САЛВИНИ ИМА ВЕЛИКИ ПЛАН: Тек је почео! ИТАЛИЈАНИ ОДУШЕВЉЕНИ

САЛВИНИ ИМА ВЕЛИКИ ПЛАН: Тек је почео! ИТАЛИЈАНИ ОДУШЕВЉЕНИ

21 августа 2019

Италијански премијер Ђузепе Kонте поднео је оставку у уторак. Kонте је оставку поднео на седници парламента на којој је требало да се гласа о поверењу влади.

До гласања о поверењу влади дошло је на предлог министра унутрашњих послова Матеа Салвинија. Председник Италије Серђо Матарела прихватио је оставку Kонтеа, а очекују се да процени да ли постоји политичка воља да се формира нова влада.Уколико то није случај, он ће морати да распусти парламент, три и по године раније од истека мандата и да распише превремене изборе.

Ђузепе Kонте је био нестранчка личност, избор коалиционих партнера Лиге и покрета пет звезда.

Ипак дошло је до распада ове коалиције. Kако пише портал Индекс, разлог за пуцање коалиције између популиста из Покрета пет звезда- М5С и националиста из Лиге је промена равнотеже снага.

Наиме, М5С је, са чак 227 парламентарних места према Лигиних 124, био победник парламентарних избора 2018. и доминантна странка у коалицији. Иако је ова влада стара једва нешто више од годину дана, свашта се од тада променило.

Једини реални сценарио који би Салвинију могао помрсити планове је тај да М5С и демократе, који заједно имају већину у парламенту, уђу у нову коалицију и тако спрече ванредне изборе, преноси Индекс.

То би, наравно, био ироничан расплет ове италијанске игре престола – уместо да заседне у жељену премијерску фотељу, Салвини би био тај који је избачен из владе. Јер кад би демократи и М5С дошли пред италијанског председника Серђа Матарелу са довољним бројем потписа, он не би морао расписивати нове изборе.

Уз агресивну самопромоцију и слање памтљивих политичких порука на друштвеним мрежама и политичким скуповима широм земље, по узору на америчког председника Доналда Трампа, Салвинијева Лига је „експлодирала“ у анкетама.

Да су Лига и Покрет пет звезда практично заменили број гласова који добијају, дефинитивно је потврђено на изборима за Европски парламент у мају. Лига је добила чак 34% гласова, а Покрет пет звезда само 17%, иза представника левог центра, Демократске странке бившег премијера Матеа Ренција, која је добила 23%.Салвини се представља Италијанима као човек из народа, обећава им заштиту италијанског идентитета, бригу за „Италијане прво“ и заустављање масовне имиграције, али у исто време и заустављање демографског пада Италије, узрокованог, као и другде у Европи, ниским стопама наталитета.

То се, у комбинацији с непрестаним вербалним нападима на левичаре, мигранте, Роме, муслимане, као и на папу Фрању због његових позива у помоћ мигрантима, показало као рецепт за успех.

KOMENTARI5 коментара

 1. persida says:

  Ziveo Salvini, ako i on nije podmetnut kao svojevremeno Cipras.

  • Velika Metla says:

   персида,рече ми један Италијан да Салвини није довољно Италијан.! Тако да не бих био изненађен да буде "други" Ципрас. САМО кад видим дела њихова вероваћу им! И то крупна дела,а не глупости о небитним стварима!

 2. gomez says:

  Trst je njihov, Istra je Italija!

  • Djoka Brica says:

   ...i ostala dela Dalmacije!

  • Karital says:

   Kosovo je definitivno Albanija, a za Istru bumo videli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u