo, bez genocida ili nekog pogroma Albanci su vremenom izumrli i pretopili se u Srbe ili se pretopili u Šiptare sinove orla – Gege, Toske, Malesore…. Znači Albanci su tiho nestali, njihovo ime je iščezlo sa ovih prostora. ………………..Šta sada biva, kako se kaže „Cacko niti ore niti kopa, nego samo razmišlja kako na napravi neku latinsku prevaru“, dakle Beč-Vatikan već Stopedeset (150) godina kaleme tim ljudima Šiptarima sinovima orla – Gegama, Toskama, Malesorima da su Albanci. U početku su se ti novi „Albanci“ osvrtali u čudu, pojma nisu imali šta to znači. Znali su da su Arnauti, Šiptari, Gege, Toske, Maljesori. Srbi, čak su imali i svoj grad Beograd u sred sadašnje Šiptarije. Kaleme im da su Albanci, oni se osvrću u čudu. Pa se pitaju, „…..šta to ovaj Beč Vatikan hoće…..“. Pa kada im je Beč rekao da će da im napravi državu, Šipe su rekle „De akord-prihvatamo“. Ali, ponos je ponos, nije to neka demokratska kategorija, Šipe su rekli „…..Dobro, neka nas svi zovu Albancima, ali nemojte nas da terate da sami sebe tako zovemo. Prihvatamo prevaru, ali ne po cenu svog ponosa…..“. I od tada, niko još nije čuo ni primetio, da je neki Šiptar sebe nazvao Albancem nego normalno - Šiptarem. Na Google prevodiocu sam ukucao srpski „Ja sam Albanac“, Google mi je preveo „Unë jam shqiptar“. Vidite, i veliki autoritet Google zna da su Albanci izumrli narod.

  • Unknowe says:

   Bože bože kakve gluposti ispisa bez imalo razuma. Ko je i kakav onda narod tamo koji traži priznavanje?

   • padre says:

    Pa baš i nije tako nerazumno, evo, kadje počelo u Bosni, sadašnji "Bošnjani" po najnovijem, tražili su da se priznaju kao narod Muslimani!

 5. milorad5 says:

  ALBANCI NE POSTOJE ISTO KAO I HRVATI ILI FANTOMSKI BOŠNJACI, TO JE LAŽ I ONI SAMI ĆE USKORO VIDETI KOLIKO STVARNO POSTOJE:)MA PROSTORU BIVŠE JUGOSLAVIJE POSTOJE SAMO SRBI.

 6. Pingback: SALIH SELIMOVIĆ: Albanci su mlada nacija, stvorili su ih Austrougari – CILJ JE ISTI I SA CRNOM GOROM - Šajkača

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *