САЛВИНИ ОКУПЉА ДЕСНИЦУ У ФИРЕНЦИ: У Италији узаврела атмосфера

SALVINI OKUPLJA DESNICU U FIRENCI: U Italiji uzavrela atmosfera

3 decembra 2023

ATMOSFERA je više nego uzavrela u Firenci uoči sutrašnjeg, najvećeg ikad, skupa evropskih partija desnice.

Mateo Salvini, lider italijanske partije Lige pokreće plan ujedinjenja partija evropske desnice, i krajnje desnice, imajući u vidu izbore za Evropski parlament, juna 2024. godine.U organizaciji pokreta ekstremne desnice, registrovanog u evropskoj grupi „Identitet i demokratija“, Salvini će ugostiti 13 partija, od nemačke AfD, do Nacionalnog okupljanja Marin le Pen, koja će učestvovati video-vezom, dok će biti prisutan Žordan Bardela. Na sceni će se smenjivati evropski lideri iz Francuske, Bugarske, Poljske, Rumunije, Danske, Estonije, Češke, Belgije, Flamanije, Portugalije, Austrije, Holandije i Nemačke. Rečju, biće tu lideri, ministri, guverneri, stotine gradonačelnika, a centralna je tema „sloboda“.

Lider Lige planira pokretanje teme evropske, suverenističke i populističke krajnje desnice, ali time izaziva, ne samo Brisel, već i predsednicu Vlade:

– Mojim saveznicima Đorđi Meloni i Antoniju Tajaniju kažem da u Evropi ne možemo da budemo razjedinjeni. Snage naše većine ne mogu biti uz socijaliste. Ne prihvatamo ničiji veto, čak ni od mojih kolega, članova Vlade u Italiji, koja nije baš konstruktivna – rekao je Salvini.

Odmah se oglasio Tajani iz partije Forca Italija:

– Mi smo saveznici u Vladi, imamo zajednički program, ali Liga je Liga, i snage kao što su AfD i Nacionalno okupljanje nemaju nikakve veze sa nama – veli on.

U Firenci će biti predstavnici austrijske desnice FPD, belgijski Flamanski interes, nemačka AfD (Alternativa za Nemačku). Gert Vilders, holandski lider koji je pobedio na izborima iz ekstremne desničarske PVV (Partija slobode), zbog obaveza oko sastavljanja vlade, izostaće sa mitinga. Ali, biće prisutan Andre Ventura, broj jedan portugalske krajnje desnice.

– Prevazići ćemo i veto koji dolazi i od našeg desnog centra koji, nejasno zašto, preferira socijaliste. Bio bih razočaran kada bi pripadnici desnog centra stali na put ovom projektu – poručio je Salvini.Ali, lider Evropske narodne partije Manfred Veber, u italijanskim medijima poručuje: „Krajnja desnica će uvek biti neprijtelj EPP“. Kaže: „Meloni da, Le Pen ne, a za Salvinija je garant Meloni“. Veber iscrtava jasnu brazdu na terenu evropskog prava i deli one od kojih se treba kloniti od onih sa kojima se može razmišljati o zajedničkom radu:

– Naša linija je jasna, napravljena spojem tri neophodne tačke – da biste bili sa nama, morate biti proevropski, proukrajinski, za Izrael i garanti vladavine prava – objašnjava Veberu.

Najvažnija „utakmica“ upravo je ona na „Evropskom prvenstvu“:

– Cilj „Identiteta i demokratije“ je u novom evropskom balansu. Evropska desnica je podeljena na tri dela, a treba je ujediniti u evropski desni centar, jer bi bila nesreća da neko više voli Makrona i socijaliste – zaključuje Salvini.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *